Európa az eredetiséget keresi bennünk

A magyar kultúra ünnepének nagyváradi gálaestjét január 22-én tartották meg a Szigligeti Színházban. Átadták A Magyar Kultúráért-díjakat és a Jakobovits-díjat, majd a Szigligeti Társulat Liliom című előadását tekinthette meg a közönség.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az ünnepség nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd a köszöntőbeszédek hangzottak el az RMDSZ Bihar megyei szervezete által rendezett esten. Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke hangsúlyozta: a magyar kultúra mértéke, mércéje mi vagyunk. Szólt arról is, miszerint: „Egy föl nem lapozott könyv pusztán egy papírtömkeleg, egy el nem hangzó dal mindössze hangjegyek sokasága, egy meg nem látogatott múzeum egy tárgyakkal teli üres tér, egy meg nem csodált festmény csupán festék a vásznon. Minden dolog mértéke az ember.” Hozzáfűzte: a kultúra valamilyen csodálatos módon beépült tudatunkba. Nélküle az életminőség elképzelhetetlen. A romániai kommunizmus bukása óta huszonöt év telt el, és megint rajtunk múlik, hogy a történelem kereke milyen irányban forog. Minden dolog mértéke az ember. Az értékek bennünk válnak élővé – hangzott el.
Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere egyebek között szólt a magyar nemzeti értékek és az európaiság kapcsolatáról. Megpróbálják szembeállítani a magyart az európai értékekkel. Hangsúlyozta: becsüljük meg azt, ami a miénk, hiszen „Európa az eredetiséget keresi bennünk, nem a tanulékonyságot”. Megjegyezte továbbá: Biharországban, határon innen és túl, minden nap a magyar kultúra napja, amikor találkozhatunk egymással.
Ezután díjátadás következett. Emlékplakettben és díjban olyan személyek vagy szervezetek részesülhetnek, akik/amelyek a kultúra területén kifejtett alkotó, építő, szervező tevékenységükkel hozzájárulnak az erdélyi magyar kultúra megőrzéséhez, gyarapításához és továbbviteléhez. Emlékplakettet kapott Szabó Amália földrajztanár, belényesújlaki néptáncoktató, a Rezgő néptáncegyüttes vezetője, Brugós Sándor, a Nagyvárad Táncegyüttes táncosa és az érsemjéni származású Csorba Sándor, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség levéltárosa. A Magyar Kultúráért-díjat vehetett át Gali Teréz nagyszalontai dalszövegíró, zeneszerző, előadóművész, Tóth Andrea váradi diáklány, az X-faktor nevezetű zenei vetélkedő legutóbbi nyertese, valamint Budaházy István váradi főgyógyszerész, eszperantista, több kötet szerzője. Életműdíjjal jutalmazták a könnyűzenei területen tevékenykedő Molnár Mónika nagyváradi énektanárnőt, valamint Dérer Ferenc újságírót, a Bihari Napló főszerkesztő-helyettesét. A Jakobovits Miklós-díjat ez esztendőben Gerendi Anikó képzőművésznek ítélték oda.