Sikeres kultúra napi program Margittán

Kicsik és nagyok egyaránt kivették a részüket Margittán a Horváth János Elméleti Líceum kultúra napi rendezvényeinek sikeréből. Tárnoky Botond tudósítása.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A magyar kultúra napját, január 22-ét méltó módon ünnepelték meg a Horváth János Elmélet Líceum diákjai és tanári közössége. Az elemi osztályosok egy hétpróbás mesevetélkedőn vehettek részt, amelyen kiderült, mennyire jártasok a kisdiákok a mesék világában. Sorsolással összeállított öttagú, vegyes korosztályú csapatok mérték össze tudásukat. A díjkiosztón a legjobb csapatokat jutalmazták, az élményeken kívül minden résztvevő édességgel, ajándékkal térhetett haza. Mindez egy projekt keretében valósult meg Coznici Gabriella, Deák Erika-Andrea, Könczey Erzsébet és Szűcs Andrea, az iskola tanítói összeállításában és lebonyolításában. A zsűritagok: Rend Erzsébet aligazgatónő, Könczey Erzsébet és Pop Mónika tanítónők.
Az V–X. osztályos diákok verses-zenés összeállítással készültek. A megemlékezést a VIII-os Balogh Zsuzsa nyitotta meg rövid történeti áttekintéssel, majd Kocsis Alexandra szavalatát és Szőllősi Orsolya és Puskás Bíborka által előadott népdalokat hallhatták az érdeklődők. A líceumi diákok megzenésített versekkel és szavalatokkal készültek, fölcsendült a Reszket a bokor, mert… Petőfitől, utána Ady Endre és Ábrányi Emil költeményei következtek Kéri Szilvia, Andrási Krisztina, Pápai Roland és Krisztik Noémi előadásában.
A megemlékezés a karácsonyi fogalmazásverseny győztes munkáinak felolvasásával folytatódott, Kovács Gyula V-es diák, illetve Lukács-Fügedy Tamás VIII-os tanuló mutatta be írását, ők ezekkel egy nyári táborozást is nyertek még decemberben. Utánuk Kiss Imre szavalatát a VIII-os Jakab Kincső beszámolója követte, amit brüsszeli kirándulásáról írt.
A Királyok elnevezésű tízfős csapat ökológiai vándorkiállítását a városháza földszintjén tekinthették meg az érdeklődők. A csapat immár harmadik alkalommal kapcsolódott be a Székelykapuk-Zöldkapuk című közép-kelet-európai nemzetközi versenybe Marian Noémi rajztanárnő vezetésével. A projektet az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány szervezi. Az idén az öngondoskodó család témáját dolgozták fel hat tablóképben: 1. A családi közösség válsága és az egyéni, közösségi, ökológiai válság kölcsönhatása; 2. A család mint zöldellő közösség: a közösségi kapcsolatok megújulása és tavaszi felzöldülése; 3. A családban egymásnak ajándékozott zöld idő: alkotás és pihenés zöld formái; 4. Családbarát élelmezés és ruházkodás a zöld életvitel és öngondoskodás jegyében; 5. Zöld háztartás, csökkenthető rezsi-kiadások; 6. Zöldellő szövetkezések: családok a családokért – összefogás. A Királyok haladó és mentor csapatként idén két nagyváradi iskolát mentorál: a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumot és a Szacsvay Imre Általános Iskolát. Ez a kezdeményezés arra hívja fel a figyelmet, hogyan őrizzük és védjük hagyományainkat, és adjunk több szerepet a családi közösségeknek. Nemcsak az öngondoskodó életre hívja fel a figyelmet, hanem adománygyűjtésre is buzdít, egy kongói iskolát támogatnának.
Az ünnepélyes megemlékezés Kölcsey Ferenc: Hymnus című versének elszavalásával zárult, Bányai Valentina adta elő, majd a VIII. osztályosok népművészeti kiállítását tekinthették meg az érdeklődők az intézmény osztálytermeiben.