Petőfi-mellszobrot avattak Belényesben

Pünkösd másodnapjának délutánján ünnepi eseményre gyülekeztek Belényesben: Petőfi Sándor mellszobrát avatták fel a református templom előtti parkban. A köztéri alkotás kihelyezésével a helybeli magyarságnak végre lesz egy olyan emlékhelye, ahol nemzeti ünnepeinken kegyelettel adózhat forradalmunk hősei előtt.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A helyi RMDSZ-szervezet elnöke, Gábor Mihály tanár köszöntötte a megjelenteket magyarul és románul; beszélt a mellszobor felállításának előzményeiről, kezdeményezőiről, támogatóiról. Az RMDSZ megyei szervezetének támogatásával létrejött emlékmű Deák Árpád nagyváradi szobrászművész alkotása. Jelen voltak a rendezvényen az érdekvédelmi szövetség megyei tisztségviselői, a helyi politikai és művelődési élet vezetői, a Belényesi-medence magyarságának elöljárói, helyi magyarok és románok.
Szabó Ödön parlamenti képviselő, a megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöke elmondta, hogy a város polgármestere, Adrian Domocoş már az ötletét is támogatta a Petőfi-szobor felállításának Belényesben. A politikus örömének adott hangot amiatt, hogy sikerült szimbólumként emléket állítani egy olyan költőnek, aki bár rövid élete volt, gazdag életművet hagyott hátra.
Több felszólaló is kiemelte, mennyire fontos az emlékmű köztérre állítása, hiszen a helyi magyar és román közösség jobb együttéléséhez járul hozzá. Adrian Domocoş polgármester felszólalásában méltatta a helyi magyar közösséggel való jó együttműködést. Mint mondta, megtiszteltetés számára, hogy jelen lehet ezen a kulturális ünnepségen. A magyarországi adományként kapott süttői márvány alapzatra helyezett bronz mellszobrot az elöljáró és Szabó Ödön leplezte le, majd Rémán E. István helyi református lelkész, Szakács Zoltán, Köröstárkány református lelkésze és Nagy Brigitta, a körösjánosfalvi–belényessonkolyosi társegyház református lelkipásztora áldották meg.
Helyi iskolások és felnőttek egy csoportja, Boldis Zoltán karmester irányításával, Petőfi Sándor megzenésített verseiből adott elő néhányat. A rendezvény szeretetvendégséggel zárult.

Miklós János