Szórványban élők ünnepe

Második alkalommal szervezik meg Bihar megyében a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat. A részleteket sajtótájékoztatón ismertette BORSI IMRE LÓRÁNT, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke és GRIM ANDRÁS szórványügyekkel foglalkozó ügyvezető alelnök.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Tavaly hagyományt óhajtottak teremteni a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok megszervezésével, mondta bevezetésképpen Borsi Imre Lóránt. Az idén szeptember 5–7. között tartják meg a rendezvénysorozatot. A szervezést helyi civil szervezetek, magyar történelmi egyházak és helybéli vállalkozók bevonásával bonyolítják le. Külön kiemelte a Köröstárkányi Közösségfejlesztési Egyesületet és a Köröstárkányi Úrbéres Egyesületet.
Az első napon, szeptember 5-én, pénteken Magyarremetén zajlanak majd az események a hagyományőrzés jegyében. A program 16 órakor kezdődik Bihar megyei magyar néptánccsoportok felvonulásával. Ezután lesz a rendezvénysorozat hivatalos megnyitója, majd a néptánccsoportok műsorai következnek. Egy zászlót is készíttettek erre az alkalomra, melyen a  Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok – Együtt a megmaradásért felirat olvasható. Borsi Imre Lóránt kifejtette: szeretnék, ha a Biharban élő tömbmagyarságnak is ünnepe lenne e néhány nap. Nem magyarországi előadók fellépésére helyezik a hangsúlyt, hanem inkább a helybéli tehetségek műsoraira. Hozzáfűzte: fontos, hogy ismerjük meg egymást megyén belül.
Szeptember 6-án, szombaton családi nap lesz Köröstárkányban. Különféle településekről érkeznek meghívottak szerte a megyéből, lesz a fellépők között alternatív rockegyüttes, tánccsoport, énekes stb. Ugyancsak ezen a napon a református templomban megtartják az 1960–1970 között konfirmáltak találkozóját. Emellett lesz gulyásfőző verseny, este pedig az István, a király című rockoperát tekinthetik meg az érdeklődők a Mandala Dalszínház előadásában. Szintén szombaton focimérkőzéseket is szerveznek Kisnyégerfalván.
Szeptember 7-én, vasárnap Várasfenesen folytatódik az eseménysor. Délelőtt ünnepi istentiszteletet tartanak a református templomban, majd Bihar megyei kórusok lépnek föl. A program zárásaképpen átadják az RMDSZ szórványdíjait. Ezek a díjak elismerések a szórványért tevékenykedőknek.
A rendezvényre Magyar Napok címmel egy újságot is megjelentetnek. A kiadványban olvashatók lesznek a szervezők, a fekete-Körös-völgyi lelkészek üzenetei, valamint benne található majd a részletes program.
Grim András hangsúlyozta: a szórványban lakóknak szükségük van arra, hogy érezzék, egy nagyobb nemzeti közösség tagjai.