Folytatják a vízügyi munkálatokat Biharban

Évekkel ezelőtt félbemaradt vízügyi beruházásokat folytathatnak Nagyváradon és Bihar megyében – számolt be PÁSZTOR SÁNDOR vízügyi államtitkár váradi sajtótájékoztatóján.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Folytatják a Hollószeg (Corbeşti) melletti víztározónál az egy hónappal ezelőtt újrakezdett munkát, akkor hárommillió lejt kaptak, most újabb kétmillió lej jut a völgyet rendszeresen elárasztó Topa-patak megzabolázását szolgáló gát további emelésére – jelentette be Pásztor Sándor. Az idén egyébként két év szünet után folytathatták a munkát (képünkön), az államtitkár reményei szerint jövőre befejezhetik az 1,2 millió köbméter víz ideiglenes tárolására szolgáló védművel.
A Belényest átszelő Nimăeşti-patak medrének szabályozására 2,5 millió lej érkezett, ebből többek között megerősítik a partját, Belényes központjában pedig sétányokat is kialakítanak majd. A Gyepesd völgyében is befejezhetik a vízügyi munkálatokat, erre 150 ezer lej jut.
Nagyváradon folytatják a Sebes-Körös bal partjának rendbetételét a Garasos híd és a főtéri híd között. A munkálatok 2012-ben, a kormányváltás után maradtak abba, idén már sikerült 1,7 millió lejt elkülöníteni erre, az augusztusi költségvetés-módosításkor pedig 3,2 millió lejt kaptak a munkára. Csütörtökön már dolgoztak is ott a munkagépek. Az államtitkár elmondta, hogy még tárgyal Ilie Bolojan váradi polgármesterrel az itteni beruházásról a Kossuth utca elejére tervezett mélygarázs miatt, nem szeretnék ugyanis, ha később bontani kéne a folyópartot. Itt a megerősítés mellett lépcsőket és sétányokat is kialakítanak. Pásztor Sándor közölte még, hogy a felsorolt munkálatok átadási határideje december 15.
Uniós támogatásból fedezik a váradi Páris-patak befedését, és a Kösmő-patakon végzendő munkálatokat, sorolta az államtitkár. A Páris-patak befedésére nyolcmillió lejt, míg a Hegyközpályiból induló és Paptamásinál a Berettyóba ömlő Kösmő-patakra hétmillió lej támogatás érkezhet a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programon keresztül. Ezekkel a munkálatokkal 2015 októberére-novemberére készülnek el.