Érábrányban a szórványkaraván

Szórványprogramot hirdetett június közepén az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Azóta hét településen fordultak meg szerdánként, hogy a szórványban élő magyarokat helyben segíthessék. Körútjuk során Érábrányba is eljutottak.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Szerveztek honosítási ügyintézést, fórumokat, szórványdélutánokat – amiknek a helyiek örültek, hiszen településeiken nemigen történik semmi, főleg magyar rendezvényekből van hiány. A program elindítása óta Oláhszentmiklóson, Váradszentmártonban, Felsődernán és Kövesegyházán, Köröskisjenőn, Pósalakán, Biharsályiban és Mezőbikácson járt az önkéntes csapat, legutóbb pedig Érábrányban segítettek a helybélieknek összeállítani az egyszerűsített honosítási eljáráshoz szükséges dossziékat. A református parókián Balla Tibor tiszteletes fogadta a nagyváradi, Fekete Sas-palotabeli Információs Iroda munkatársait, akik a lelkészi irodában fénymásolták és töltögették ki a magyar állampolgárságot kérvényezők iratait. Összesen mintegy félszázan fordultak meg a találkozón, de többen csak érdeklődni jöttek el az állampolgárság megszerzésének a módjáról és az alapjog által biztosított lehetőségekről, illetve a kötelezettségek felől. A honosítási ügyintézés során 41 dossziét állítottak össze az Információs Iroda munkatársai


Az RMDSZ Bihar megyei szervezete az egyszerűsített honosítási eljárás életbe lépésétől kezdően felvállalta, hogy a szövetséghez segítségért forduló polgároknak ingyenesen másolja le szükséges iratait, fényképeket készíttet a kérelmezőkről, amiért szintén nem kell fizetni, mint a román iratok hivatalos magyarra fordításáért sem. Ugyanezeket a kedvezményeket természetesen biztosították az érdeklődőknek a szórványprogram keretében is. A falubelieknek, főleg, ahol jelentős kisebbségben élnek a magyarok, és a többségében magyarok által lakott városoktól vagy a megyeszékhelytől messze élnek, ez nagy segítség. Többen elmondták, ha az RMDSZ nem ment volna helyükbe a segítséggel, nem is kérelmezték volna a magyar állampolgárságot, noha megvannak a szükséges papírjaik magyarságuk, magyar származásuk bizonyítására.


Érábrányban a délután kezdődött találkozó a késő esti órákig elhúzódott a nagy számú érdeklődő miatt. A Margitta melletti, a Berettyószéplak felé vezető országút mentén fekvő településen kisebbségben él a magyarság. Érábrány községben 277-en vallották magukat magyarnak a legutóbbi népszámláláson, és 2786-an voltak a románok. A községközpontban 235-en vallották magukat legutóbb magyarnak, 576 román nemzetiségű polgártársuk mellett.


A községet egyébként nyolc település alkotja: a községközpont Érábrány, Berettyókohány (Cohani), Dizsér (Dijir), Lüki (Iteu), Újlüki (Iteu Nou), Széltalló (Margine), Újbártfalva (Satu Barbu) és Szunyogd (Suiug). Érábrányt sokan összekeverik Vedresábránnyal, holott utóbbi magyar többségû község szintén Margitta mellett, a Berettyó mentén, hozzá tartozik a szinte színmagyar Monospetri és Apátkeresztúr is.