Tömegsírba a régi váradiakkal!

A bihari megyeszékhely vezetőségének megdöbbentő cselekedetéről tájékoztatta a közvéleményt SZABÓ ÖDÖN parlamenti képviselő. A parkká alakított szőllősi és olaszi temetőből kihantoltak földi maradványait egyetlen, fejfa vagy bármilyen más jelzés nélküli tömegsírba dózeroltatták be a napokban.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Csak a helyszínen, a Rulikowsky temető egyik új temetkezési részén, friss hantok mellett állva árulta el szerdai sajtóértekezletének témáját Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke. Felindultan közölte, hogy az egyik széles földhalom a szőllősi és az olaszi temetőből a 2009-es parkosításkor exhumált hajdani nagyváradiak földi maradványait takarja. A közös sírba ezen a héten földmunkagéppel hányták be a mostanáig a városi ravatalozó alagsorában őrzött maradványokat.
Sem virág, sem tábla, sem fejfa nem jelzi, hogy ott pihennek például a neves váradi műépítész, Sztarill Ferenc csontjai. A temetésen pap sem volt jelen. „Még a közpénzen eltemetett hajléktalanoknak is jár egy fejfa. Remélem, az emberséget nem temették el végleg ebbe a tömegsírba” – jegyezte meg Szabó Ödön.
A tisztségviselő elfogadhatatlan, minősíthetetlen cselekedetnek nevezte a történteket. Az RMDSZ váradi tanácsi frakciójának tagjaival együtt követeli, hogy az elöljáróság találja meg, ki a felelős ezért az embertelenségért, és adja vissza az emberi méltóságát a rég porladó eleinknek. Emlékeztetett rá, hogy eredetileg a két parkosított temetőben emlékhelyet kellett volna kialakítani az onnan exhumált elhunytaknak, de ez a mai napig nem történt meg. Addig is a kegyelet jeleként a jelenlévő újságírókkal és RMDSZ-es városi tanácstagokkal egy-egy szál tulipánt helyeztek a jeltelen sírra.
M. Zs.