Csuhézás és csigacsináló

Népi mesterek alkotásait lehetett megcsodálni hétfőn délelőtt a nagyváradi Kanonok soron. Az érdeklődők el is leshették egy-két fortélyt, lehetett tanulni a népművészektől. Az Apáról fiúra címet viselő programot a Pro Familiae alapítvány immár 16. alkalommal szervezte meg a Festum Varadinum keretében, tudtuk meg JAKABFFY EMMA főszervezőtől, az alapítvány elnökétől.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Érkezett Nagyzeréndről mézeskalácsos, üvegfestő és háziszőttes-készítő. Láthattunk váradi gyöngyfűzőt és hímestojás-készítőt, ez utóbbinál különféle módszerekkel díszített (festett, csipkézett stb.) kacsa-, liba-, tyúk-, emu-, strucc- és fürjtojásokat lehetett megtekinteni, illetve kipróbálni egy-egy technikát. Nádudvarról is jött egy mézeskalácsos. Kitűnő vásárfiának bizonyult a mindenféle szép és illatos sütemény, a tükrös vagy csipkeszerű mintával ékített mézeskalácsszív, a házikó, a különféle figurák.
A berettyóújfalui Bihari Népművészeti Egyesület képviselői is gyönyörű tárgyakat hoztak a tárlatra: hímzett terítőket, párnákat, kékfestő kötényeket, szalmacsuhéból készült dísztárgyakat. Hímezni és csuhézni is tanítottak. A Pro Familiae Alapítvány kerámia szakkörére járó gyermekek munkáit is megszemlélhettük. A Bunyitay Vince Könyvtár egyik tágas olvasótermében pedig „csigacsinálót” rendeztek be. A várad-olaszi református nőszövetség tagjai a csigatészta készítésének csínjára-bínjára okították az érdeklődőket.
A mesterek fiatalokat is hoztak magukkal tapasztalatszerzés céljából. Emellett folyamatosan jöttek tanítók osztályaikkal. A kisdiákok zöme lelkesen, jókedvűen próbálta ki a különféle kézműves foglalkozásokat. A népművészek örültek, hogy a reggeli esős idő jobbra fordult, a nap is kisütött.

Tóth Hajnal