Báboda és Fux Fesztivál

A nagyváradi Szigligeti Tanoda új, pedagógusoknak szóló bábos képzése, a második alkalommal megtartandó Fux Fesztivál, valamint a Lilliput Társulat nyári programja volt a fő témája a Szigligeti Színház legutóbbi sajtótájékoztatójának.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az újdonságokról és érdekességekről Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója, Botházy Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője, valamint Oláh Anikó, a Szigligeti Tanoda új moduljának szakmai koordinátora számolt be.
Amint elhangzott, a Lilliput Társulat művészei játszottak a kisvárdai színházi fesztiválon és a csíkszeredai Lurkó Fesztiválon, turnéztak Debrecenben és környékén Kormos képpel mutogat című produkciójukkal, továbbá jártak Miskolcon és Veszprémben.
Augusztus 2–7. között ugyancsak a váradi bábszínészek irányítják az esztergomi bábos tábort. Hosszú évek óta rendszeresen visszatérnek Esztergomba, hogy vezessék a bábos tábor foglalkozásait, nagyon szeretik ott a Körös-parti városból érkező művészeket. Az esztergomi nyári táborban 6–12 éves gyermekek vesznek részt. A lilliputosok jövőre Nagyváradon is szeretnének bábos tábort szervezni az itteni gyerkőcöknek.
Augusztus 10-én és 11-én szereplőválogatást szerveznek a Lilliput Társulatnál. A castingon az új, 2016-ban bemutatandó, A rút kiskacsa című zenés mesejátékhoz keresnek gyermekszereplőket. 10–16 éves gyermekek jelentkezését várják, a sikeres beválasztáshoz szükséges a jó énekhang, zenei hallás és mozgáskultúra, a szép beszéd. A kiválasztott gyermekek, továbbá a Diótörő és Egérkirály című musical szereplői részt vesznek az augusztus 22–28. között sorra kerülő havasrekettyei színházművészeti táborban.
Idén is megszervezi a Szent László Családi Napot a Szigligeti Színház és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség. A Lilliput Társulat tagjai vásári bábjátékkal és kézműves foglalkozásokkal készülnek az eseményre, melyet augusztus 29-én ejtenek meg.
Október 5–10. között tartják meg a 2. Fux Fesztivált (a rendezvényt Fux Pál grafikusról nevezték el, aki 1956–1972 között volt a nagyváradi bábszínház díszlet- és bábtervezője). A bábfesztivált kétévente szervezi meg a Szigligeti Színház. Újdonság egyebek között az, hogy a mostani seregszemlén lesz a résztvevő bábtársulatok számára nem kötelező versenyprogram, meg bemutatkozó program is. A Fux Feszten mind a hat romániai magyar hivatásos bábszínház jelen lesz. Emellett három magyarországi trupp, a Budapest Bábszínház, a kecskeméti Ciróka és a debreceni Vojtina is vendégszerepel majd a fesztiválon díjnyertes produkciókkal. A Fux Fesztivált a Nagyváradi Ősz rendezvénysorozat keretében tartják meg. A bábfesztivált 7000 lejjel támogatja a városi önkormányzat.
Ősszel új, pedagógusoknak szóló bábos foglalkozást indítanak a Szigligeti Tanoda (SziTa) keretében. A képzés célja a bábozás népszerűsítése az oktatásban-nevelésben, hiszen a bábok használata segítséget nyújt a pedagógusoknak munkájuk során. Várják azoknak a pedagógusoknak a jelentkezését, akik szívesen vesznek részt közös játékban, és akik fontosnak tartják a szakmai fejlődést. A képzés résztvevői megismerkedhetnek a bábművészet alapjaival, kipróbálhatnak különféle bábozási technikákat, tanulnak majd bábukat készíteni. A bábozás segítségével fejleszthető a gyermekek képzelőereje, kialakítható a nyelvi igényesség, nem utolsósorban érzelmileg is gazdagodnak a diákok. Neves szakembereket hívnak meg előadásokat tartani, például a mesepszichológiával, a mesék gyógyító hatásával foglalkozó Kádár Annamáriát, valamint Szentirmai Lászlót, a Magyar Bábjátékos Egyesület alapítóját, elnökét, hogy csak néhány nevet említsünk. A hat modulból álló képzés novembertől februárig tart majd. Egy modul egy napot vesz igénybe. A foglalkozások szombatonként lesznek. A résztvevőknek csupán eszközhozzájárulást kell fizetni, ami havonta 50 lej lesz. Jelentkezési lapot a színház honlapjáról (szigligeti.ro) lehet majd letölteni. Az új képzést Bábodának nevezték el.
Folytatódik a Sonnenfeld-palotában lévő Szigligeti Stúdió fejlesztése. A kisebbik stúdióteremben már voltak előadások. A nyáron a nagyobbik termet teszik rendbe (villanyszerelési munkálatok, vízvezeték-szerelés stb.). Vannak támogatóik is, az adományok kiegészítik a saját bevételt. A segítség mindig jól jön. Egyébként épp a minap betörtek a stúdióba, s jelentős mennyiségű kábelt loptak el – mondta el Czvikker Katalin, hozzáfűzve, hogy nehéz így dolgozni, mikor ilyesmik történnek.
Az igazgatónő megemlítette: a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház nemrégiben Drámázat címmel közösen hirdetett pályázatot. A váradi teátrum a Debüt kategóriával foglalkozott, s a nyertes darabot bemutatják majd.

Tóth Hajnal