Kétnapos ünnep Érkörtvélyesen

Kétnapos ünnepséget tartottak a a bihari dinnye hazájában, Érkörtvélyesen. A rendezvénynek immár több mint egy évtizedes hagyománya van, és mindig nagy tömegeket vonz, nemcsak a településről, de a környékről is.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Reggel indult a látványos felvonulás, mely a Polgármesteri Hivataltól a főutcán végighaladva a Dr. Balási József Általános Iskoláig tartott. A menetet a helyi cserkészek csapata vezette, amelyet jövőre fognak felavatni, mivel addig a cserkésztörvények szerint jótetteket kell végrehajtaniuk a tagoknak. Utánuk haladtak a modern táncosok, majd a néptáncosok következtek, akik időnként megállva erre az alkalomra készített műsorukkal szórakoztatták az utcára kivonult embereket. Igen ötletesek és hangulatosak voltak az egyik téren felállított szalmabábuk és a dinnyeárusok szekere, melyen az idei termés volt kiállítva. Utóbbiakat Tóth Tünde tanácsos és a helyi kultúrcsoport készítette el.  Minden arra haladót megkínáltak a település jelképévé vált gyümölccsel, az érett görögdinnyével. Közben a táncosok ropták az utcatáncot. Velük együtt vonultak a meghívott vendégek és a település polgári és egyházi vezetői is.

Nyertes projektek

Az utca és a házak rendezettek, jó gazdákról árulkodnak. A menet az iskola szabadtéri színpadánál ért véget, ahol sor került a hivatalos megnyitó ünnepségre. Elsőként Kiss Zoltán helyi RMDSZ-elnök köszöntötte a vendégeket és helybélieket, tartalmas szórakozást kívánva a két nap igencsak eseménydús programjaihoz. Hangsúlyozta, minden korosztálynak szüksége van az ünneplésre, a kikapcsolódásra egy évi megfeszített munka után. Külön köszönetet mondott a helyi kultúrcsoportnak, mely segített szebbé tenni az ünnepet. Őt követően a polgármester, Kovács Zoltán mondott kétnyelvű ünnepi beszédet. Köszöntötte Derzsi Ákos képviselőt és Szabó Ödön ügyvezető elnököt, akik minden évben jelen vannak a körtvélyesiek ünnepén. Köszöntötte továbbá a magyarországi és hollandiai vendégeket, és végül, de nem utolsósorban a helyi lakosokat, hiszen ez a fesztivál róluk szól. „Büszkék vagyunk a fesztiválra, hiszen immár határon innen és túl egyaránt tudnak róla. A lakosság nagyobb hányada szükségesnek tartja megrendezését, én is közéjük tartozom” – fogalmazott a polgármester. Élve az alkalommal, hogy igen szép számban voltak jelen a körtvélyesiek, beszámolt a fontosabb eredményekről és a tervekről. Kiemelte a 23 kilométernyi vízvezetéket, a 20 km gázvezetéket, melynek költségeit nem terhelték a lakosságra. Rendbetették az iskolát, az orvosi rendelőt és az utcákat, melyeken régebben esős időben nehezen lehetett közlekedni. Egy nyertes pályázattal 11 kilométernyi utat fognak leaszfaltozni, és felújítják a kultúrházat. A beruházás összértéke 2,5 millió euró. Legkésőbb tavasszal elkezdik a munkálatokat.

Szabó Ödön beszédében örömmel nyugtázta, hogy ahányszor csak Érkörtvélyesre érkezik, a faluban mindig lehet valami újat, megjavítottat találni. Akarattal, hozzáértéssel kevés pénzből is lehet jól gazdálkodni. Kiemelte a helyi ifjúság aktivitását, akik az idén a mazsorett- és a néptánccsoport mellett cserkészcsapattal gazdagodtak. A cserkészet megtanít istenhitre, az önazonosság vállalására, a természet szeretetére, környezetünk megóvására és egymás segítésére. Csak gratulálni lehet nekik – fogalmazott az ügyvezető elnök.

A második szimbólum

Derzsi Ákos kiemelte, hogy képviselősége alatt azt tekinti a legnagyobb haszonnak, hogy ilyen sok nagyszerű magyar települést és ilyen sok nagyon jó magyar embert megismert. „Jóleső érzés, hogy ilyen sok embert megismerhettem, és amikor az utcán járva bármikor, bárhol ismerősökkel találkozom, van kinek köszönni.” A gyönyörű dinnyekosárról, mint mondta, az jutott eszébe, hogy talán a dinnye lehetne az RMDSZ második jelképe a tulipán mellett, mivel pirossága és fekete magvai mellett adott a védelmet biztosító zöld héj, mely néha a nyitottság mellett nem ártana. Gratulált a megnyert pályázathoz, és ahhoz, hogy ünnepelni is tudnak, hiszen ilyenkor mindig tele van az iskola udvara jó magyar emberekkel. „Büszke vagyok arra, hogy ennek a térségnek lehetek a képviselője” – mondta zárszavában a politikus. A beszédek után a helyi kultúrcsoport vette birtokba a szabadtéri színpadot, bemutatva ünnepi műsorát. Őket követően felléptek a meghívott előadók és tánccsoportok, majd a szatmári színház művészeinek vidám percei szórakoztatták a közönséget. A sztárvendégek fellépése után szabadtéri diszkó zárta a szombati napot.

A vasárnap horgászversennyel kezdődött, majd az istentisztelet utáni programok leginkább a dinnyéről szóltak. Volt dinnyebemutató, dinnyeevő verseny, sörivó és söröshordó-cipelő verseny, egyensúlyozó és legerősebb emberek versenye. Ezeken a vidámság és a jókedv uralkodott. A dinnyeevő verseny győztese Farkas Dávid (10 éves) volt, a legerősebb ember címet az idén Egyed Csaba nyerte el. A színpadon felléptek a helyi kultúrcsoport tagjai, a Kolozsvári Opera művészei operett parádéval, a székelyhídi Tini Dance, a hajdúböszörményi Meteor, Mohácsi Brigitta, a Dreamers és a Fresh együttesek. A napot tűzijáték, majd a szabadtéri diszkó zárta. Igazán tartalmas, pergő műsorú két nap volt.

Csak az ár töredéke a bevétel

Hazafelé menet elbeszélgettem a dinnyeárusokkal, akkor keveredett nem kevés üröm az örömbe. Mint elmondták: kizárólag a dinnyéből nem lehet megélni, mindenki kiegészítő foglalkozásként űzi. Elmondták, hogy az idén jó a termés, a minőségre sem lehet panasz, de az értékesítéssel gondjaik vannak. A felvásárló ugyanis mindössze 10–20 banit ad a gyümölcs kilójáért, ami enyhén szólva is kizsákmányolja a termelőt. Nekik nincs lehetőségük piacokra járni, mivel nem erre vannak berendezkedve. Korábban a főút mentén voltak standjaik asztalokkal, de az út modernizálásakor azokat lebontották és nem építették vissza. Most középkori körülmények között, aki meri, kiáll a tűző napfényre és az árokból árulja termékét, ha nem akarja 10 baniért elkótyavetyélni. Megjegyzendő, hogy a jelenlegi piaci ár 0,80–1 lej. Szomorú tény, hogy a termelőnek mindössze ennek 10–15 százaléka jut. A termesztők elmondták, hogy ha nem rendeződik a helyzet, lemondanak a dinnyetermelésről, és akkor a jövő évi fesztiválról éppen az fog hiányozni, amiről szól, a körtvélyesi dinnye.