A gazdagondosság faluja, Bihar

A Biharon gyakorta átutazónak nem kell megállnia ahhoz, hogy megállapítsa, fejlődő településen halad keresztül. Aki mégis megáll, és falusétára indul, az környezetét tudatosan szépítő, csinosító közösségbe csöppen, ahol az infrastruktúra, az életkörülmények szinte már városiak. Utóbbihoz egy több mandátumot maga mögött tudó, tapasztalt polgármester is szükségeltetett.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Bihar község polgármestere, Nagy Gizella szociálisan érzékeny, ugyanakkor céltudatos, határozott egyéniség. Sikerült jó csapatot verbuválnia maga köré, minden szakterületen a lehető legjobbakkal dolgozik együtt. Mivel saját költségvetésükből túl sokra nem futná, igyekeznek minél több pályázati lehetőséget elcsípni. Épp a közelmúltban nyújtottak be egy pályázatot, a 130 ezer eurónyi összegből több közhasznú gépet akarnak vásárolni sánctakarításra, az üledék kiszedésére. Nagy Gizella morgolódik is elégszer az Országos Autópálya és Országút Társaság nemtörődömsége miatt: az állami vállalat emberei csak az úttest karbantartására ügyelnek, de az azt szegélyező árkok gyommentesítésére fittyet hánynak, holott az is az ő hatáskörükbe tartozik. A polgármester úgy véli, hogy perlekedés helyett inkább maguk takarítják az útszegélyt, hisz az ölnyi magas gazban megbúvó, onnan kiugró vadak veszélyt jelenthetnek az autósok számára, s a dudva rontja a település arculatát is.

Igényesség, gazdaszellem
Miután meghányjuk-vetjük a község dolgait, elindulunk, hogy lássuk a valóságban is, miként állnak a dolgok. Alig lépünk ki a polgármesteri hivatalból, Barczag Katalin kultúrfelelőssel találjuk szembe magunkat. A lelkes hölgy a világért sem engedne tovább anélkül, hogy meg ne tekintenénk nemrég megszépült birodalmát. Kalapemelésre késztető látvány fogad a kultúrházban, az ingatlan teljes felújításon esett át a közelmúltban. Belül minden gyönyörű és egyben praktikus lett, modern technikai felszerelés segíti a színpadi műsorokat. „Gúnyát” is cserélt az impozáns épület, tekintélyt parancsoló külleme még inkább szembeötlő.
Aszfaltozott úton sétálunk tovább az őszi napsütésben az egyre szépülő utcákon. Sokan tatarozzák a házukat, új ingatlanok is épülnek szép számban. Rendezett a porták előtti sánc, egyesek az árok és a kerítés közötti nadrágszíjnyi földsávba virágot ültettek. Ilyen apró dolgoktól válik otthonossá, barátságossá egy település. A kisebb utcákba is bekukkantunk, mindenütt ugyanannak a gazdaszellemnek a nyomait látjuk.
Avarszőnyegen lépdelünk a főút melletti játszótéren. Rendszeresen összegyűjtik ugyan a lehulló leveleket, de másnapra ismét munkát ad az ősz. A parkosított gyerekjátszót bővíteni fogják hamarosan, így másfél hektárosra nő a gyermekbirodalom. Terveik szerint további padokat is kihelyeznek, hogy amíg a gyerkőcök játszadoznak, addig az anyukák, apukák kedvükre cseverészhessenek. A beruházás 37 ezer euróba kerül. Nem kis összeg, de felszisszenésemre megkapom a magyarázatot: az eddigi szokványos hinta, csúszda, homokozó mellett igen drága, errefelé még ritkaságszámba menő köztéri játékok érkeznek majd.
A napközibe (after school) is becitál az elöljáró, méltán teszi, hisz szépen rendezett tanulóterem, modern konyha és egyéb helyiségek jogos elégedettségre adnak okot. Épp ebédidőben vagyunk, a gyermekek felszabadultan trécselnek. Két pedagógus felügyeli őket. A helyszínen összefutunk Popovici Magdolna iskolaigazgatóval, aki beugrott megnézni, hogy rendben mennek-e a dolgok. Büszkén mutatja, hogy még krumplipucoló gépük is van.

Hegyközkovácsi, a papmarasztaló falu
Már elharangozták a reggel nyolcat a Bihar községhez tartozó szomszédos faluban, Hegyközkovácsiban. Forró László református lelkipásztor az ablakpárkányra tett virágait öntözi, miközben a házi „testőr”, a sokat tapasztalt komondor körbeszaglász. Kiállom a próbát, mostantól barátnak minősülök. A tiszteletes tizenharmadik éve szolgál az ötszáz lelkes gyülekezetben, ahol családjával együtt otthonra lelt. Már meg is vásárolt egy házhelyet, ahol építkezni fognak.
Hegyközkovácsi vonzó település, innen nem vágyódnak el az emberek, s akik máshonnan házasodnak, azok is többnyire ideköltöznek. Két Magyarországról idetelepedettjük is van, ami igencsak ritkaság, ahogyan az sem mindennapi, hogy itt nem fogyatkozik a lélekszám. A többgyermekes család fogalma kezd ismét beépülni a köztudatba, és a templomlátogatók aránya is meghaladja az átlagot – tudom meg a lelkipásztortól.
Forró tiszteletes már az egyházközségbe való jövetele előtt több szinten is bizonyított. Nevéhez kötődik a Zilah-Ligeti egyházközség életre hívása, ahol egy esztendő alatt a semmiből egy 2500 lelkes közösséget verbuvált. Templomépítésbe is kezdett ugyanott. A lelki építkezésen túl, jelenlegi szolgálati helyén anyagiakban is gyarapodott a közösség az odaérkezése óta. Az 1785-ben épült templomot – ahol Csokonai Vitéz Mihály is prédikált – téglára csupaszították, hogy aztán teljesen felújítsák. Az istenháza rendbetételét a paplak átalakításos bővítése követte, hisz kellett a lakótér a lelkészcsemetéknek, a tizennégy esztendős Boldizsárnak, a nála hat évvel fiatalabb Borbálának és az ötéves kislegénynek, Gergelynek. Jól sáfárkodott a tiszteletes az egyházi vagyonnal is, átvételekor öt hektár földterületet jegyeztek be, mostanra pedig hatvan hektár az egyházi birtok.
A helyi kultúrházat koncesszióba vette a gyülekezet, és egy nyitott folyosóval kapcsolódó, beépített tetőteres, konyhával felszerelt épülettel bővítették azóta. Maga a kultúrház nemcsak felújításon esett át, de alapterületét is megnövelték. Ugyanazon a telken aszfaltozott sportpálya is épült, emellett sikerült új óvodát emelnie a falunak, és az emeletes iskolát is megszépítették.
A kultúrház előtt a falu szülöttjének, Szilágyi Sámuel tiszántúli református püspöknek a kőbe vésett mása dacol az idővel. A múltra mutató mementókat a templomkertben is megtaláljuk: a két világégésben odaveszett helybeliek neve márványba vésve, és a falurombolás áldozatául esett Mezőfalva tragédiájára is emlékeztetnek a kovácsiak.
A lelkipásztorral végigjárjuk a falut. A temetőkertbe is kilátogatunk. A ravatalozó modern, új épület. A polgármester asszonynak köszönhetően aszfaltos út vezet a temetőig. Forró tiszteletes úgy véli, hogy Nagy Gizella jól menedzseli a falut, minden épkézláb ötletüket támogatja, melléjük áll, harcol az érdekeikért.