Változatos falunapok Szalárdon

Motorostalálkozó és lakásátadás, koszorúzás és tékvandó verseny, koncertek és fogathajtás – címszavakban így sűríthetnénk össze a tizenharmadszor szervezett szalárdi községi napok programját, mely sok helybeli és környékbeli érdeklődőt vonzott.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Szombaton délben kezdődött a Hawks MC szervezésében a nemzetközivé vált motoros találkozó, melyre Bihar, Szatmár, Szilágy, Kolozs és Máramaros megyék mellett Magyarországról is érkeztek a vasparipák. Tulajdonosaik saját és gépeik erejét többek kötélhúzásban és motoros szumóban mérhették össze, este pedig hangerőmérés és a díjak átadása következett. A versenyek nyertesei mellett kupával térhettek haza a közlekedésbiztonsági felvonulást szervező klubok képviselői is.

Nagy Tibor atya megáldotta a motorosokat (képünkön), majd a motorok felbőgetése után egyperces csenddel emlékeztek meg Tibiről, négy hete elhunyt társukról. A megható pillanatok után zene következett, a Blues Company, a Wanted és a Dokk zenéréje bulizhattak hajnalig.
Szombaton délután a község központjában az ANL-lakások átadásával kezdődött a hivatalos megnyitó. Két tömbházban 27 lakást adtak át, miután Nagy Miklós polgármester, Cseke Attila egészségügyi miniszter, Lakatos Péter parlamenti képviselő köszöntötte az egybegyűlteket, majd Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezetője és Duna Sándor, a megyei lakossági nyilvántartó képviselője kapott szót. A testvértelepülések képviselői is köszöntötték a szalárdiakat, Nádudvar nevében Réz Szilárd polgármester, Tiszacsege nevében Szilágyi Sándor jelenlegi, illetve Németh József volt polgármester beszélt, majd a lakást kapók részéről Flavia Tirpe és Szalai Zsuzsa mondott köszönetet. Végül Cseke Attila, Szabó Ödön és Nagy Miklós vágta el a szalagot, s átadták a lakáskulcsokat.
Az emlékműnél Lakatos Péter emlékeztetett: a történelem ismerete segíthet abban is, hogy ne ismétlődjön meg a múlt, ezzel hangsúlyozva a történelem anyanyelven való oktatásnak fontosságát. Kőrösi Tünde szavalata után Borzási Gyula református lelkész a templom harangjának példájával érzékeltette: amit Isten meg akar tartani, az megtartatik. A harangot 1927-ben öntették, miután az 1895-ben öntött harangot az első világháborúban elvitték. A harangot 1944-ben viszik el újra, ám már nem öntik be, a háború után az ózdi fémöntődében találják meg, onnan azonban 13 évre Nagykanizsára kerül, az 1950-es évek végén jut vissza Szalárdra, ahol azóta is szolgál. A megemlékezés koszorúinak elhelyezése után a Mitisque menettánc-csoport vezetésével vonultak a sportpályára az ünneplők.
Vasárnap délelőtt a sportcsarnokban tartották a Szalárdi napok kupája elnevezésű tékvandóversenyt, melyen a megye négy csapatának 44 sportolója vett részt, – tudtuk meg Tulkos Rómeótól, a versenyt szervező King Do klub elnök- edzőjétől. A King Do mellett a Royal Kwon, a West Team, a Tae Kyon gyermek, ifjúsági és felnőtt sportolói mérték össze tudásukat formagyakorlatokban, küzdelemben (képünkön) és erőtörésben. Eközben a sportpályán akadályhajtásban és vadászhajtásban versenyzett 22 fogat.
Délután az iskolások és óvodások, köztük a Kispitypangok és a Pitypang néptánccsoportok műsorával folytatódott a program, majd a Francisc Hubic Művészeti Iskola Stargroup csoportja, MC Hawer és Tekknő, valamint Mohácsi Brigitta koncertezett a késő esti tűzijátékig.