Egy különös tisztújítás...

A margittai kultúrházban két esemény tud teltházat produkálni: a farsangi kabaré és az RMDSZ tisztújítási kabaré. A farsangi kabaré, mint lapunkban beszámoltunk róla, idén ezt kétszer is megtette, de a tisztújításnak sincs e tekintetben szégyellnivalója.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Történt, hogy a margittai RMDSZ múlt hét végére összehívta a tisztújító közgyűlését, amit az alapszabályzat szerint kétévenként kell megejteni. 2009-ben 51-en vettek részt rajta. Idén azonban már napokkal a gyűlés előtt érződött, hogy valami történni fog. Százával kezdtek beiratkozni az új tagok, ami amúgy örvendetes egy szervezet számára: nő a taglétszám és a kassza is gyarapodik. A szervezet titkárnője nem győzte bejegyezni az új tagokat, ezért a parlamenti iroda alkalmazottai is segédkeztek a munkában. Mi történhetett, miért lett egyszerre robbanásszerűen ilyen szimpatikus a szervezet? – tevődött fel a kérdés. A nagy forgalmat már megszokták az ügyintézők, amióta a kettős állampolgárság benyújtásában ingyen és bérmentve segítenek, de ez a mostani mindenen túltett. Úgy hírlik, Pocsaly Zoltán alpolgármester mozgósította a vállalkozói szféra eddig „alvó” rétegét, akik alkalmazottaikat rávették a beiratkozásra. A cél egy teljesen új összetételű választmány létrehozása volt, melyet az újonnan beiratkozottaknak kellett voksaikkal szentesíteniük. Néhány aktív és nélkülözhetetlen tagot azért felvettek az ajánló listájukra, melyet nem szakmai megfontolások, hanem szimpátia alapján állítottak össze.
Árkosi Antal helyi RMDSZ elnök értetlenül áll a dolog előtt, mivel a szervezet eddig is vállalkozópárti volt, és senkit nem zárt ki a csapatból, sőt mindenkit örömmel fogadott. Ez kiemelten érvényes volt a vállalkozói szférára és sokan éltek a lehetőséggel. A jelenlegi választmányi tagok válaszképpen mozgósították a régi tagokat, felkérve őket, fizessék ki tagdíjaikat 201-ben legalább hat hónapra, mert csak akkor szavazhatnak a közgyűlésen. A tagok ennek fegyelmezetten eleget tettek. Ezen az oldalon is elkészült az ajánlólista, minden fontos területet szakemberrel lefedve. A régi nevek mellett itt is megjelentek az újak.

 A megyei RMDSZ szervezet Szabó Józsefet és Horváth Bélát delegálta az ülésre. Mellettük Árkosi Antal helyi elnök, Bradács Alíz körzeti elnök és Pocsaly Zoltán alpolgármester kapott helyet az ülésvezető elnökségben. A taglétszám 538 volt. Elsőként az elnöki beszámoló, majd a bizottsági beszámolók hangzottak el, melyet szinte egyhangúlag elfogadtak. Igaz, valójában oda sem figyelt a többség, mivel a kezükbe adott cetliket tanulmányozták. Nem mérlegeltek, úgy szavaztak, ahogy kérték tőlük. Elnökként egyetlen jelölt, Árkosi Antal került a szavazólistára, viszont a választmányi listára 32 név került fel a lehetséges 17 helyre. Az elnökjelöltet elfogadták, viszont a választmányba csak azok kerülhettek be, akik az alpolgármester cetlijén szerepeltek, mivel az új tagok sokkal többen voltak. Egy javaslat alapján a választmányba bekerült a hat helyi tanácsos és Bradács Alíz körzeti elnök, ezzel a testület 24 tagú lett. Szabó József javaslatára a jelöltek lehetőséget kaptak egy pár perces bemutatkozásra, ami hasznos volt, mivel az új tagok döntő többsége eddig nem volt ismert RMDSZ berkekben, közéleti tevékenységgel sem hívta fel magára a figyelmet. Ameddig a szavazatokat számlálták, Pocsaly Zoltán és Bradács Alíz is lehetőséget kapott tevékenységének ismertetésére.

A régi-új elnök megköszönte a bizalmat, biztosítva a tagságot, hogy teljes erejével szolgálni fogja a közösséget. Ezt követően került sor a 70 küldött kijelölésére titkos szavazással, ők majd a körzeti elnököt és a megyei választmányt hivatottak megválasztani a küldöttgyűlésen. A küldöttek közötti erőviszony kiegyenlítettebb, mivel az új tagok az első szavazás után tömegesen elvonultak. Árkosi Antal elnök reményét fejezte ki, hogy az új választmányban aktív és elhivatott munkatársakra talál, akik a közös ügyet szolgálni és nem akadályozni akarják. A választmány régi tagjai örülnek annak, hogy új emberekkel bővült a csapat, de véleményük szerint ezt békésebb és elegánsabb módon is meg lehetett volna oldani. A mostani kabaréba illő tisztújítási komédiát felesleges erőfitogtatásként értékelték. „Mi szeretettel és természetesen igen sok megoldásra váró feladattal várjuk új társainkat. Ha ma még voltak ellentétek, azt holnapra el kell felednünk” – szól a régi tagok üzenete.