Tartalmas és sokszínű az idei Varadinum

Május 3-án kezdődik és 10-én ér véget a XXIV. Festum Varadinum, a legnagyobb nagyváradi kulturális fesztivál. A Varadinum Kulturális Alapítvány szervezői és a társult szervezetek, a történelmi magyar egyházak és civil szerveződések minden igényt kielégítő, változatos és tartalmas programot állítottak össze, melyből most az első három nap (vasárnap–kedd) rendezvényeit foglaljuk össze.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

MÁJUS 3-ÁN, VASÁRNAP 11 órakor ünnepi szentmisével és körmenettel kezdődik meg a Festum Varadinum a római katolikus székesegyházban. Misét celebrál Böcskei László nagyváradi megyés püspök.
13 órától az ausztriai Moosbrunn fúvószenekarának szabadtéri koncertje következik a római katolikus bazilika előtti téren,
16 órától pedig a Francisc Hubic Művészeti Iskola és a derecskei (Magyarország) fúvószenekar előadására kerül sor a Holnaposok szoborcsoportnál.
16.30-kor nyitják meg Orosz István és Keresztes Dóra Összenéző című képzőművészeti kiállítását a római katolikus püspöki palotában (a Körösvidéki Múzeum kiállítótermeiben); a tárlat kurátora Ujvárossy László vizuális művész, egyetemi tanár, megnyitja Kányádi Iréne művészettörténész és Aurel Chiriac múzeumigazgató.
17 órakor anyák napi zenés irodalmi est kezdődik a Kanonok sori Tibor Ernő Galériában, majd
17.30-kor révkomáromi fotóművészek kiállítása nyílik a Nagyvásár téri (ma December 1. tér) Euro Foto Art Galériában.
A Posticum Ifjúsági és Kulturális Központban 18 órától Születtem, elvegyültem és kiváltam címmel verses-zenés összeállítás látható-hallható József Attila életéről Meleg Réka és Smaraglay Zoltán előadásában.
A Festum Varadinum első napjának záró előadása a Szigligeti Színházban lesz 19 órától: Móricz Zsigmond Pillangó című művének színpadi változatát adja elő a Székesfehérvári Vörösmarty Színház.
Egy tiszta és őszinte szerelem elé keserű akadályokat gördít a nyomorúság, a kiszolgáltatottság: a boldog és vak káprázat mögött megjelenik az élet éles és kegyetlen kése. Parasztdráma táncban, szóban elbeszélve – így határozhatjuk meg a Pillangó műfaját. Móricz egyébként ad műfajt a Pillangónak: szerelmi idill három felvonásban. Ám ez nem a környezetre, hanem a fiatalok között kialakuló kapcsolatra igaz.
„A szerelem oly erőteljesen ragyog ki ebből a szigorú, a szegénység által uralt környezetből, hogy ettől válik idillikussá a történet. A szegénység táptalaján győzedelmeskedik a líra” – vallja a rendező, Horváth Csaba. „Az előadásban a tánc, a mozgás, a gesztus azonos értékű lesz a verbális szövettel, miközben megszólal benne a lírai motívum, a szerelem. Két fiatal történetét meséljük el, akik egymásba szeretnek, de a környezetük minden akadályt eléjük gördít. Mindketten szegény sorból valók, és mindkét család azonos erővel próbálja megakadályozni szerelmük kibontakozását. A fiút egy gazdagabb lánnyal házasítanák össze, a lányt pedig egy jómódú, polgári miliőből származó férfihoz adnák” – mondja az előadás rendezője.

