Látványos vendégelőadás a várfalak között

A szervezők becslése szerint két-, két és fél ezren gyűltek össze a Festum Varadinum nyitónapján, vasárnap este a nagyváradi vársáncban, hogy megtekintsék a békéscsabai Jókai Színház vendégjátékát, a Monte Cristo grófja című musical.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A darabot Alexandre Dumas híres regénye alapján Pozsgai Zsolt írta. A musicalt Szomor György rendezte, ugyanő szerezte a zenét és írta a dalszövegeket, valamint játszotta a címszerepet. A díszletet Fekete Péter, a jelmezeket Papp Janó tervezte. Az előadás előtt Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozván: összeköt bennünket a múlt, s a hitélet, a sport, a színház mind nagy jelentőséggel bír. Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntőjében arról szólt, hogy Békés több szállal kötődik Bihar megyéhez, s bízik további együttműködésben.
A szép dallamok, az élőzene, a magával ragadó éneklés, a fordulatos történet, a táncok miatt kellemes, hangulatos, látványos előadássá kerekedett a vendégjáték. A megígért hőlégballonos mutatvány elmaradt az erős szél miatt, ám a produkció így is bővelkedett látványelemekben. Monte Cristo grófja pedig „tisztességes hazaárulóként” megküzdött a maga igazáért a jóravaló kalózok segítségével.
Az előadás végén a lelkes taps és a ráadás (két táncjelenet) sem maradt el. A vendégjáték után Fekete Péter, a Jókai Színház igazgatója beszélt arról, hogy örül ezen fellépés létrejöttének. Végül Szabó Ödön parlamenti képviselő szólt az egybegyűltekhez. Elmondta: ahhoz, hogy az álmok valóra váljanak, jóbarátok is kellenek. Olyan barátok, mint akikre ráleltek a Jókai Színháznál.
Fekete Péter kérdésünkre közölte: az utóbbi években a Jókai Színháznak az egyik legnagyobb szabású produkciója lett a Monte Cristo grófja. Egyébként nagy gyakorlatuk van már a nagy tömegeket megmozgató, monumentális musicalek színrevitelében. A Monte Cristóval jártak már Aradon, Kijevben, Szarvason és Budapesten, fesztiválokon is szép sikerrel játszották. Torontóból is érdeklődnek a produkció iránt. A békéscsabai színház egyébként régóta kapcsolatban áll a váradi teátrummal, ám a mostani vendégszereplést áttörésnek érzik az együttműködésben. Megjegyezte: a színház integráló művészeti ág, hiszen bevonja többek között a tánc-, a zene- és a képzőművészetet is egy-egy színházi alkotásba.

Tóth Hajnal