Gyermekrajzok a lovagkirályról

A Szent László, a lovagkirály elnevezésű, történelmi témájú nemzetközi gyermekrajz-pályázatra több mint ezer alkotás érkezett szerte a Kárpát-medencéből. A legjobb munkákból összeállított tárlat megnyitóját és a díjkiosztó ünnepséget csütörtök délután tartották meg Nagyváradon, a Gyermekpalotában.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Januárban hirdette meg a pályázatot négy szervezet: a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, valamint két nagyváradi szervezet, a Pro Liberta Partium Egyesület és a Tanoda Egyesület. A 8–15 éves gyermekeknek szóló képzőművészeti pályázat kiírásával a szervezők igyekeztek felkelteni a diákok érdeklődését történelem iránt és ismereteket közvetíteni a magyar nemzet gazdag hadtörténelméről és annak kiemelkedő személyiségéről. A pályázat két korcsoportnak (8–11 és 12–15 évesek), illetve egyéneknek, valamint maximum négyfős alkotócsoportoknak szólt. A pályamunkákat április 4-ig lehetett beküldeni. A téma Szent László király volt, akinek történelmi alakját, igazságosságát, bátor harcosságát számtalan legenda, monda és mese őrzi, melyek egyszerre jelentenek érdekes és izgalmas olvasmányokat, irodalmi és történelmi ismereteket.
A Varadinum rendezvénysorozat keretében megtartott díjkiosztó ünnepségen és a pályamunkákat bemutató tárlatnyitón az egyik főszervező, Kecse Gabriella, a Tanoda Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta: a több mint ezer pályaműből mintegy 300-at állítottak ki a nagyváradi Gyermekpalota dísztermében. A tárlat két hétig tekinthető meg. Rengeteg szép, színvonalas alkotást készítettek a gyermekek. Érkeztek pályamunkák Erdélyből és a Partiumból (természetesen Nagyváradról is), Magyarországról és Kárpátaljáról – összesen 111 tanintézetből. Romániai iskolákból 250 kreációt juttattak el a szervezőkhöz.
A váradi eseményre jöttek gyermekek és pedagógusok Gyimesfelsőlokról, Gyergyóalfaluból, a magyarországi Kisvárdáról, Pákozdról, hogy csupán néhányat említsünk. Zsúfoltnak is bizonyult a Gyermekpalota nagyterme. A rendezvényen köszöntőbeszédet mondott Biró Rozália RMDSZ-es szenátor, aki hangsúlyozta, a rajzpályázat iránti érdeklődés is azt bizonyítja, van igény arra, hogy történelmünk nagyjainak áldásos csodatételeiről, cselekedeteiről megemlékezzünk. Hozzáfűzte, a csodákat ma már a gyermekek teremtik. Ezután Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a résztvevőket, örömét fejezvén ki, hogy ennyi ügyes, kreatív, tehetséges gyermeket megmozgatott ez a verseny. Szólt arról is, hogy régi kapcsolat van Székesfehérvár és Nagyvárad, Szent István városa és Szent László városa között, és fontos a további együttműködés.
Közel hatvan díjat osztottak ki a szervezők. Volt bronz-, ezüst- és aranyceruza díj, valamint jó néhány különdíj. Az eseményen látványos műsort mutatott be a váradi Szacsvay Imre Általános Iskola diákjainak egy csoportja, a gyerkőcöket Lélek Sándor Tibor bábszínész tanította be, s adott néhány kelléket is az előadáshoz, amelynek a témája természetesen Szent László és kora volt. Felléptek továbbá Molnár Júlia és Meleg Vilmos színművészek.

Tóth Hajnal