Nem csak pályázatokból él Bors község

Rengeteget fejlődött Bors község az elmúlt húsz évben, de ez nem azt jelenti, hogy BÁTORI GÉZA polgármester hátradől a székében, és azt mondja, ennyi volt. Tovább szépítgetik, fejlesztgetik a falvakat, pályáznak, amire csak lehet.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A többi magyarlakta községhez képest szerencsésebb helyzetben van az országhatárhoz és a megyeszékhelyhez is közel fekvő Bors, mert az önkormányzat bevételei egy nem főúton lévő, hasonló nagyságú településhez képest jóval nagyobbak. De meg is fognak minden egyes lehetőséget, hogy az anyagi forrásokat minél jobban kihasználják.
Nemcsak Borson jelent komoly gondot a 2-3 éves gyerekek délelőtti felügyelete. Az édesanyák a kicsi kétéves koráig maradhatnak otthon, de az óvodába csak a három évet betöltött apróságokat veszik fel. Ha nincs nagymama, aki vigyázzon az unokákra, akkor marad a bölcsőde, ha van. Borson lesz, mert az önkormányzat sikeresen pályázott a Helyi Akciócsoportnál egy vegyes bölcsőde felépítésére.
Bátori Géza polgármester elmondta, hogy egy 20 férőhelyes kisdedóvót építenek a borsi óvoda kertjébe. „Bár a pályázat bölcsődéről szól, ahová már az egészen pici babákat is lehet vinni, mi inkább a 2-3 évesekre gondoltunk, hiszen az ő felügyeletük jelenti mindenütt a legnagyobb problémát. Nálunk községi szinten az anyukáknak szükségük van egy bölcsődére, hiszen nem mindenki engedhet meg magának egy bébiszittert. Az óvoda kertjébe tervezzük építeni az új létesítményt, a bejárat majd a sportpálya felől lesz. A beruházás tervezett értéke 210 ezer euró, ebből 140 ezer a pályázatból jön, a többi önrész. Valószínű, hogy ez az összeg csökkenni fog a licitáció után, általában úgy szokott történni, hogy a versenytárgyalás nyertese kevesebbért vállalja el a kivitelezést. Ebben az esetben a támogatás is kevesebb lesz, és részarányosan a mi hozzájárulásunk is” – magyarázta az elöljáró.
Jelenleg a szerződéskötés fázisában vannak, ez azt jelenti, hogy még időbe telik, amíg a kicsik az új bölcsődébe járhatnak majd, de tavasszal mindenképpen nekifognak az építésnek. A polgármester hangsúlyozta, hogy a kisdedóvó nem a tanügyhöz fog tartozni, tehát az üzemeltetését teljes egészében az önkormányzat vállalja.
Bátori Géza nagyon hasznosnak tartja ezeket a kisebb pályázatokat is, hiszen több dologra lehet igényelni a támogatást, olyan beruházásokra, amelyek a költségvetésben nem élveznek elsőbbséget, de ha az unió is hozzátesz, akkor már sokkal könnyebb megvalósítani.
Persze nemcsak kis összegekről tud beszámolni a polgármester. Megkezdték az alapozást az iskola bővítéséhez. A szakiskolai oktatást szeretnék fejleszteni. Bátori szerint a szakképzés létkérdés a mai világban, mikor tele van az egész ország munkanélküli diplomással, és lassan oda jutunk, hogy nem lesz, aki egy vízcsapot megjavítson. Az elöljáró úgy látja, hogy a szakiskola elvégzése után nagyobb eséllyel juthat be egy fiatal valamelyik műszaki egyetemre is. „Nem az az elsődleges célunk a szakoktatás fejlesztésével, hogy a jövő mérnökeit képezzük, ám ha használható alapot kapnak itt a gyerekek, annak örülünk” – magyarázta. Az Északnyugati Fejlesztési Régiónál pályáztak erre a célra a borsiak, és több mint félmillió eurót nyertek el. A támogatandónak ítélt tervben nincs benne az iskola műszaki felszerelése, ezt az önkormányzat önerőből fogja finanszírozni.
A Helyi Akciócsoportnál lehetett parképítésre pályázni. „A kis pénz is pénz – vallja Bátori Géza. – 15 000 euró a támogatás, ehhez még hozzátettünk 30 ezret, és örülünk, hogy egy részét a pályázat útján tudjuk kifizetni.”
Nagyszántón már idén is volt nagy sikerű tánctábor és kézművestábor azon a 64 áras beltelken, amelyen már javában folynak a munkálatok. Bátori elmondta, hogy mindkét tábor lebonyolításában sokat segítettek a helyiek, örömmel jöttek az idős nénik tanítani a gyerekeket például csörögét sütni. A polgármester ezúton is szeretne köszönetet mondani a sok segítségért. A telken hamarosan elkészülő parkban különböző rendezvényeket fognak tartani, itt kapnak helyet a táborok, de még kemencét is építenek, hogy majd minden jót lehessen sütni benne. Bátori számításai szerint még az idén készen lesznek a munkával, és szeretnék a megpályázott összeget is visszakapni, hiszen utófinanszírozásról van szó.
Nagyszántón egy jóval nagyobb beruházás is a végéhez közeledik. Több mint 2,5 millió eurót pályáztak meg egy napelempark kialakítására. Az elektromos áram sokba kerül, mennyivel jobb, ha a község nincsen kitéve a villamosmű kényének-kedvének. Az óránként 1 megawatt teljesítményű fotovoltaikus park több elektromos energiát termel, mint amennyit Bors község önkormányzati intézményei – ide sorolható az összes iskola, óvoda, községháza stb. – elhasználnak. Ez azt jelenti, hogy az Electrica fizetni fog Borsnak azért az áramért, amit pluszban termel. 2015 elején már készen is lesz a park. A pályázathoz mindössze 2 százalék önrész kellett. Persze, az is több volt, mint 50 000 euró. Ennyit egy kisközség nem tud oly könnyedén kifizetni, mint Bors, de ha meg sem próbálnak fejleszteni, akkor nem is fognak fejlődni. Bátori Géza elmondta, hogy az utolsó pillanatig úgy tudták, utófinanszírozású a projekt, ezért egész évben spóroltak, hogy ki tudják fizetni a napelemeket, de végül kiderült, hogy előfinanszírozású, így most a község nagyon jól áll anyagilag.
Hárommillió lejt nyert a borsi önkormányzat erdősítésre. Bátori Géza elmondta, már alá is írták a szerződést, és Borson, Szentjánoson meg Nagyszántón összesen 115 hektár szántóföldet fognak betelepíteni facsemetékkel. A polgármester megmutatta a régi térképet, amelyen látszik, hogy mindhárom település határában nagy erdők terültek el. Ma egyetlen ár sincsen, csupán egy határnév őrzi Szentjánoson annak az emlékét, hogy valamikor itt erdő volt: Irtás. Bátori azt szeretné, ha az Irtás helyén ismét erdő lenne, s ott sétálhatnának a helyiek.