Változások és újdonságok a Szigligeti Színháznál

A nyári programokról, a közelgő új évad terveiről és más újdonságokról számoltak be július 31-én a nagyváradi Szigligeti Színház vezetői. Megerősítést nyert az a hír is, miszerint Szabó K. István rendező, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője jövő januártól távozik a színtársulattól.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A székesfehérvári Vörösmarty Színházzal való együttműködés jóvoltából a nagyváradi Szigligeti Színház is bekapcsolódott a székesfehérvári Koronázási Ünnepi Játékok elnevezésű rendezvénysorozatba – augusztus 16-19. közt. Ennek keretében bemutatják a Szent László Koronázási Szertartásjátékot. A lovagkirály legendáját felelevenítő produkciót Szikora János, a székesfehérvári színház igazgatója rendezi, az előadásban szerepel a Nagyvárad Táncegyüttes tíz táncosa, Dobos Imre színművész, valamint a váradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákkórusa. Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház igazgatója hangsúlyozta: e mostani koprodukció jó alapja a jövőbeni további együttműködésnek. Augusztus 23-án Szent László Családi Napot szerveznek a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel és a már említett Szent László-gimnáziummal. Az esemény színhelye a püspki palota kertje lesz. Igyekszenek visszaadni majd a székesfehérvári ünnepi játékok hangulatát. Az érdeklődők részleteket tekinthetnek meg a liturgikus játékból.
Ugyancsak augusztusban a hagyományokhoz híven bábos tábor lesz Esztergomban. A tábor tevékenységét váradi bábszínészek irányítják. Szeptember első hetében pedig alkotótábor lesz Havasrekettyén. A kreativitást fejlesztő tábort azoknak a diákoknak szervezik, akik az új évadban játszanak majd a Lilliput Társulat A diótörő című produkciójában.
Ezután a sajtótájékoztatón jelen lévő két művészeti vezető ismertette a tervezett repertoárt, Szabó K. István a Szigligeti, Szőke Kavinszki András pedig a Lilliput Társulat évadtervét. Erre a témára még visszatérünk. A Lilliput Társulat művészeti igazgatója, Szőke Kavinszki András a társulatnál bekövetkezett személyi változásokról is szólt. Gnänig Kornélia bábszínésznő távozott a társulattól, míg Csepei Róbert színművész, a Szigligeti Társulat tagja elszegődött a bábtársulathoz, az új évadtól a Lilliputnál kamatoztatja színészi és zenészi tapasztalatait. A Nagyvárad Táncegyüttes programtervét az igazgatónő ismertette. A társulatok  igyekeztek változatos, színes programot összeállítani a következő évadra. Sok magyar darab is repertoárra kerül, klasszikus és kortárs szerzőtől egyaránt. Emellett folytatódik az Iskola a színházban – Színház az iskolában című programsorozat is. A Nagyvárad Táncegyüttes 2015 májusában új rendezvénysorozatot szervez, a Nemzetközi Tánc- és Összművészeti Fesztivált, amelynek Novák Péter lesz a kreatív vezetője. A Lilliput Társulat 2015 októberében ismét megszervezi a Fux Fesztet, amelyre várják a bábosokat szerte az országból.
A bérletcserék jóvoltából vendégjátékok is lesznek. Péládul a debreceni Csokonai Színház, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a békéscsabai Jókai Színház is elhozza Váradra egy-egy előadását.
Újítás lesz a bérletkonstrukcióval kapcsolatban. Diferenciált módon alakítják ki a bérletházakat, figyelemmel kísérve a nézők szempontjait. A felnőtt bérlet kategóriában műfajilag összetartozó, hangulatukban összecsengő előadások kerülnek egy bérletházba. A bérletárak nem változnak.
Arról is szó esett, hogy a Szigligeti Színház által bérelt helyiségben stúdiót alakítanak ki. A szóban forgó terem a Sonnenfeld-palota földszinti részében található. Nem csupán stúdióterem lesz, hanem díszlet-, jelmez- és kelléktár is. Próbálni is lehet majd ott.
Sorbán Attila, A Holnap után fesztivál főszervezője elmondta: április 15-19. közt tartják meg a rendezvénysorozatot. Színházi produkciók mellett irodalomtörténeti előadások és más érdekességek is várhatók.
Újságírói kérdésre válaszolva Szabó K. István elmondta: igaz a hír, miszerint elhagyja a Szigligeti Színházat. Személyes okok miatt január 1-jétől távozik a Szigligeti Társulat éléről. Hangsúlyozta: próbálja az eddigi munkáját átmenteni az utódjának, hogy ne sérüljön mindaz, ami eddig felépült. Hozzáfűzte: nem zárul le egy korszak, hanem folyamatok léteznek, elkezdődött valami változás. Bizakodó a Szigligeti Színház jövőjét illetően. Az új évad programját teljes mértékben a művészeti vezető állította össze, aki távozása után szabadúszó rendezőként óhajt tevékenykedni, és Váradra is visszatér rendezni. A Szigligeti Színház igazgatónője annyit árult el Szabó K. István utódjával kapcsolatban, hogy folynak a tárgyalások, ám erről még korai volna nyilatkozni.

Tóth Hajnal