Osztrák szakiskolások önkénteskedtek Váradon

Az Alsó-ausztriai HTL Mödling szakiskola negyven diákja dolgozott az egykori nagyváradi Szent József Kórház elektromos hálózatának felújításán az elmúlt héten, március 16-19. között a Caritas Catolica önkéntes programjában.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A 17–19 éves fiatalok – köztük hét lány – szaktanáraik irányításával fizikai erejüket és az iskolában elsajátított szakmai tudásukat egyaránt bevetették ahhoz, hogy nagyváradi tartózkodásuk alig egy hete alatt a hajdani Szent József Kórház épületének minden szintjén kiépítsék az elektromos hálózatot. Az ehhez szükséges elektromos táblákat már előzőleg elkészítették a mödlingi iskolában, aztán a helyszínen kivájták a helyüket a falban, majd beszerelték és vezetékekkel kötötték össze a rendszert.
„Nálunk Ausztriában fontos része a tanfolyamatnak, hogy a diákok szakmai gyakorlatot szerezzenek, ezért sokféle programban részt veszünk – mondta el Andreas Primes, a diákok munkáját irányító hat szaktanár egyike. – Dolgoztunk már Ecuadorban, Dél-Afrikában, Indiában és Srí Lankán is. Oda megyünk, ahol szükség van ránk. Peter Zidar diakónus úr közbenjárása révén már régóta jól együttműködünk a nagyváradi Caritas szervezettel, és részt vállalunk a projektjeiben.”
„Három jó oldala is van az önkéntességnek – nyilatkozta a 17 éves Maximilian Uhl –; egyrészt jó módja a szakmai tapasztalat megszerzésének, másrészt világot láthatunk, ráadásul mindezzel segítünk is a rászorulóknak, ezért vállaljuk szívesen.” Azt is hozzátette, hogy nagyon szép és barátságos városnak találja Nagyváradot.
A szakiskola lánydiákjai elsősorban a hálózatépítés elméletével foglalkoznak ugyan, de a kemény fizikai munkától sem riadtak vissza, és fiú osztálytársaikkal vállvetve véstek, fúrtak a folyosókon és az egykori kórtermekben. „Mi inkább a tervezéssel szeretnénk foglalkozni a jövőben, de ehhez fontos, hogy megismerjük a munkafolyamatot. Ahhoz hogy később irányítani tudjuk a munkásokat, meg kell értenünk és meg kell tapasztalnunk a munkájuk természetét. Ezért igyekszünk kivenni a részünket mindenből. Nagyon örülünk annak is, hogy munkákkal másokon segíthetünk. Az iskolánkban minden diáknak kötelező részt venni hasonló szakmai gyakorlatokon, de önkénteskedni nem lehet egyénileg. Csak akkor jöhettünk el, ha az egész osztály beleegyezett, és mi mindnyájan Váradra akartunk jönni” – nyilatkozta a harmadéves Jennifer és Theresa.
A munkahét jó hangulatban telt el. A diákok napközben a Caritas bentlakásának kantinjában ebédeltek, délutánonként pedig városnézésre, vásárlásra és egy kis szórakozásra is maradt idejük. A feladat végeztével, négy nap után fáradtan, de elégedetten távozhattak a fiatalok.

Szombati-Gille Tamás