Jubileumi szavalóverseny Arany emlékére

Különleges eseményre virradt február utolsó szombatján Nagyszalonta városa, ugyanis ezen a napon az Arany János Művelődési Egyesület szervezésében immár huszadjára vette kezdetét az Arany János Szavalóverseny.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A huszadik verseny döntőjére ünneplőbe öltözött a Zilahy Lajos Művelődési Ház nagyterme, vasárnap délután a széksorokat megtöltötték a végső fordulóba jutott, izgatott versenyzők, hozzátartozók, egykori szavalók, s mindazok, akik szerettek volna részesei lenni a kimondottan erre az alkalomra összeállított ünnepi műsornak. A jubileumi szavalóversenyre többek között egy kiállítással is készültek a szervezők, az elmúlt 19 év szavalóversenyeit felidéző fotók jól érzékeltették, hogy mekkorát változott a világ az elmúlt két évtized alatt. A képeken sokan magukra ismerhettek, kedves emlékeket ébresztettek a régi arcok, színhelyek, melyeket öt, tíz, tizenöt, tizenkilenc évvel ezelőtt rögzített a kamera. A tárlat anyagát Sapungi Anton Béla fotós állította össze.
A rendezvény első perceiben Balázs Anita köszöntötte a jelenlévőket és mondta el ünnepi gondolatait, majd sorra szólította a döntőbe jutott versenyzőket, akik Arany János és Reményik Sándor egy-egy költeményét adtak elő. A hétvégi megmérettetésen 14 szavaló lépett a színpadra: a VII–VIII. osztályosok mezőnyében öten – Czira Tímea, Cselóczki Boglárka, Nagy Anett, Moldován-Szeredai Eszter és Zsorda Dorottya –, a IX–X. évfolyam korcsoportjában szintén öten – Bagi Nóra, Bertalan Tímea, Kiss Hédi, Szegi Krisztián és Tóth Csenge Piroska –, a XI–XII. osztályosok kategóriájában pedig hárman – Fejér Evelin Kitti, Leskó József és Fodor Lóránt. A felnőtt kategóriában csak Takó Beáta nevezett be.
A nagyszalontai szavalók mellett érkeztek versenyzők Székelykeresztúrról, Temesvárról, Simonyifalváról, Nagyváradról, illetve a magyarországi Nagykőrösről, Gyuláról és Hajdúböszörményből is. A produkciókat hozzáértő zsűri értékelte és pontozta, Kiss Törék Ildikó, Varga Vilmos és F. Bathó Ida színművészek nem először vállalták a rangsorolás cseppet sem könnyű feladatát.
A szavalóverseny alkalomhoz illő megszervezésében számos támogatója akadt az Arany János Művelődési Egyesületnek, köztük az RMDSZ hajdúvárosi szervezete, a helyi önkormányzat, Gál Sándor vállalkozó, a Zilahy Lajos Művelődési Ház személyzete és igazgatója, Laza Carmen, a Claudia Virágüzlet, Koszorús István, aki a hangosításért felelt, illetve Sapungi Anton Béla fotós, az esemény megörökítője.
A szavalatok elhangzása után a zsűri döntéshozatalra vonult vissza, a rendezvény pedig szívmelengető visszaemlékezéssel folytatódott. Gali Teréz az Újra itt van a nagy csapat című Illés-dal eléneklésével igazi családias hangulatot varázsolt a terembe, a jelenlévők pedig örömmel énekeltek együtt vele. A folytatásban a zene, a tánc, az ének és a versek váltották egymást, miközben felidéződtek az elmúlt versenyek legszebb pillanatai. Fenesi Alexandra az István a király egyik dalbetétét adta elő, majd a Toldi néptánccsoport egy lakodalmas tánccal örvendeztette meg a jelenlévőket. Az egykori szavalók közül a nagyváradi Ţipţer Edina lépett ismét a pódiumra, ő a legkedvesebb magyar versét hozta el a közönségnek, ezzel 2005-ben megnyerte a verseny fődíját.
