Felolvasószínház a magyar dráma napján

SZÉKELY CSABA marosvásárhelyi drámaíró Bányavíz című művét mutatja be felolvasószínházi formában a Szigligeti Színház a Várad folyóirattal és az Erdélyi Riporttal partnerségben a magyar dráma napján, szeptember 21-én, vasárnap 19 órától a nagyváradi Bodegában (Arany János utca 7. szám).

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

1883. szeptember 21-én mutatták be a pesti Nemzeti Színházban Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményét. 1984 óta ezen a napon ünnepeljük a magyar dráma napját.
Székely Csaba drámatrilógiájával (Bányavirág, Bányavakság, Bányavíz) számos rangos irodalmi és színházi díjat nyert el. A trilógia első darabja, a Bányavirág Sebestyén Aba rendezésében a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata közös produkciójában hívta fel magára a közönség és a szakma figyelmét, 2012-ben a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) legjobb előadása lett. A Bányavakság szintén a Yorick Stúdió és a marosvásárhelyi színház koprodukciójában szerepelt a Nagyváradon megrendezett Interetnikai Színházi Fesztiválon 2012-ben.
„Nem csak témafelvetéseiben – papi pedofília, nemi és családon belüli erőszak –, de örökérvényűségében, mondandójának erejében is a Bányavidék-trilógia legsúlyosabb darabja a Bányavíz. A témák kidolgozottsága mellett a cselekmény is kiválóan épül fel: a pap, nevelt fia, a házvezetőnő és a házuk leégése után náluk lakó tanító és kislánya között lappangó és nagyon is konkrét feszültségek fokozatosan bontakoznak ki, vezetnek valamiféle megtisztító robbanáspont ígéretéhez, majd jutnak el mégis oda, hogy minden maradjon a régiben, csak annál is reménytelenebbül és mocskosabban” – írja a darab magyarországi ősbemutatója kapcsán az Egyfelvonás színházi blog.