MÁJUS 4-ÉN, HÉTFŐN 8 órától Apáról fiúra cím alatt hagyományőrző mesterekkel lehet találkozni a Kanonok soron. A népművészek nemcsak megmutatják termékeiket, hanem azok elkészítésének módjába is betekintést engednek.
16 órától Horváth Imre költőre emlékeznek a Szilágyi Dezső (ma Moscovei) utcai Silent kávéházban Molnár Judit irodalmár, közíró előadásával.
17 órakor a római katolikus püspöki palota kiállítótermeiben nyitják meg Sütő Petre Rozália grafikus és festőművész kiállítását, és ugyancsak 17 órakor kezdődik az Ausztria–Magyarország szerepe a boxerlázadás leverésében. Az Osztrák–Magyar Monarchia kínai gyarmata: Tiencsin című előadás az Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében.
18 órakor kezdődik Molnár Júlia színésznő előadóestje, a Karádi Katalin-emlékműsor a Posticum Ifjúsági és Kulturális Központban.
A Nagyváradi Állami Filharmóniában 19 órakor kezdődik Dan Goggin Apácák című musical-komédiája. Szereplők: Voith Ági, Zakariás Éva, Mérai Katalin, Vándor Éva/Csarnói Zsuzsanna, Laurinyecz Réka. Rendező: Kökényessy Ági.
Lehetséges több mint ötven gombamérgezésben elhunyt apácáról és az afrikai lepratelepen átélt évekből fergeteges vígjátékot írni? Bizarr ötlet, de Dan Gogginnak sikerült. A gombamérgezést túlélt öt apáca mindent megtett, hogy összegyűjtse a pénzt 52 társuk illő temetésére: céget alapítottak, vallásos témájú képeslapokat árultak, sőt saját holmijukat is pénzzé tették, de az így befolyt összeg is csak 48 temetésre elég. Így az öt túlélő úgy dönt, hogy jótékonysági koncertet rendez. A Grease című musicalből adnak elő részleteket, és a Mount Saint-Helen’s School színpadán elkezdődik az „apáca-show”. A vidám dalokból és szellemesen megírt jelenetekből álló gálaest alatt lassan-lassan megismerjük a szereplőket, és kiderül, hogy a nővéreknek csak a ruhájuk egyforma. Mind-mind külön személyiség, más múlttal, álmokkal és vágyakkal.

MÁJUS 5-ÉN, KEDDEN 10 órakor iskolanap kezdődik Kultúrák találkozása V. címmel a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban,
12 órától pedig rendhagyó testnevelésóra diákoknak Kovács „Kokó” István olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívóval.
13 órától rendhagyó irodalomórát tart diákoknak Radnóti Miklósról Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészel az Ady Endre Líceum dísztermében.
15 órakor a Szacsvay Imre Általános Iskolában kezdődik iskolanap Generációk párbeszéde címmel,
15.30-kor pedig a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében nyitják meg a mézeskalács-kiállítást és -vásárt, ami egy hétig látogatható lesz mindennap 10–17 óra között.
17 órakor közönségtalálkozó lesz Makk Károllyal, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendezővel, forgatókönyvíróval, színésszel, érdemes és kiváló művésszel a Posticum kulturális központban,
17.30-kor pedig közönségtalálkozó kezdődik Kovács „Kokó” István olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívóval a Windows Pubban (Sas-palota).
18 órakor kezdődik a Posticum Ifjúsági és Kulturális Központban Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész Radnóti-estje.
„Valahányszor költői estet készítettem (Kosztolányi, Szép Ernő, Radnóti, Babits, Márai, Arany), mindig kicsit magamról is beszéltem. Most Radnóti költészetében azt keresem, ami az ő magyarságtudatáról, zsidóságáról és katolicizmusáról szól, és szeretnék beszélni a saját családomról, a gyökereimről. Az est folyamán Radnóti-versek, naplórészletek, levelek, korabeli újságcikkek, törvények szövegei hangzanak el, de elmondok néhány saját történetet is. A közönség körbeül, egy térben vagyunk, együtt gondolkodunk.” (Bálint András, szinhaz.szeged.hu)

18.30-kor levéltári kiállítás nyílik a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) székházának (Partiumi Keresztény Egyetem) emeleti kelőcsarnokában,
19 órától a Daltutajok együttes estjére kerül sor Egy másfajta szakrális zene címmel a KREK székházának dísztermében.
A Daltutajok zenekar 2011-ben alakult. Tagjai unitárius lelkészek és teológiai hallgatók. 2013-ban jelent meg első lemezük, illetve daloskönyvük, mely 45 éneket tartalmaz. „Dalaink az Istenhez forduló ember egyetemes érzéseit fogalmazzák meg. Szólunk örömről, de magányról, megtörtségről is; szeretetről és kételyről, félelemről, keresésről s úttalanságról egyaránt. Mindarról, ami hitünk része… Panasz azonban nem szól húrjainkon. Istent hallottuk énekelni. Tutajt építettünk, hogy közelebb jussunk, jobban halljuk… Ahogy pedig vitt a tutaj egyre tovább ezen a se közelebb, se távolabb úton, úgy nőtt a csodálat és hála.”