Varadinum Kupáért versengtek a fogatok

Kétfordulós nemzetközi, regionális kettesfogathajtó versenyt rendeztek a Festum Varadinum nyitónapján. A pénzdíjas megmérettetést magyarországi hajtó nyerte.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Kuriózumnak nevezhető látványosságban lehetett részük azoknak, akik vasárnap koradélután megkeresték a Nagyváradi Sportiskola Pece-parton lévő füves pályáját. Kettesfogatok versengtek a Varadinum Kulturális Alapítvány és a Nagyváradi Magyar Diákszövetség által szervezett nemzetközi regionális megmérettetésen. A Kings Land Golfklub jóvoltából a étfordulós verseny pénzdíjas volt: az első helyezett 500, a második 300, a harmadik pedig 200 eurót kapott. Rákóczi Lajos, a lovas sport szaktekintélye, a Bihar megyei fogathajtókat tömörítő Tulipán Sportegyesület elnöke volt a főszervező, a zsűri elnöke, és még a műsorközlő szerepét is betöltötte. Ilyen minőségében alapvető tudnivalókat osztott meg a közönséggel a lovakról, a kocsik típusáról, a hazai lóállományról, a sportág helyzetéről, de még a helyes hajtószártartásról is.  Megtudtuk, hogy a mezőnyben főleg lipicaiak – egy ritka fekete is – húzták a kocsikat, de a bethleni ménesből származó lovak, a foltos holland sportlovak és a holland királyi ház számár kitenyésztett fríz lovak egy-egy párja is rajthoz állt.
A húsz akadályt magában foglaló pályát a magyarországi Hati István tűzte ki, mert – mint elhangzott – Romániában nincs hivatalos pályaépítő. Tizenhét fogat állt rajthoz, tízen közülük a Tulipán Egyesület színeiben, de jöttek a magyarországi Füzesgyarmatról és Debrecenből, Székelyhídról, Paptamásiból, Diószegről, Nagyszalontáról is. Két perc 45 másodperc alatt kellett végigrobogni a 600 méteres akadálypályán, közben ügyelni, hogy a helyükön maradjanak a kocsitengelynél alig szélesebbre lerakott bóják és a tetejükre illesztett teniszlabdák. Az időtúllépést, a labdák leverését vagy a bója elmozdítását hibapontokkal büntette a versenybíróság, a pályatévesztés vagy külső segítség igénybe vétele kizárást vont maga után. Mindre volt példa.
A második futam után alakult ki a végeredmény, amely a füzesgyarmati Lovasbarátok Egyesülete versenyzőjének, Galambos Nándornak a győzelmét hozta. A második és harmadik díjat két „tulipános” hajtó, Csorba Károly, illetve Dorsonszki Imre vehette át Koncsek Vadnai Zitától, a Varadinum Kulturális Alapítvány elnökétől. A kizártak sem szomorkodtak: vigaszdíjként egy Várad fölötti sétarepülést, illetve egy kétszemélyes vacsorát kaptak a szponzor golfklubtól. Rákóczi Lajos azt is elmondta, hogy a lovas sport rajongói legközelebb a hét végén Cséffán, az országos kettesfogathajtó bajnokság nyitó fordulóján találkozhatnak kedvenceikkel. A május 16–18. közötti verseny nemzetközi minősítő is.
M. Zs.