Az Arany János Művelődési Egyesület 1996-ban hirdette meg először a megmérettetést. Arany János születésének 179. évfordulóján az egész régióból sokan jelentkeztek a felhívásra, a helybeli diákok mellett a közeli települések és a testvérvárosok szavalói is a nagyszalontai színpadra álltak. A versenyeken évről évre a nagy költő más-más oldalát ismerhették meg a felkészülők, majd a döntő közönsége. Arany költészete oly széles, sokrétű, hogy kimeríthetetlen témát kínál a rímek kedvelőinek. Az elmúlt 19 évben Nagyszalonta fiának verse mellett Sinka, Petőfi, a XX. század költői, Balassi, Heltai művei, humoros versek, szülőföldről szóló költemények sorakoztak feladatként. A szervezők igyekeztek olyan témákat ajánlani, melyekben minden diák megtalálja a temperamentumához, hangulatvilágához leginkább illő alkotást. A kezdeti évek sikerét és magas színvonalát látva a szervezők az ötödik rendezvényt azzal ünnepelték, hogy fődíjat alapítottak – az Arany János-díjat minden esztendőben annak ítélik oda, aki a teljes mezőny legkiemelkedőbb teljesítményét nyújtja –, tavaly pedig a korcsoportokat bővítették, immár a felnőttek számára is megnyílt a versengés lehetősége.
A szavalóverseny elmúlt húsz évének legeredményesebb versenyzője a nagyszalontai Takó Beáta volt, aki számos dobogós helyezést és fődíjat gyűjtött be az évek során. Először 2006-ban láthatta őt a közönség a pódiumon, akkor első lett, az Arany János-díjat egy ével később, 2007-ben vehette át, majd 2008-ban ismét, dobogós volt 2009-ben, tavaly pedig ismét első, de már a felnőtt kategóriában. Nem csak a szavaló diáktársaknak mutatott példát, ő egyike azoknak, akik „családban tartják” az irodalom és a versengés szeretetét. Kishúga, Dorka egyelőre a mesemondó versenyeken bűvöli el a közönséget, már háromszor nyert első díjat, de minden bizonnyal a szavalásban is nővére nyomdokaiba lép. A tehetséges kislány az ünnepi rendezvényen egy másik oldaláról mutatkozott be: népdalokkal ajándékozta meg a közönséget.
A visszaemlékezést Gali Teréz újabb énekszáma foglalta keretbe, majd az Arany toll versíró pályázat értékelésével folytatódott az esemény. Az Arany János Művelődési Egyesület idén hirdetett először versíró pályázatot. A legifjabb jelentkező még elemi iskolába jár, de a felnőtt korcsoportból is küldtek pályamunkákat. A megmérettetést Patócs Júlia, az egyesület elnöke értékelte ki, majd Rajos Andrea, a verseny ötletgazdája adta át a részvételi okleveleket és díjakat. Patócs Júlia az egyesület támogatóinak, segítőinek mondott köszönetet, és nyújtotta át nekik viszonzásként a Domján Sándor képzőművész által kimondottan erre az alkalomra készített fametszeteket.
Elérkezett az eredményhirdetés ideje. A zsűri nevében Kis Törék Ildikó értékelte a produkciókat, majd a különdíjak és részvételi ajándékok átadása következett. Ezután a dobogósok neveit sorolta a zsűrielnök, majd fény derült a mezőny legjobbjának a nevére is.
A VII–VIII. osztályosok korcsoportjában I. helyezést ért el Cselóczki Boglárka (Nagykőrös), II. lett Zsorda Dorottya (Nagyszalonta), a III. pedig Czira Tímea (Nagykőrös).
A IX–X. osztályosok mezőnyében az I. díjat Kiss Hédi (Nagyszalonta) érdemelte ki, II. helyezést ért el Bertalan Tímea (Székelykeresztúr), a III. pedig Tóth Csenge Piroska (Nagykőrös) lett.
A XI–XII. osztályosok kategóriájában I. helyen végzett Fodor Lóránt (Székelykeresztúr), II. díjat kapott Fejér Evelin Kitti (Nagykőrös), s III. helyezést ért el Leskó József (Nagykőrös).
A mezőny legjobbja, s ezáltal a 20. Arany János Szavalóverseny Arany János-díjas szavalója cím birtokosa Takó Beáta lett, aki nagy örömmel vette át ismét a kitüntető elismerést.
Az eredményhirdetés után elkészült az eseményt megörökítő csoportkép is, majd állófogadással zárult az est.