Mertünk nagyot álmodni…

Érmihályfalván aláírták azt az energetikai megállapodást, mely alapján 2016-ra a tervek szerint egy 12 megawatt teljesítményű biomassza erőmű fog működni a városban. A dokumentumot Európa egyik legnagyobb energetikai berendezéseket gyártó és szerelő cége, a csehországi Ekol Brno Részvénytársaság és a Bihar megyei városban létrehozott Centrala Bioval Kft. tulajdonosai látták el kézjegyükkel. A beruházás összértéke eléri a 34 millió eurót.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Mertünk nagyot álmodni – mondta egy váradi kávézó kis asztalánál Nechita Zoltán projektmenedzser, amikor először a beruházás előzményeiről kérdeztem. Mindennek az ötletét az adta, hogy a megújuló energiatermelést ösztönző 220/2008-as törvény 15 éven át un. Zöld Bizonyítványokat (ZB) biztosít minden kogenerációban (hő-és villamos energia együttes termelése) megtermelt MWh villamos energiára. Egy ZB átlagos értéke 2012-ben 56 euró/MWh volt. A biomassza tüzelésű erőművek 2 ZB-t kapnak így.  Kaphatnak 1 ZB-t a hőenergia hasznosításra és 1 ZB-t az erdei, mezőgazdasági hulladék vagy energianövény tüzelőanyag hasznosítására. Összesen nem kaphatnak többet, mint 3 ZB - tette hozzá Nechita Zoltán, aki szerint az erdei és mezőgazdasági hulladékok illetve az energianövények égetésével évi 80 ezer megawatt elektromos és 30 ezer gigakalória hőenergiát lesz képes előállítani a tervezett biomassza hőerőmű. Azt is tudni kell, hogy 1MWh elektromos zöld energia tőzsdei ára kb. 40 euró, a zöld bizonyítványoké pedig minimum 30 euró, tehát hosszú távon jól kifizetődő a beruházás értéke.

De mit is jelent ez a városnak? – kérdeztem a projektmenedzsert. Mindenek előtt munkahelyet teremt majd – mondta, mivel az erőmű napi működtetéséhez mintegy félszáz képzett szakemberre lesz szükség, miközben a tüzelőanyag-beszállítás és az energiaértékesítést biztosító szolgáltatók akár több száz embert is foglalkoztathatnak. Hozzátette, hogy az erőmű által megtermelt hőenergiát hasznosító 10 hektáros, fűtött növényházban akár 200 ember is dolgozhat a településről. Ez óriási dolog, hogy az itt élőknek helyben tud majd a munkát adni a város. 

Honnan lesz az erőmű részére fűtőanyag? – kérdeztem Nechita Zoltánt. Készítettünk egy tanulmányt – válaszolja, mely szerint a várost körbeölelő, körülbelül 50 km-es körzetben annyi növényi hulladék – úgy mint kukoricakóró, gabonaszalma – keletkezik, amely biztosítani tudja az erőmű tüzelőanyag szükségletét. De az érmihályfalvi homokos talajon kiválóan megterem az energiaakác, amely magas fűtőértékű tüzelőanyag. Vannak olyan fakitermeléssel, fafeldolgozással foglalkozó cégek, amelyek már szándéknyilatkozatban jelezték, hogy akár évi 100 ezer tonna fűtőanyag igényt is ki tudnak elégíteni.

Ezek után kocsiba ültem és irány Érmihályfalva! Nyakó József polgármester kicsi, de barátságos irodájában elmondta: régi jó ismerőse Stanik István, a BMC tanácsadó cég tulajdonosa, aki 2012 őszén megjelent nála és elmondta, hogy lenne egy jó terve a város számára. Az ajánlat az volt, hogy hozzanak létre egy céget a településen, amely összerakja a tervezett biomassza erőmű projektnek az első szakaszát, ami után beruházásra alkalmassá válik az egész vállalkozás. Így is történt. Ehhez partner volt több helyi vállalkozó és tanácsos, akik rendelkeztek megfelelő anyagi tartalékokkal.  Ezután sikerült kapcsolatot teremteni azzal a cseh céggel, amely Európában az egyik legnagyobb energetikai berendezéseket gyártó és szerelő cége, amely vállalta a projekthez szükséges beruházás finanszírozását és kivitelezését. 

Mit fog ez pénzben, adóban, munkalehetőségben jelenteni a városnak? – kérdeztem a polgármestertől. Három dologban lesz minőségi fejlődés – mondta Nyakó József. Kezdjük az elsővel. Nemsokára megkezdődik beruházás, elkezdődik az építkezés. Az erőművet sok cég, sok ember fogja építeni, akiknek egy része nem idevaló. Ez új szálláshelyek kialakítását és a vendéglátás felfutását fogja jelenteni rövidtávon. Ez jó az embereknek, de jó a városnak is. Gondoljuk csak végig, ez a beruházás 34 millió euró értékű, ez azt jelenti, hogy ebből nagyon sok pénz kerül majd a városban élő emberek zsebébe. Ezért ez a beruházás nagyon fontos dolog mindenkinek a településen. Másodszor: azt még nem tudjuk pontosan, hogy az erőmű hová fog adózni – tette hozzá a polgármester, de ha a központi büdzsét is gyarapítja majd, akkor is a sok, helyben fizetett adó miatt jelentős pénz fog maradni a településen, ami egyértelműen a város fejlődését fogja segíteni. Harmadszor pedig az is nagyon fontos, hogy az erőmű mindennapos működéséhez, például a zöld hulladékok összegyűjtéséhez sok beszállító cégre, gazdára van szükség.  Az itt dolgozóknak az erőmű folyamatosan tud majd hosszú távon munkát biztosítani, ami nagyon fontos a településen és környékén élők számára.  Képzeljük el azt, hogy az eddig feleslegessé vált erdei és zöld hulladékot elégették az emberek a tarlón, most pedig ezért a hulladékért még pénzt is kapnak majd. Ez óriási dolog, mert egyrészt gazdagodik majd a település, másrészt a környezetet és a talajt is megóvjuk a szennyeződéstől. Arról nem is beszélve, hogy az erőmű által előállított hőenergiával egy 10 hektáros területen melegházat tudnánk fűteni, amely a helyi konzervgyárnak tudna alapanyagot előállítani. Itt szezonális jelleggel akár 150-200 ember tudna dolgozni – tette hozzá Nyakó József Érmihályfalva polgármestere. 

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2016 tavaszán a nagy álom valósággá válik és Érmihályfalván fellendülhet a gazdaság, az emberek mindennapi élete nagyot változhat.

 

Monostori Károly