A régmúlt és a jelen Pósalakán

Ötödik állomásához érkezett az RMDSZ Bihar megyei nyári szórványprogramja. Pósalakán a szórványdélutánon honfoglaló magyarok fegyverzetével és kultúrájával ismerkedhetett meg a jórészt gyermekekből és ifjakból álló félszázas közönség. Vasárnap többeket mozgatott meg a falutalálkozó.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A szerdai bemutatót, amelyre a Pusztai Farkasok Hagyományőrző Íjászegyesület Ordas nemzetségének tagjait kérték fel, az iskola udvarán tartották volna, ám a hűvös idő és az eső miatt a szervezők úgy döntöttek, a kultúrházba vonulnak.
A közönséget Pál László Attila köszöntötte. Érdekessége volt a rendezvénynek, hogy a honfoglaló magyarok kultúrájába az egyházközség Hollandiából érkezett vendégei is belekóstolhatnak. Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének képviseletében Szabó József a magyar értékek és kultúránk ápolásának és továbbadásának a fontosságára, a magyar közösségek erősítésének a szükségességére hívta fel a figyelmet.
A helybélieknek is kuriózum volt a bemutató, melynek során megismerkedhettek a 9-10. századi magyarok életstílusával. Az előadók sorra mutatták be előbb öltözékük elemeit, majd a harcászati eszközöket, végül íjásztudományukat. A hallgatóság megtudhatta, mi volt a szerepe a speciális csizmának, a derékövnek és díszítésének, a tarsolynak, a sapkának és a sisaknak. Elmagyarázták azt is, hogy a fegyvereknek – szablya, fokos, íj, és a többféle heggyel ellátott nyíl – mi a fő jellemzőjük, melyiket használták közelharcban és mivel támadták az ellenséget, amikor az távolabb volt. Az előadást rövid íjászbemutató követte, majd a nézők is kipróbálhatták, milyen íjjal lőni – a szakértők felügyeletével és irányításával.

Kultúrházavató sportbemutatóval

Vasárnap immár kellemesebb időben zajlott a pósalaki falutalálkozó, ebben az igen tetszetős, összetartó közösségi régi magyar faluban, melynek első írásos említése a 13. századból való. Kora délután Veres-Kovács Attila várad-olaszi lelkipásztor hirdette az igét az ünnepi istentiszteleten, ezt a helyi fiatalok műsora követte, majd a templom mellett a turulmadaras emlékmű megkoszorúzása, ahol többek közt beszédet mondott Szabó Ödön, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke. A mintegy száz résztvevő előtt átadták a kicsi, de hangulatos játszóteret, majd a felújított kultúrházat avatták fel. Ezúttal Pál tiszteletes köszöntője után egy távoli kultúra harcművészete elevenedett meg, a koreai gyökerű tékvandó (taekwon-do) látványos elemeit vonultatta fel az apró színpadon a nagyváradi West Team fiatal csapata, színvonalas és szórakoztató fellépésüket nagy taps fogadta a zsúfolásig telt teremben. Vendégek és vendéglátók ezt követően közösen fogyasztották el a remek bográcsgulyást, a nap tánccal, zenével, a fiatalok bálozásával ért véget.