Könyvtártámogatók és -alapítók

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének idei nyári szórványprogramja június közepén indult el, és e hónap közepén ér véget a rendezvénysorozat. A program keretében könyvgyűjtési akciót is hirdettek, hogy támogathassák szórványmagyar településeken könyvtárak alapítását vagy már létező tékák állományának a bővítését. Immár több ezer kötet gyűlt össze. Ebből már szállítottak ki egy-egy nagy csomagot Mezőbikácsra a római katolikus plébániára, Mezőtelegdre a Magyar Házba, a múlt héten pedig Pósalakára és Kövesegyházára.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Pósalakán már működik könyvtár, ennek a választékát bővítették több mint száz kötettel. Az RMDSZ megyei szervezetének szórványügyekért felelős ügyvezető alelnöke, Grim András adta át az adományt, amit Pál László református lelkész vett át és köszönt meg. Kövesegyházán Lukács Attila Levente református lelkipásztor fogadta az RMDSZ csapatát. A parókián Grim András átadta a szövetség által gyűjtött könyvekből álló ajándékot.
Mivel a településen mindeddig nem volt honnan magyar könyveket kölcsönözni, az adománnyal tulajdonképpen megalakult a kövesegyházi magyar könyvtár, melybe minden olvasni vágyót szeretettel várnak. A tiszteletes elmondta, ez jelentős lépés a helybéli magyarság megmaradásáért folytatott küzdelemben, hiszen a helyi szórvány közösség tagjai tulajdonképpen csak a magyar könyvek olvasásával kapcsolódnak anyanemzetünk kultúrájához, a településen nem lévén magyar oktatás.
A könyvgyűjtési akció folytatódik a nyári szórványprogram végeztével is. Bárki leadhatja felajánlott köteteit az RMDSZ megyei székházában, Nagyváradon a Fekete Sas-palotában vagy vidéken Nagyszalontán, Székelyhídon, Margittán, Érmihályfalván és Élesden az RMDSZ-irodákban. Bővebb információkért tárcsázhatják a 0259/432-884-es telefonszámot, vagy írhatnak a sajtormdszbh@gmail.com és a biharmegye@rmdsz.ro drótpostacímre.