Ünnep a Réz-hegység lábánál

Szent István ünnepére időzítették a szervezők a Tóti Községi Napokat. Augusztus 20-án, szombaton délelőtt hintós hívogatással invitálták a falu apraját-nagyját a szabadtéri színpadhoz. Közben elkezdődött a labdarúgókupa az új pályán, melynek felavatását az ünnepségre időzítették.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Látványos volt a menettáncosok felvonulása, akik új ruhákat készíttettek fellépésükre. A pálya szomszédságában lovas erősségi bemutatót tartottak. Egy vasszánra több mint egy köbméter keményfát raktak, azt kellett minél messzebb elvonszolniuk az igáslovaknak. A Tótiban még újszerű versenyre az egész országból érkeztek versenyzők, a helybéliek az idén még csak nézőkként voltak jelen.


A hivatalos megnyitót jelen volt Cseke Attila szenátor, Szabó Ödön ügyvezető elnök és Bradács Alíz, Margitta körzet RMDSZ-elnöke. A szokottnál kevesebbet késve megérkezett Ioan Mang szenátor is.


Vincze Nándor polgármester és Cornel Brindea alpolgármester köszöntő szavai után Cseke Attila szenátor azt mondta: „Ma érezzük jól magunkat és szórakozzunk együtt. Politikai pályámon lezárult egy periódus, de talán egy jobb és örömtelibb következik, mivel többet lehetek itthon, Önökkel” – fogalmazott. Szabó Ödön kiemelte a polgármester rátermettségét, aki minden évben új eredményeket mutat fel. „Válságban is meg tudják rendezni a közösségi napjaikat, és be tudják fejezni elkezdett beruházásaikat. Ehhez hozzáértő, takarékos vezető emberek kellenek. Ilyen helyre szívesen adunk támogatást” – hangsúlyozta. Ioan Mang azt mondta, ha elköltözne jelenlegi lakhelyéről, Tótit választaná. Az ünnepi beszédek után színpadra szólították Mészáros Zoltán nyugdíjas magyar irodalom tanárt, amatőr szobrászművészt, aki bemutatta szülőfalujáról készült visszaemlékező írását, Falu a Réz-hegység lábánál címmel. A bemutatót követően a Hajnal Néptánccsoport, a Pacsirták népdalkórus, majd a micskei Görböc lépett színpadra. Este a Tini Dance, majd Mohácsi Brigitta voltak a hangulatfelelősök.


Vasárnap reggel kezdődött a bográcsosfőző verseny, a pályán pedig a labdarúgódöntők. Derzsi Ákos képviselő vállalta a bográcsosfőzés zsűrijének elnökségét. Díjátadás előtt kiemelte, mindig szeretettel jön Tótiba, most például a megjavított utakon rázkódás és por nélkül lehetett eljutni a rendezvények helyszínére. Gratulált az új pályához, mely új dimenzióba helyezi a község sportéletét. „Tótinak jó gazdái vannak, és szorgos emberek lakják. Felemelő érzés képviselőjüknek lenni” – tette hozzá.