Tánc és világcirkusz

A tánc világnapjának (április 29.) apropóján a Nagyvárad Táncegyüttes nyílt próbát tartott a Szigligeti Színházban. A kulisszatitkokra kíváncsi nézők, érdeklődők és színész kollégák a MÁJUS 16-ÁN, PÉNTEKEN 19 ÓRAKOR bemutatandó A világcirkusz című előadás előkészületeibe nyerhettek bepillantást. Voltak az érdeklődők között idősebbek és fiatalok, volt olyan szülő, aki apró gyermekét is elhozta az eseményre.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A próba előtt Juronics Tamás Kossuth-díjas táncművész, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője, a produkció rendezője és koreográfusa köszöntötte az érdeklődőket. Elmondta: a próbafolyamat közepén járnak, s reméli, hamarosan szép és értékes előadással örvendeztetik meg a közönséget. Ezután kezdődhetett a tánc, azaz a próba. Juronics Tamás különféle instrukciókkal, jó tanácsokkal látta el a táncosokat, akik a Mozart Requiemjének néhány tételére készült koreográfiákat gyakorolták. Persze a táncosok számára minden áldott nap a táncról szól, a táncolás bűvkörében telik. A mostani próbán is láthattuk, érzékelhettük, mennyi érzelem, öröm, küszködés, verejtékes munka és könnyed fantázia lelhető föl sokszor egyetlen mozdulatban vagy mozdulatsorban.
Az új táncszínházi előadás egyébiránt Nagy Dániel Cirkusz című regényén alapul. A szövegkönyvet e mű alapján írta Bodolay Géza. A regény voltaképpen az I. világháború allegóriája. A művészek ezzel az előadással a háború áldozataira emlékeznek és emlékeztetnek. „Az expresszionista hangvételű alkotás hatalmas látomás a háború borzalmairól. Felépítésében egyrészt a groteszk és az abszurd, másrészt a realista mozzanatok gyakori együttes alkalmazása fokozza a háború elembertelenítő mivoltának ábrázolását. A történet főszereplője Remike, a csodanő, aki vakmerő mutatványokkal kápráztatja el a publikumot. Azzal a tulajdonságával vált híressé, hogy nem volt szíve – szó szerint. Az orvosok alig várták, hogy meghaljon a nő, és felboncolva rájöjjenek a titkára” – olvasható a Nagyvárad Táncegyüttes honlapján.

Tóth Hajnal