Otthon a szépkorúaknak

Tavaly Szent Antal napján adták át Margittán a Szent Antal Idősek Központját. Azóta az épület élettel telt meg, teszi a dolgát, szolgálja a szépkorú embereket.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A főként uniós alapokból megépített központot Kiss Károly megbízott vezető mutatta be, aki egyben a nagyváradi Caritas ügyvezető igazgatója is. Elmondta, hogy egyszerre több síkon tevékenykednek. Az idősotthon részlegen nyolc kétágyas szoba van, ezek már teljes egészében benépesültek. A tizenhat lakó folyamatosan benn tartózkodik, állandó felügyeletet és orvosi ellátást kap. Mindegyik szobához külön fürdőszoba tartozik, és mindegyikben van televízió kábeles műsorszolgáltatóra állítva. A szobában minden szükséges berendezés megtalálható, de a bennlakók bevihetik kedvenc tárgyaikat, fényképeiket, terítőiket vagy bármit, amihez nagyon ragaszkodnak. A berendezés is nagyjából saját ízlésükre van bízva, nincsenek e tekintetben kötelező előírások. Éppen ezért mindegyik szobának más a hangulata, valamennyire tükrözi a benne lakók egyéniségét, ők pedig otthon érzik ott magukat.
A tágas ebédlő egyszerre mindenkit be tud fogadni, az étkezésen túl társalgóként is szolgál. Emellett van egy szépen berendezett nappali nagyképernyős tévével, társasjátékokkal, rádióval. Itt mindig nagy társasági élet folyik. A bennlakók gyakorolhatják vallásukat is, mivel az egyik helyiséget erre a célra rendezték be.
A margittai idősotthon lakói láthatóan jókedvűek, megszerették új otthonukat, és új barátokra találtak. Meghitt, családias körülmények között élnek, szeretnek ott lenni, megbeszélni közös dolgaikat.
Sok szépkorú fenntartással fogadja a gondolatot, hogy idősek otthonába kerül. Úgy hiszi, az egyedüli biztonságos menhely csakis a család lehet. Pedig nem így van. A mai rohanó világban ugyanis gyermekeik, unokáik a saját megélhetésükkel vannak elfoglalva, talán sem kellő idejük, sem kellő türelmük nincs az idősekre. Az otthonban viszont mindegyik lakó „időmilliomos”, így rengeteg idejük van beszélgetni és főleg meghallgatni egymást. A családtagok pedig akkor mehetnek látogatni, amikor idejük van, és akkor csak velük foglalkozhatnak.
Természetesen a bennlakók, ha egészségi állapotuk engedi, bármikor kimehetnek látogatóba vagy sétálni, a személyzet által kiállított igazolással. Az ellátás teljes költsége jövedelemfüggő, és 0–1500 lej között mozog, az átlag 1200 lej. Akinek nincs jövedelme vagy bevétellel rendelkező hozzátartozója, azt ingyen ellátják.
A nyugdíjasközpont másik szolgáltatása a nappali klub, oda azokat az időseket várják, akik különben családban élnek, de szívesen töltik idejük egy részét hozzájuk hasonló korúakkal, érdeklődési körűekkel. Ez jelenleg hetente két alkalommal vehető igénybe, szerdán és vasárnap délután 3 órától késő estig. Különböző foglalkozásokat – társasjáték, kézművesség, nótaparti, filmnézés – szerveznek a látogatók számára, vagy közösen felkészülnek lelkileg egy-egy nagyobb ünnepre. Természetesen ők saját maguk is szervezhetnek tetszés szerinti programokat. Van egy tornaterem is, ahol gyakorolható a testmozgást, sőt egy szerződés révén gyógytornász szolgáltatása is ingyen vehető igénybe. Mindenkit szívesen látnak a találkozókon, egyelőre 8-10 fős a többé-kevésbé állandó társaság. Kiss Károly (a képen) elmondta, hogy szeretnék ezt a szolgáltatást mindennaposra bővíteni és a létszámot növelni. Arra buzdítja az időseket, próbálják ki a közös együttlétet; aki már megtapasztalta, csak jókat mond róla. Mindössze egy szerződést kell aláírni, de a találkozók ingyenesek. A házigazdák viszont nassolnivalóval és teával kínálják a résztvevőket. Érdemes kipróbálni!
A harmadik szolgáltatás a házi beteggondozás. Azok számára jött létre, akik otthonukban szorulnak gondozásra, például egy műtét után. A kezelést javasolhatja a kórházi kezelőorvos, illetve a háziorvos. Megvan hozzá a szakképesített személyzet, s a családtagokat is beavatják a kezelés fortélyaiba. Ha nem elég napi egy látogatás, többször is elmennek a beteghez. Három hónapig az egészségbiztosítási pénztár állja az ápolás költségét, csak ezen túl kell fizetni érte. Az esetek nagy többségében erre nem kerül sor, mert a beteg három hónap alatt felépül, vagy a családtagjai is el tudják látni.
A negyedik szolgáltatás a szociális konyha, itt a város két öregotthonában élőkön kívül másoknak is főznek olcsó, ízletes ebédet. Az étel elfogyasztható helyben, de el is vihető. Kérésre a mozgásukban korlátozottaknak házhoz szállítják. A konyha nem működik teljes kapacitással, mivel nincs rá igény. Egy bőséges ebéd legtöbb 8 lejbe kerül, az ár szintén az igénylő jövedelmétől függ. A jövedelem nélkül, szociális segélyből élők ingyen étkezhetnek.
Az intézménynek 22 alkalmazottja van, egészségügyi asszisztensek, gondozónők, felsőfokú végzettségű szociális asszisztensek, szociális munkások, szakácsok és kisegítő személyzet. Szükségük lenne még felsőfokú végzettségű szociális asszisztensekre. Jövő ősztől szolgáltatásaikat szeretnék bővíteni napközi oktatási (after school) programmal is 14–18 óra között. A rászoruló, illetve a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeket vennék gondozásukba. Tanítónő és szociális munkás fog foglalkozni a gyerekekkel, és ebédet is kapnak. Az ellátás ingyenes lesz, és a tanítók javaslata alapján állítják össze a csoportot. Idén nyáron újrafestik az intézményt a fehér szín helyett vidámabb, otthonosabb árnyalatokra, és minden helyiséget akadálymentesítenek.
Az intézmény működtetője a katolikus Caritas, költségvetési szempontból pedig három lábon áll. A Caritas, a helyi tanács és a szolgáltatásokért fizetők közösen fedezik a kiadásokat. Az önkormányzat a szociális konyha költségeit vállalta magára. Ezenkívül támogatóiktól tárgyi segítséget – kötszer, gyógyszer, élelmiszer, pelenka stb. – is kapnak. Esetenként megengedik, hogy nagytermükben kulturális rendezvények kapjanak helyet – például a Papp Attila körzeti szavalóverseny –, főleg amióta a margittai művelődési ház felújítás alatt áll. Farsangkor hagyományosan bulit rendeznek az időseknek, ilyenkor mindig nagyszerű a hangulat. Idén 80 résztvevője volt a mulatságnak. Énekeltek, mulattak, táncoltak, ahogy az illik.