Hagyományos szavalóversenyek Margittán

A Horváth János Társaság (HJT) azzal a határozott céllal jött létre, hogy hozzájáruljon a város kulturális életének fellendítéséhez. Amatőr színjátszó csoportjának és kórusának működtetése mellett szavalóversenyeket szervez, illetve támogat. Decemberben ismét megrendezte a Papp Attila költeményeiből, illetve istenes versekből összeállított megmérettetést.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A HJT Fügedy Anikó tanítónővel közösen 2014 decemberében kilencedjére szervezte meg a Papp Attila Körzeti Szavalóversenyt. Papp Attila 1944-ben a Margitta melletti Berettyókirályiban született, de mivel 1948-ban a család Margittára költözött, ő már margittainak vallotta magát. Ott érettségizett, majd Kolozsváron a Babeș–Bolyai Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom szakán diplomázott. Először a Margitta melletti falvakban, majd a Berettyó parti városban tevékenykedett nem csak tanárként. Népművelő, néprajzkutató és hagyományőrző munkájával is elismerést szerzett, verseket is írt főként a gyermekeknek. Négy verseskötete jelent meg, az ötödik pedig Margitta város kismonográfiája. Utóbbit halála után adták ki fia, ifj. Papp Attila gondozásában. Munkássága elismeréseként a város díszpolgárává avatta. Gyermekversei igen közkedveltek lettek a fiatalok körében. Ez adta a szervezőknek az ötletet a szavalóverseny megszervezéséhez. Ekkora sikerre azonban ők maguk sem számítottak, hiszen majd egy évtized alatt egyre népszerűbb lett.
Évente több száz gyermeket mozgat meg a vetélkedő, több mint 100-an kerülnek be a döntőbe előkészítő osztályosoktól az ötödikesekig, hat korcsoportra osztva. Legutóbb decemberben 123-an mondták el kedvenc Papp Attila-költeményüket a Szent Antal Napközi Otthonban (a művelődési ház jelenleg nem fogadóképes). Mindegyik korosztályt külön zsűri értékeli. Valamennyi versenyző kap emléklapot, a legjobbak pedig könyvjutalmat és oklevelet is. Különdíjakat adott át a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, a Napsugár szerkesztősége, valamint Almási István helyi tanácsos és Koppányi Zsolt versíró, aki saját kötetét adta ajándékul. A verseny után ifj. Papp Attila egy fergeteges hangulatú koncerttel szórakoztatta a versenyzőket és a nézőket, együtt énekelték a költő általa megzenésített verseit.
Eredmények
- Előkészítő osztály: I. Szabó Dorottya, II. Hasznosi Panna, III. Gyenge Edwin
- I. osztály: I. Borsi Bettina, II. Vas Kristóf, III. Sisz Norbert
- II. osztály: I. Lakatos Bernadett, II. Kelemen Regő, III. Hüse Alexandra
- III. osztály: I. Gál Csaba Szilárd, II. Bodor Réka, III. Oláh Csenge
- IV. osztály: I. Erős-Joó Kincső, II. Kánya Virág Kata, III. Borsi Aliz Emília
- V. osztály: I. Krisztik Réka, II. Tomuța Mercédesz, III. Oláh Ágota.

Ugyancsak decemberben, az adventi időszakban szervezik meg immár ötödik éve az Istenes versek szavalóversenyét, melynek idén a római katolikus Nagyboldogasszony templom adott otthont. A megmérettetés helyszíne évenként váltakozik a katolikus kistemplom és a református istenháza között. A kulturális igény kielégítése mellett a rendezvény másik célja az istenes versek népszerűsítése, valamint az ünnepvárás hangulatának emelése. Jó alkalom ez a vallásos költemények előadására, az ilyenek ugyanis „polgári” versenyeken ritkán hangzanak el, bár nagyon sok alkalmas arra, hogy a szavaló megmutathassa tehetségét, előadói képességét. A rendezvény főszervezői Szőke Ferenc HJT-elnök és Fügedy Anikó tanítónő. A katolikus egyház nevében Májernyik Mihály esperes-kanonok köszöntötte a szavalókat és a versszerető híveket.
Négy korcsoportban 54 szavaló járult hozzá az ünnepi hangulat emeléséhez. A legtehetségesebbek oklevelet és könyvjutalmat kaptak a szervezőktől. Különdíjakat adott át Pocsaly Zoltán polgármester és Almási István helyi tanácsos. A katolikus egyház szaloncukorral jutalmazta a szavalókat. A verseny meghitt, ünnepi hangulatban zajlott, segített ráhangolódni a karácsonyra.
Díjazottak
Előkészítő és I. osztályosok:
I. Borsi Bettina, II. Szűcs Lilla, III. Boldis Diána; különdíj: Tímár Dóra, Farkas Bence Gábor
II–IV. osztályosok: I. Fehér Jázmina, II. Ionescu Dávid, III. Barta Patrik; különdíj: Miheller Nikolett, Barabás Dominik, Debreczeni Nándor
V–VIII. osztályosok: I. Kocsis Alexa, II. Krisztik Réka, III. Mészáros Márk; különdíj: Bányai Valentina, Szebeni Noémi, Horváth Vivien, Bodnár Annamária, Ozsváth Alexandra, Szilágyi Roland.
Gimnazisták: II. András Krisztina, III. Kéri Szilvia.