Könyvünnep Váradon

A Pece-parti Párizsba is „beszökött az Ősz”, pontosabban szólva a november, s ezzel együtt a VI. Nagyváradi Könyvmaraton. A rendezvénysorozat révén jó néhány könyvújdonságot, írót, költőt és kiadóigazgatót ismerhettek meg az irodalombarátok. Egy világhírű író, Dragomán György is ellátogatott az eseményre.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A VI. Nagyváradi Könyvmaratont a Várad folyóirat, a Riport Kiadó és az Europrint Kiadó szervezte. A Könyvmaraton első napján a nemrég megújult Illyés Gyula Könyvesboltban találkozhattak az érdeklődők szerzőkkel és kiadók vezetőivel. A megnyitón a főszervezők, Derzsi Ákos, Simon Judit, Szűcs László és Králik Lóránd köszöntötték a szép számban összegyűlt érdeklődőket. Remélik, sok színvonalas eseménynek adhat otthont ezután is a könyvesbolt.
Ezután Borzási Johanna Angyalszemközt, illetve Lőnhárt Melinda A látható hiány című verseskönyvével és Láng Zsolt Szerelemváros című novelláskötetével ismerkedhettek meg az érdeklődők. A könyvmaratonra megjelent a Karácsony Benő-sorozat immár negyedik darabja, az Utazás a szürke folyón, amelyről Demény Péter költő, író, szerkesztő mondott ismertetőt.
A maraton második napján Sorbán Attila mesélt a Mondd szépen, ámen című új regényéről, majd Elek Tibor Markó Béla költői világa című monográfiáját mutatták be, ezen jelen volt mind a szerző, mind a „főszereplő”. A novemberi Törzsasztal estet is a könyvmaratonba illesztették. Dragomán György mesélt érdekességeket regényeiről (A pusztítás könyve, A fehér király, Máglya), alkotói módszeréről.
A harmadik napon, Ady Endre születésének 137. évfordulóján megkoszorúzták a poéta szobrát. Az események egy része a Silent kávézóban zajlott. Délelőtt írókkal kávézhattak az irodalombarátok, többek között Dragomán Györggyel, a kötetlen beszélgetésre sok diák is ellátogatott. Délután ugyancsak a kávézóban mutatták be a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete által kiadott, Farnastól Zsobokig című riportkötetet. Ezután Molnár Judit magyartanár, közíró, beszélt a Nádpálca nélkül című irodalomtörténeti könyvéről, Tasnádi-Sáhy Péter A békaember legendája című novelláskötetéről és Székely Ervin a Bársonyszék és aszfalt című, harmadik regényéről. Később a társaság átvonult az Ady Endre Emlékmúzeumba, ahol Imre Zoltán, a múzeum vezetője felhívta a figyelmet az új kiállításra, majd a Kós Károly összegyűjtött publicisztikái című kötetet Sarány István mutatta be. Végül, de nem utolsósorban Péter I. Zoltán helytörténész új könyvét, A Zöldfától a Kék macskáig – nagyváradi vendéglők a Monarchia idején című kötetet ismerhették meg a résztvevők.
Ady Endre születésnapja alkalmából Mátyás Zsolt Imre színművész tartott performanszot. A könyvmaraton záróakkordjaként a résztvevők mécsest gyújtottak a költő mellszobránál, majd a Holnaposok szoborcsoportnál.