Isten ott lakik, ahol a jóság – Felavatták a Caritas Catolica új öregotthonát

Harmincnégy idős ember fog otthonra lelni a Caritas Catolica új nagyváradi létesítményében, a Spartacus utca 31/A szám alatti Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpontban. A modernül és takarosan berendezett épületben szociális konyha is működik, s a házi beteggondozó szolgálat székhelye is itt található.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az avatóünnepség szentmisével kezdődött, amelyet Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök celebrált. Elhangzott: olyan társadalmi csoportot szólítanak meg, amely különösen igényli a felebarátok odafigyelését, törődését. Kicsit javítanak az idősek ellátásának helyzetén. Az egyház egyik fontos küldetése odafordulni a társadalom peremére szorultakhoz, hiszen felelősek vagyunk egymásért. Lényeges, hogy mindenki a maga eszközei révén tegye meg azt a jót, amit tőle elvár nemcsak Isten, hanem a közösség is. A püspök hangsúlyozta: Isten ott lakik, ahol a jóság. Ez a hely is olyan, ahol Isten lakozik. Ahol enyhítik a bajokat, szenvedéseket, ahol szükség van szeretetre és jóságra.
A szertartás után Böcskei püspök és Rajna József főesperes-kanonok, a Bihar megyei Caritas Catolica igazgatója megáldotta az új szociális központot, majd megtartották a projektzáró konferenciát. A létesítményt ugyanis európai uniós forrásból hozták létre. Böcskei László kifejtette: megtalálták az álom megvalósításához vezető utat. Köszönetet mondott a projektet megálmodó és kivitelező csapatnak a sok fáradozásért. A püspök hozzátette: nagyon örül az eredménynek, ám nem szabad megállniuk, ugyanis van még épp elegendő teendő, ami reájuk vár, s amelyekhez ugyanilyen lelkesedéssel kell hozzáállni.
Rajna József ezután ismertette a projektet, amellyel 2009-ben pályáztak az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökségnél, s az 2010-ben nyilvánította finanszírozhatónak a tervet a Regionális Fejlesztési Alap keretéből. A beruházás összköltségvetése 3,9 millió lej volt, ebből 2,7 millió lej európai uniós vissza nem térítendő támogatás, 414 ezer lej az állami büdzséből származik, a Caritas Catolica önrésze pedig mintegy 67 ezer lej. 2012 végén kezdődött az építkezés. A kivitelezéssel a Marcons céget bízták meg. A már meglévő raktárépületet bővítették ki egy új épületegyüttessel. Külföldi (ausztriai, németországi és hollandiai) segítőik is voltak, akiktől szép, modern bútorokat, konyhai felszereléseket stb. kaptak. A beruházás révén 14 új munkahely létesült, és bővült a Caritas Catolica szociális szolgáltatása.
A Szent Erzsébet otthonban 34 idős emberről gondoskodnak majd, a leendő lakók június közepe táján kezdenek beköltözni. Tíz egyágyas és 22 kétágyas szoba található az épületben. A szociális étkezde (mely eddig a Kanonok soron működött) is a Szent Erzsébet központban kap helyet, valamint a váradi házi beteggondozó szolgálat székhelye is itt található. Ez utóbbi koordinálja a vidéki házi beteggondozó szolgálatokat is, jelenleg 230 beteget látnak el megyeszerte.
A projektismertető után, az ünnepély végén Rajna atya emlékérmeket adott át a jelen lévő támogatóknak.