Díjátadás és Antigoné a Varadinum záróünnepségén

A nagyváradi Szigligeti Színházban tartották meg vasárnap este az idei Festum Varadinum záróünnepségét. Két díjat tavalyi programokért, újításképpen pedig egy Varadinum-díjat néhány idei varadinumos közéleti, irodalmi eseményért adtak át. A díjkiosztás után a debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadását tekinthették meg az érdeklődők.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az esten a XXIII. Festum Varadinum rendezvénysorozat egyik fővédnöke, Kelemen Hunor, Románia kormányfőhelyettese, kulturális miniszter, az RMDSZ szövetségi elnöke mondott köszöntőbeszédet. Azzal kezdte, hogy Székelyhídról érkezett, ahol meglátogatta a Böjte Csaba alapítványa által létrehozott és működtetett gyermekotthont. Az ott élő gyermekeknek ez az otthon biztos pontot, kapaszkodót jelent. Ez azért is fontos, mert minden ember arra vágyik, hogy legyen valamilyen támpont az életében. Mindaz, amit örökségül kaptunk, ami világítótoronyként segít eligazodni a világban, megmarad. Hangsúlyozta: a Varadinum is efféle támpont. A 23 év alatt felmutatott értékekre lehet támaszkodni, mindez segít bennünket. A Varadinum a Szent László-ünnepből indult ki, a magyar történelmi egyházak, a civil szervezetek és az RMDSZ összefogásával. Kifejtette: a Festum Varadinum volt az első olyan nagyobb magyar rendezvény a Partiumban, Erdélyben, amely után aztán újabbak jöttek létre, s ma már szinte nincs is olyan magyarlakta település, ami valamilyen kulturális vagy egyházi rendezvénysorozatot ne szervezne. Kötelességünk továbbadni ezeket az értékekeket a következő nemzedékeknek. Rajtunk múlik, milyen jövőt építünk. Közösségépítés csak úgy lehetséges, ha összefogunk, és ha vigyázunk ezekre a kincsekre. Kelemen Hunor hozzáfűzte: időről időre föl kell mutatni, hogy képesek vagyunk közösségként is megjelenni.
Ezután a díjátadás mozzanata következett. Két díjazott program méltatását Koncsek Vadnai Zita, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke olvasta föl. Az első laudációban szó volt arról, hogy a régi 9-es általános iskolának mindig is jó híre volt Váradon. 2011 óta önálló magyar tannyelvű iskolaként működik, és büszkén viseli az 1848–1849-es szabadságharc mártír jegyzőjének, Szacsvay Imrének a nevét. A Varadinum ünnepségsorozatba tavaly kapcsolódott be a Generációk párbeszéde című tevékenységgel, az idén emellett szimultán sakkversenyt is szerveztek, emlékezve ezzel is újfent névadójukra, aki jól sakkozott. A díjat Pásztor Gabriella, a tanintézet igazgatója vette át.
A Varadinum Junior elnevezésű kulturális rendezvény 2012 áprilisában kapcsolódott a Festum Varadinumhoz. Kezdeményezője Bíró Árpád Levente, a Mihai Eminescu Főgimnázium diáktanácsának akkori elnöke, a lelkes tanári közösség által létrehozott Vivant Professores Egyesülettel együttműködve. A tavaly első ízben megszervezett összművészeti diákfesztivál sokszínű programkínálatával a fiatalok kultúra iránti érdeklődésének növelését célozta. Elhangzott: a kultúrával történő dinamikus, fiatalos és folyton megújuló párbeszéd alapgondolatától vezérelve a programok gazdagsága teszi lehetővé a fiatalok bevonását Várad kulturális életébe. A díjat Hochhauser Enikő, az Eminescu gimnázium aligazgatója és Varga Zsuzsa, a diáktanács elnöke vette át.
A harmadik laudációt Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő mondta el, megjegyezvén: megújult a Varadinum arculata, új rendezvényekkel is bővült. Az előző két díjat a 2013-as teljesítmény okán osztották ki, mostantól az az évi teljesítményt is kitüntetik. Az idén a Várad folyóirat részesült ebben a díjban. A folyóiratot költők, írók, irodalombarátok hozták létre. Mostanra intézményesíteni lehetett: a megyei önkormányzat által fenntartott folyóirat lett, és a szerkesztőség afféle kulturális központként is működik. Az idei Varadinummal kapcsolatban Szabó Ödön elmondta: teljesen megbíztak az ízlésükben, és a legszínesebb programokat szervezték. Előrendezvényként Törzsasztal-est volt Szilágyi Zsófia irodalomtörténésszel, a Móricz-monográfia szerzőjével, közéleti eseményként bemutatták Kántor Lajosnak a Domokos Gézáról írt könyvét. A gyermekirodalmat sem hagyták ki: a Várad meghívottja volt Gryllus Vilmos, Tóth Ágnes nagyváradi író, költő pedig Macskadombi versek című gyermekverskötetét dedikálta. Volt közönségtalálkozó Kukorelly Endrével és Varró Dániellel. Az irodalmi rendezvények egy részét az Ady Endre Emlékmúzeumban tartották, amely mostanság szintén megújult, úgyhogy a Müllereiban is fölpezsdült az élet. A díjat Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője vette át.
Végül Szabó Ödön kis figyelmességként virágcsokrot nyújtott át Kovács Magdolnának, az RMDSZ megyei irodavezetőjének, aki a kezdetek óta ott tevékenykedik.
Az est második részében a debreceni Csokonai Nemzeti Színház produkcióját (Anca Bradu rendezésében), Szophoklész Antigoné című tragédiáját tekinthette meg a közönség.