Minden napnak meglesznek az érdekességei

Május 3. és 10. között tartják meg a XXIV. Festum Varadinum rendezvénysorozatot. Az idei Varadinum újdonságairól, különlegességeiről KONCSEK VADNAI ZITA, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke tájékoztatott.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

„A tavalyihoz képest még több programmal várjuk az érdeklődőket. Nyolc nap alatt 67 rendezvény lesz” – mondta el bevezetésképpen Koncsek Vadnai Zita. Több helyszínt, több területet ölel magába a rendezvénysorozat, a szervezők igyekszenek minél többféle érdeklődésű embert megszólítani. Arra törekedtek, hogy sokrétű, sokszínű programot állítsanak össze. Az alapítvány elnöke kérdésünkre elmondta: sajnos akárhogyan igyekeznek egyeztetni, elkerülhetetlen, hogy ne torlódjanak egymásra események, előfordulnak „ütközések”, soha nem történt még meg az, hogy minden kezdési időpont mindenkinek megfelelő legyen.
A négy magyar történelmi egyház is színvonalas rendezvényekkel várja a váradiakat a több mint egyhetes ünnepség során. Megmaradtak a hagyományőrző rendezvények is, emellett több újdonságra számíthatnak a kultúrakedvelők. Rangos irodalmi estekre, kiállításokra, színházi előadásokra invitálják az érdeklődőket. Neves színművészek, például Bálint András, Koncz Gábor tartanak előadóestet. Koncertezik a legendás Metropol Group együttes. Könnyedebb szórakoztató programokat is ajánlhatnak az érdeklődők figyelmébe: lesz például operettgála magyarországi művészek előadásában, továbbá musical-komédia, valamint majális a vársáncban. Érdekesnek ígérkezik továbbá a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskola fúvószenekarának és a derecskei fúvószenekarnak a koncertje a Holnaposok szoborcsoportnál. Felvidéki, mégpedig révkomáromi fotóművészek állítanak ki az Euro Foto Art Galériában, így nemzetközi jelleget is ölt a Varadinum. A kuratóriumi elnök hangsúlyozta: a Varadinum egyik fénypontja lesz a Kristófi János-emlékkiállítás a városháza dísztermében, a tárlatot Huszár István, Nagyvárad magyar alpolgármestere és a festőművész családja szervezi.
Koncsek Vadnai Zita örömét fejezte ki, hogy a diákok is kiveszik a részüket az ünnepségsorozatból. Jó néhány ifjúsági rendezvény is lesz, csak dicsérni lehet a fiatalok lendületét, hozzáállását, segítőkészségét.
Az is nóvum, hogy nem csupán egyetlen ünnepi zárómozzanat lesz, hanem minden napnak lesz egy záróakkordja. A Varadinum díjkiosztó ünnepséget május 10-én, vasárnap este tartják meg a Szigligeti Színházban, majd a Nagyvárad Táncegyüttes Betyárvilág című produkcióját tekinthetik meg a jelenlévők.
Rengeteg visszajelzést kaptak a szomszédos megyékből és a határon túlról is, sok vendéget várnak a szervezők a különféle eseményekre. Minden program ingyenes lesz. Remélik, hogy mind a máshonnan érkező látogatók, mind a váradi polgárok találnak elegendő kedvükre való rendezvényt a Varadinum-programban.