Két keréken Váradról Berettyóújfaluba

Amint arról már lapunk beszámolt, a végéhez közeledik az a határon átnyúló EU-s projekt, amely modern kerékpárutat finanszíroz a bihari megyeszékhely és a határ túloldalán, Hajdú-Bihar megyében lévő Berettyóújfalu városa között.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A több mint hatmillió eurós uniós támogatás a hat részt vevő önkormányzat (Berettyóújfalu, Mezőpeterd, Biharkeresztes, Ártánd Magyarországon, illetve Bors és Nagyvárad) között oszlott el annak függvényében, hol hány méter utat kellett megépíteni. Magyar oldalon 27, román oldalon mintegy 13 kilométer utat építettek, ennek megfelelően az uniós forrásból is 2/3–1/3 arányban részesült a két fél. A szerződést 2012 májusában írták alá, a projekt kivitelezése 2012. november 3-án kezdődött, és az eredeti határidő idén szeptember 30-án lejárt.
Mihaela Neag, a nagyváradi városháza uniós projektekkel foglalkozó munkatársa elmondta, hogy a magyar fél kérte az átadás elhalasztását december végéig, mert problémái adódtak a területek kisajátításával.
– Nem azt mondom, hogy nálunk nem voltak gondok. Amikor a Pece-patak partján kellett dolgoznunk, épp akkor esőzések voltak. A part is keskeny, volt, ahol beszakadt. Annyira keskeny részen kellett dolgoznunk, hogy a buldózer nem is fért el, kézi erővel kellett az egész szakaszt megcsinálnunk, ezért mi is késtünk. Igaz, ekkor már tudtuk, hogy a magyarok még úgy sem állnak, mint mi, ezért nem idegeskedtünk. Különben végig, a projekt teljes ideje alatt nagyon jól együttműködtünk mind a négy magyarországi önkormányzat munkatársaival, hiszen a célunk közös: a kerékpárút átadása. Ezzel is hozzájárulunk a határnélküliséghez, valamint nem utolsósorban lehetőséget adunk a két ország polgárainak a környezetbarát közlekedéshez.
Mihaela Neagtól azt is megtudtuk, hogy a váradi, majdnem 9 kilométeres szakasz a Borsi úttól a központi hídig már majdnem készen van. Ez az a szakasz, amely a projektben eredetileg szerepel. A megyeszékhely önkormányzata Nagyvárad területén még 5740 méterrel meghosszabbította a tervezett utat, így a Borsi úttól egészen a szőllősi Nufărul lakónegyed végéig lehet majd a fenntartott úton kerékpározni. A munkát az Asfamix Kft. végzi, a szerződés értéke körülbelül 316 ezer euró. Ezt az összeget a váradi helyhatóság saját költségvetéséből fizeti.
Bátori Géza, Bors község polgármestere örömmel tudatta, az ő szakaszuk immár készen van, csak arra várnak, hogy hivatalosan is átadhassák. „Még fákat is ültettünk, és egytől egyig megfokadtak, pedig nyáron, a legnagyobb melegben ültettük. Igaz, aztán naponta locsoltuk, s imádkoztunk, de szépen zöldelltek, míg a hideg idő be nem köszöntött”– tette hozzá az elöljáró.
A polgármester szerint nagy szerencse, hogy a román törvény világosan fogalmaz, így nálunk nem volt gond a területek kisajátításával, mint Magyarországon, ahol még mindig vannak kiskapuk, s egy ilyen nagy horderejű, a két országot ilyen módon is összekötő projekt befejezése emiatt késik.
Magyarországon is több önkormányzat együttműködésére volt szükség a Berettyóújfalutól az országhatárig vezető kerékpárút kivitelezéséhez. Berettyóújfalu városa mellett Mezőpeterd, Biharkeresztes és Ártánd csatlakozott a partnerséghez. Demény Zsolt, a berettyóújfalui Közös Önkormányzati Hivatal műszaki főelőadója vázolta a túloldali helyzetet.
– A kerékpárút 300 m kivételével elkészült. Ez a hiányzó szakasz a határátkelőhely közelében lévő kavicsbánya mellett található. Sajnos a cég vezetője nem támogatja a területén megépítendő kerékpárutat, ezért kénytelenek voltunk ezt a műszaki tartalmat áttervezni. Nem volt könnyű feladat, de mivel ezen nem múlhat a két ország kerékpárúttal való összekötésének sorsa, ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a rövid távolság mielőbb elkészüljön. Az áttervezés nem járt azzal, hogy a másik oldalra kerül a kerékpárút, hanem a kavicsbánya területe előtt csökkentett szélességgel, ároklefedéssel, szalagkorlát megépítésével, illetve a közvilágítás átépítésével készül el. Terveink szerint 2015 nyarára lesz járható a hiányzó szakasz.
Nem a kivitelezéssel van gond – magyarázta az önkormányzati illetékes –, hanem a nem kevés többletköltség előteremtésével. A kerékpárút többi magyarországi szakaszát már sokan használják, akár a munkába járáshoz, akár kirándulás céljából.
– Jó nézni, hogy örömmel, a családdal együtt kerekeznek az emberek – tette hozzá Demény Zsolt. – Reméljük, hamarosan teljes hosszában elkészül a beruházás, és akkor már biztonságosan el tudunk jutni a határig, illetve a román oldalon Nagyváradig.