Kerékpárkölcsönző nyílt Nagyváradon

Augusztus 8-a óta kerékpárokat kölcsönözhetnek a nagyváradiak és turisták a volt Nagyvásár téren (December 1. park), az egyetem orvosi karának épületével szemben, a villamosmegállónál. Tanulók, nyugdíjasok ingyen, a helyi közszállítási bérlettel rendelkezők kedvezménnyel bérelhetik a bringát.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A biciklikölcsönző a Green Revolution Egyesület kezdeményezésére, a Helyi Közszállítási Vállalattal (HKV), a Raiffeisen Bankkal és a váradi önkormányzattal partnerségben nyílt meg. Az átadón Răzvan Năstase, az egyesület képviselője elmondta, fő céljuk, hogy alternatív közlekedési eszközként minél többen válasszák a kerékpárt a városban. Ilie Bolojan polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy Nagyváradon már elkészült közel 8 kilométernyi bicikliút, mely Magyarországgal köti össze a városközpontot. Tervezik a kerékpárút meghosszabbítását a Sovata utcai hídig, valamint a közeljövőben a Félixfürdőig építenének kerékpárutakat. Csuzi István, a HKV vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a projekt fontos Nagyvárad tömegközlekedése számára.
A kölcsönzőből ötven biciklit bérelhetnek majd óránként 4 vagy 24 órára 15 lejért. A 16 éven aluliak és a nyugdíjasok ingyen használhatják a kerékpárokat. Azoknak, akiknek van HKV-bérletük, kedvezménnyel adják bérbe a járműveket: óránként 3 lejért, egy napra pedig 12 lejért. Hasonló kölcsönzők egyébként már működnek Bukarestben, Nagyszebenben, Brassóban, Konstancán is.