Ünnepeltek a Fekete-Körös völgyében

Második alkalommal szervezték meg Dél-Biharban a Fekete-Körös-Völgyi Magyar Napokat. A rendezvény célja a hagyományőrzés, valamint felhívni a figyelmet a szórványban élő magyar közösségekre. Az idén szeptember 5–7. között tartották meg az ünnepséget. A szombati köröstárkányi eseményekre mi is kilátogattunk.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

 A dél-bihari rendezvényre zászló is készült, amelyen a  Fekete-Körös-Völgyi Magyar Napok – Együtt a megmaradásért felirat olvasható. A háromnapos ünnepséget az RMDSZ Bihar megyei szervezete bonyolította le a történelmi magyar egyházak, valamint helybéli civil szervezetek, vállalkozók segítségével.
Az ünnepély első napjának házigazdája Magyarremete volt. A településen összegyűltek a magyar néptánccsoportok. Érkeztek táncosok szerte a megyéből. Tizenkét tánccsoport vonult végig a falu főutcáján. Az érdeklődők a focipályán gyűltek össze, hogy megtekintsék a táncosok előadásait a néptáncgálán.
Szeptember 6-án, szombaton Köröstárkányban ünnepeltek. A református templomban istentisztelet volt, majd megtartották az 1959–1970  között konfirmáltak találkozóját (az 1959-es és 1960-as évek generációja együtt konfirmált), és bemutatták a Bartók Béla-szobor makettjét. A mellszobrot, Deák Árpád képzőművész alkotását a tervek szerint jövőre fogják felállítani és felavatni a tárkányi református templom előtt (Bartók Béla gyűjtött népzenei anyagot a faluban és környékén). A találkozó végén Szakács Zoltán köröstárkányi református lelkipásztor a helybéli fiatalok közreműködésével kiosztotta az 1959–1970 között konfirmáltaknak a díszokleveleket. A gyermekek adták át az emléklapokat az idősebbeknek. Volt olyan, hogy az unoka nyújtotta át az emlékiratot a nagyszülőnek, ami megható mozzanat volt. Az összejövetelen a tárkányi gyermekzenekar reneszánsz muzsikával köszöntötte a konfirmáltakat. Szakács Zoltán elmondta: a cél az volt, hogy kicsit összefogják a közösséget, összegyűjtsék a nemzedékeket, s erre jó alkalom volt a Fekete-Körös-Völgyi Magyar Napok. Hozzáfűzte: annak idején a térségben Tárkány volt a legnépesebb református gyülekezet, és ma is az. „Egy ilyen eseményre, mint a mostani, hazajönnek a településről elszármazottak. A hazatérők találkoznak az itt élő családtagokkal, rokonokkal, fölkeresik a temetőben elhunyt szeretteik sírját. Azok is hazalátogattak, akik nem valamelyik, a Fekete-Körös völgyében lévő helységben maradtak, hanem messzebbre kerültek” – magyarázta a lelkipásztor. Mintegy 190 oklevél készült, és 180 emléklapot sikerült kiosztani. A templomban 200-nál többen gyűltek össze. A lelkész hozzáfűzte: „Ha lesz erőnk és egészségünk, jövőre is megszervezzük a konfirmáltak találkozóját, újabb tíz évet átfogva, az 1971–1981 közöttit.” A mostani találkozón megemlékeztek a lelkészekről is, akik konfirmálták a generációkat, néhai Vidits Györgyről, valamint Szatmári Elemérről, aki az utóbbi három nemzedéket konfirmálta, s aki jelenleg Marosvásárhelyen szolgál, és jövőre szeretnék meghívni a találkozóra.
A templomi ünnepség után a résztvevők átvonultak a focipályára, ahol különféle kulturális és szórakoztató programokkal várták az érdeklődőket. A köröstárkányi eseménysorra ellátogatott és köszöntötte az egybegyűlteket Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke és Cseke Attila parlamenti képviselő. A színpadot délelőttől estig Bihar megyei fellépők vették birtokba. Volt egyebek között mazsorett-műsor, modern tánc, könnyűzene, rockmuzsika és bűvészmutatvány. Szombaton este a jelenlévők az István, a király rockoperát tekinthették meg a nyíregyházi Mandala Dalszínház előadásában.
Vasárnap a záróesemények keretében a várasfenesi református templomban az istentisztelet után Bihar megyei kórusok léptek föl. Belényesben átadták a Zsiskú János néhai református lelkipásztorról elnevezett bihari szórványdíjat, amelyet az idén Farkas Zsolt, az Oláhszentmiklós központú Toldinagyfalui Református Missziói Gyülekezet lelkésze vehetett át.

Fotók: Tóth Hajnal, Borsi Balázs