Szárhegyi alkotások először Nagyváradon

Gyergyószárhegy négy évtizede címmel a gyergószárhegyi Barátság Képzőművészeti Alkotótábor képeiből nyitottak meg kiállítást a Festum Varadinum keretében a Körösvidéki Múzeum volt székhelyén, a római katolikus püspöki palotában.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Elsőként Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy a szárhegyi alkotótábor nevéhez hűen „a barátság jele alatt” működik. Tavaly Dél-Koreából kapott meghívást és izgalmas helyek világkatalógusába került be a művésztelep, mondta Szilágyi Aladár közíró, aki Jakobovits Miklós gondolatait idézte. A telep életében azonban drámai változás állt be, ugyanis a Lázár-kastélyból és a ferences kolostorból közel kétezer műalkotást kellett „kimenekíteni”, mivel az örökösök és a megyei tanács közötti vita miatt felszámolták művésztelepet. A hely most akár a legveszélyeztetettebb helyek katalógusába is bekerülhetne, de a történetnek még nincs vége, mondta a közíró, aki néhány művészt is említett a Váradon a tervek szerint június elejéig látható tárlat képeinek alkotói közül. Többek között az alapítók, Gaál András és Márton Árpád, valamint Nagy Pál, Balla József, Maszelka János, Mircea Dumitrescu és Teodor Moraru műveit, a váradi alkotók közül pedig Jakobovits Miklós, Kristófi János és Hora Coriolan, munkáit is láthatja a közönség.
Megtisztelő és speciális feladat volt kiválogatni a kiállítandó képeket, hiszen több téma is adódott, mondta Ujvárossy László, a tárlat kurátora, aki arra is figyelmeztetett, veszélyes lehet, ha a művészet elveszíti a megbecsülést. A kurátor azt is megjegyezte, hogy a Körösvidéki Múzeum is helyhiánnyal küzd, mire Aurel Chiriac elmondta, jövőre átköltözhet a közgyűjtemény az új székhelyére. A telep művészeti tanácsadója, Ferenc Zoltán köszönetet mondott azért, hogy helyet kaptak az alkotások Nagyváradon, és hozzátette. a kiállítás kuriózum, hiszen az alkotások egy szebeni tárlatot kivéve „nem mozdultak ki” Gyergyószárhegyről.