Versközelben a diákok

Iskolába járni jó – elmondhatják ezt a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum tanulói, ugyanis a hajdúvárosi magyar alma mater pedagógusai a kötelező tanrendet időről időre változatos programokkal színesítik. Az Iskola másként hetében is számos szórakoztató vetélkedő, kirándulás, verseny gazdagította a mindennapokat.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A húsvéti vakációt megelőző Iskola másként héten általában a tantermen kívül, rendhagyó tanórákon, érdekes előadásokkal, szórakoztató tevékenységekkel s a diákok javaslatainak figyelembevételével megszervezett különleges programok szerint zajlik az oktatás. A nagyszalontai magyar iskolában volt például biciklitúra, orvosi előadás, látogatás egy cukrászdába és a tűzoltóságra, kézműves foglalkozás, egészséges életmódra nevelés, múzeumlátogatás, közös főzés, anyák napi készülődés, kirándulás. A költészet napja alkalmából az irodalmi versengések sem maradhattak ki a sorból.

Kányádi Sándor Szavalóverseny
A neves megmérettetés megyei szakaszát immár hatodik alkalommal rendezték meg a hajdúvárosban. A gyermekek Kányádi Sándor, László Noémi vagy Kovács András Ferenc egy-egy költeményével jelentkezhettek. A több száz indulóból kikerült legügyesebb harminc szavaló Bihar megye különböző településeiről érkezett: Nagyszalonta mellett Nagyváradról, Margittáról, Élesdről, Belényesből, Árpádról, Köröstárkányból. A dr. Pető Csilla tanfelügyelő, Mikló Ferenc esperes és Kiss Mária aligazgató alkotta zsűri értékelte a szavalatokat. A szünetben az Arany János Elméleti Líceum kreatív tanítói kézműves foglalkozásokat tartottak az alkotni vágyó kisdiákoknak. A nap fénypontja természetesen a díjkiosztó ünnepség volt.
Minden korosztályból a legjobbak jutottak a Szilágy megyei Varsolcon megtartott országos döntőbe. A továbbjutók: előkészítősök – I. osztályosok: I. Kocsis József, Nagyszalonta (tanítója Szallós Ildikó) és Tölcsér Dávid, Margitta (Almási Judit), II. Szatmári Alexandra, Nagyszalonta (Kenéz Ilona), III. Szabó Dorottya, Margitta (Coznici Gabriella); II–III. osztályosok: I. Coroianu Dávid, Nagyvárad (Rusz Csilla) és Fehér Jázmin, Margitta (Pop Mónika), II. Takó Dorottya Csilla, Nagyszalonta (Bereczki Magdolna), III. Krilek Tamara, Nagyszalonta (Kornya Tünde); IV. osztályosok: I. Guba Áron Máté, Nagyvárad (Zahu Valéria) és Papp Csenge, Élesd (Ciavoiné Létai Andrea), II. Varga Bence Dominik, Nagyszalonta (Tóth Éva Juliánna), III. Adorján Johanna, Margitta (Kovács Katalin).

Vidáman verseltek a kisdiákok
Hasonlóan nagy érdeklődés övezte az Arany János Elméleti Líceumban a Vidám Versek Szavalóversenyt, ezen 60 tanuló vett részt, külön korcsoportban az előkészítősök, az elsősök és másodikosok, illetve a III–IV. osztályosok. A gyerekek egy-egy szabadon választott vidám verset adtak elő; a kicsik zsűrizését Boros Irén nyugalmazott tanító, Traier Ildikó tanító, Lozsádi Ibolya és Bényei-Csáky Szabolcs magyartanárok vállalták, a nagyobbak produkcióját pedig Szabó Erzsébet nyugalmazott tanító, Ilyés Judit könyvtáros és Zsirka Sándor fejlesztő pedagógus zsűrizte. Korcsoportonként a 2-2 legügyesebb szavaló jutott tovább a verseny megyei fordulójába: a legkisebbek közül Takó Dorottya és Szabó Sándor, a III–IV. osztályból pedig Kornya Zsófia és Lengyel Bernadett.

Versmaraton
A versek iránti szeretet kiemelkedő a nagyszalontai magyar iskolában, így a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete és a Hargita Megyei Könyvtár felhívásának eleget téve a hajdúvárosi iskolások is örömmel kapcsolódtak be a versmaratonba, és 4 órán át, megszakítás nélkül Kányádi Sándor költeményeiből olvastak fel a tanintézet könyvtárában. A program helyi felelőse, Ilyés Judit könyvtáros elmondta, hogy a versmaratonon az összes harmadik és negyedik osztály képviseltette magát, valamint az V. B és a VI. B osztályokból is érkeztek diákok a felolvasásra. A résztvevők megismerhették Kányádi Sándor költészetét, miközben lelkiekben is nagyszerű élménnyel gazdagodtak.

„Aranyos” vetélkedő
Arany Napokat is tartottak a szalontai iskolában. Ennek részeként rendezték meg az Arany János Irodalmi Vetélkedőt a vállalkozó kedvű diákok részére. Kicsik és nagyok számos kreatív, játékos és szórakoztató próbában mérték össze a tudásukat, s mindenki igyekezett kiváló teljesítményt nyújtani.
Az általános iskolások 6, a középiskolások pedig 4 csapatot állítottak ki. A bemutatkozások után minden csapatnak egy önálló, kreatív produkcióban kellett megjelenítenie a megadott témát, vagyis Arany János kései költészetét. Voltak kvízkérdések, memoriterek, s zárásként a rímfaragó képességüket is próbára tették.
A vetélkedőkön minden résztvevő remekül érezte magát, és természetesen helyezéstől függetlenül egy versenyző sem távozott üres kézzel.