A világcirkusz november 2-án

A nagyváradi Szigligeti Színház A világcirkusz című produkcióval emlékezik meg a halottakról november 2-án, vasárnap 19 órától a teátrumban.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

November 2. a szenvedő egyház ünnepe, amelynek alkalmával 998 óta az elhunyt, de üdvösséget még nem nyert, tisztítótűzben lévő hívekre emlékezünk. E napot, mely római hagyományokra is visszvezethető, Szent Odiló clunyi bencés apát 998-ban vezette be az üdvözült lelkek és valamennyi elhunyt emlékezetére. Később a bencés renden kívül is ünnepnappá vált, és a XIV. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette. Estéjét a halottak estéjének (halottak vigíliájának) is nevezik, ilyenkor sok helyen hosszan, akár egy-kétórán át szólnak a harangok a halottak emlékezetére.
Ebben az évben és ezen a napon a nagyváradi Szigligeti Színház A világcirkusz című előadással emlékezik meg a halottakról. Az előadás megfelelő alkalom arra, hogy a színházban együtt emlékezzünk közös halottainkra. A világcirkusz című produkciót - amely az I. világháború áldozatairól emlékezik meg - a Nagyvárad Táncegyüttes a Szigligeti Társulat színészeivel közösen állították színpadra. Mozart zenéje, a darabban felcsendülő Requiem is a halottakért mondott közös imát szólaltatja meg: „Requiem aeternam dona eis Domine, et lux perpetua luceat eis” (magyarul: „Adj nekik, Uram, örök nyugodalmat, és az örök világosság fényeskedjék nekik” – idézet Mozart Requiemjének kezdő soraiból).
Az előadás időpontja november 2., vasárnap 19 óra; helyszíne a Szigligeti Színház. Jegyeket a színház jegypénztárában lehet vásárolni a szokásos nyitva tartás szerint, keddtől péntekig 11 és 17 óra között, valamint egy órával az előadás előtt.