Erdélyt népszerűsítették Debrecenben

A múlt héten zajlott Kelet-Magyarország egyik legnagyobb rendezvénye, a Campus Fesztivál Debrecenben. A fesztiválon a Civil Pont együttműködésnek köszönhetően több tucatnyi magyarországi és határon túli civil szervezet mutatkozhatott be és szervezhetett programokat a debreceni Nagyerdőben, köztük a szalontai Midesz is.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Biharból, sőt egész Erdélyből önálló sátorral egyedül a nagyszalontai MIDESZ lelkes csapata állt ki, hogy bemutassa Biharországot, és hasznos információkkal szolgáljon azoknak, akik Erdély vagy a romániai magyarság felől érdeklődtek.
Rengeteg kérdés elhangzott, s mint kiderült, a fesztivállátogatók nagy része már járt a Partiumban, vagy másutt az országban, ám keveset tud(hat)nak a romániai magyarokról és a turisztikai lehetőségekről. Többen meg is jegyezték, örömmel vennék, ha intenzívebb volna a reklámkampány, hogy több információ átjusson a határon az itteni lehetőségekről – és rólunk. Akik azonban jártak erdélyi tájakon, visszavágynak, mert jól érezték magukat.
A szalontaiak bemutatták a történelmi régiókat, kiemelve a fontosabb tudnivalókat. Az érdeklődőknek így jobb rálátásuk adódott a romániai magyarság kultúrájára és hétköznapjaira. A fő célt ezzel el is érték, hiszen a sátorban megfordult több száz érdeklődő elégedetten nyugtázta, az országhatár elválaszt ugyan, a közös kultúra azonban összeköt. A mideszesek prezentációján részvevők egy kérdőívet is kitölthettek. A helyesen válaszolók között egy kétszemélyes, ötnapos parajdi utazást sorsoltak ki.
A fesztivál zárónapján a központi Civil Pont-sátorban Kalandozás Romániába címmel tartotta meg önálló programját a szalontai szervezet. Laczikó Csaba MIDESZ-elnök és Borsi Balázs elnökségi tag mutatta be a bő két évtizede alakult ifjúsági szövetséget, majd felvázolták a partiumi, erdélyi turisztikai lehetőségeket, szó esett a nyelvi erózióról, az asszimilációról és a romániai magyar közoktatásról. A program második felében kötetlen beszélgetés alakult ki az előadók és a hallgatóság között. Ismét kiderült, hogy a Romániában elszenvedett kellemetlen élmények sokkal jobban terjednek. Sok kérdés a rendőrség turistákhoz való negatív hozzáállására, valamint a közutak és általában az infrastruktúra kifogásolható állapotára vonatkozott. A Civil Pont sátorban a program végén ejtették meg a parajdi kirándulás sorsolását is. A végjátékban azok vettek részt, aki a MIDESZ-sátornál helyesen válaszoltak az Erdélyre és a Partiumra vonatkozó kérdésekből álló kérdőíven. A Soháztur Panzió felajánlását a felvidéki Vojánból érkezett Krajnyik Zsolt nyerte meg.