Varadinumoztak a gyermekotthonok lakói

Emlékezetes és tartalmas váradi látogatást szervezett a Partium Alapítvány több vidéki, egyházi fenntartású gyermekotthon lakójának a megyeszékhelyen a XXIV. Festum Varadinum hetében.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Élesdről, a Kajántó Mária Gyermek- és Ifjúsági Központból, Székelyhídról, a Szent Ferenc Alapítvány Gyermek Jézus Otthonából, illetve a váradi Nagycsaládosok Egyesületétől érkeztek kisebb-nagyobb gyermekek a Varadinum hetében Nagyváradra a Partium Alapítvány meghívására. Tanítási nap és dolgozatírások időszaka lévén, a szentjobbi, nagyszalontai, illetve bélfenyéri otthonok lakói nem vehettek részt a megyeszékhely nevezetességeit bemutató programon.
Amint Földes Béla, a Partium Alapítvány kuratóriumának elnöke rámutatott, a hozzá hasonlóan elkötelezett munkatársaival végzett kutatások alapján nem túlzás azt állítani, hogy a kommunista éra évtizedeiben a román állami árvaházakban legalább 200 ezer magyar gyermek veszítette el anyanyelvét, kultúráját, kötődését a magyar közösséghez. „Esélyük sem volt magyarságuk megőrzésére” – mondta Földes doktor. Ezért kiemelkedő az egyházak szerepvállalása a gyermekotthonok létesítésében, fenntartásában, dicséretes a ferences árvaházak megléte, s nem utolsó sorban az egyházközeli szociális intézmények vidéken is magyar embereknek adnak munkát. „Aktív, konkrét, hatékony lépés ez arra, hogy akit lehet, megtartsunk a közösségünknek” – szögezte le a kuratóriumi elnök. A bazilika előtt, Szent László szobránál megtartott gyülekezőn maga is beszélt a gyerekeknek a városalapító királyunkról és Szent Istvánról.
A közel húszfős csapat az alapítvány munkatársainak kíséretében ezután a bazilikába indult, ott Tőtős Zoltán kalauzolásával megcsodálhatták a kincstárban kiállított arany és ezüst kegytárgyakat, muzeális értékű ornátusokat és Szent László ereklyetartóját. Ezután útjuk az állatkertbe vezetett. Az el-eleredő eső sem szegte kedvüket, vidáman és érdeklődve keresték fel a látógatótérképek alapján a különféle kifutókat, s természetesen a játszóteret is kipróbálták. Még szívesen nézelődtek volna, de várt rájuk a városházán Huszár István alpolgármester. A nagyteremben fogadta a gyerekeket, akik közül néhányan elégedetten foglaltak helyet a polgármester helyén a prezídium asztalánál. Az elöljáró röviden bemutatta, hol is vannak éppen, hogy a hosszú asztalnál hozzák a tanácsosok a város törvényeit, és felhívta a látogatók figyelmét a teremben látható festményekre, a váradi díszpolgár Kristófi János festményeiből álló kiállítást ugyanis pár nappal azelőtt nyitották meg, ugyancsak a Varadinum égisze alatt.
Huszár István pillanatok alatt megtalálta a hangot a gyerekekkel, megosztotta velük gyermekkori élményeit, s közvetlenül elbeszélgetett velük többek között az állatok szeretetéről. Utána az irodájába is beinvitálta a csapatot, hogy annak erkélyéről figyelhessék meg a Szent László tér átalakítási munkálatait.
A gyerekek ezután elsétáltak a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központba, ahol finom ebéd várta őket. A vidékiek váradra szállításáról egyébként a nevelőotthon gondoskodott – Székelyhíd önkormányzata ehhez mikrobuszt és sofőrt adott –, a program lebonyolítását pedig a Communitas Alapítvány támogatta.
A városismertető napnak még nem volt vége, a gyerekek sem fáradtak még el, úgyhogy érdeklődve követték Jakabffy László mérnököt, aki a várban kalauzolta őket, s történelmi ismereteiket gazdagította. A kiadós séta után hazaindultak, és legtöbben alig várták, hogy megoszthassák élményeiket otthonbeli testvéreikkel.