Dinnyefesztivál kevesebb, de ízes dinnyével

Égető hőség közepette teremtettek jó hangulatot az érkörtélyesiek dinnyeünnepén a fiatal menettáncosok, utcára csalogatva a falu népét. A zeneszóra masírozók a kultúrháztól indultak a falunapok immár hagyományos helyszínéig, a dr. Balási József nevét viselő általános iskola udvarán lévő színpadig.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az augusztus 8–9-én megtartott dinnyefesztivál megnyitóján elsőként Nagy István polgármester köszönte meg a szervezők és a támogatók segítségét. Ez utóbbiak kevesebben voltak, mint az előző években, ami a gazdákat sújtó szárazságnak tudható be. A polgármester szerint 80 százalékos veszteség érte a dinnyetermesztőket, de a kukoricatáblák és a jószáglegelők is kiégtek. Az elöljáró kiemelte a Tóth házaspár és a Horváth család segítségét. Tóth Tünde évek óta készíti az ünnepség védjegyének is beillő dinnyeszirom csokrot. Ezúttal egy dinnyehéjból készült gyümölcskosár kialakításával Pop Cristian is betársult a színpadi kellékek bővítésébe.
A nehéz időszak ellenére vannak eredményeik az érkörtvélyesieknek, többek között a nap folyamán átadott új játszótér is bizonyíték erre. Nagy István a jövőbeni feladatokról is szólt, például a környező településekkel együttműködve összekötő utak építését tervezik.
Cseke Attila parlamenti képviselő elmondta, ha személy lenne, akkor az idén válna jogosulttá a személyi igazolvány megszerzésére a dinnyefesztivál, hiszen ez már a tizennegyedik. Ez egy ember életében nagy változást jelent, így legyen ez Érkörtvélyes történetében is, új, sikeres úton haladjanak tovább – fejezte ki jókívánságait Cseke, aki szerint az értékmegőrző programok láttán minderre reális esély van. A felszólalók között volt Tóthné Verő Tünde, a magyarországi testvértelepülés, Szerep polgármestere is. Ő az egyre több területen jól működő kapcsolatukat méltatta.
A gyermekeket mit sem zavarta a napfényözön, a gumicsúszda és a körhinta benépesült. A bóvli portékákat kínálók mellett a fagylaltárus vitte a prímet a gyermekvásárlók körében, míg a sörsátrak a férfiemberek kedvelt helyszíne volt.
Este a focipályán a Szerep községből érkezett és a helyi labdarúgók kergették a pöttyöst. A barátságos mérkőzés első félidejében a szerepiek lehengerlő játékkal 4–1 arányban megszerezték a vezetést. A hazaiak becsületére legyen mondva, a második játékrészben mindent megtettek, hogy kiköszörüljék a csorbát. Ennek ellenére a vendégek 6–5 arányban győztek.
Az esti események a színpad körül zajlottak: helyi csoportok mutatták be táncügyességüket, cigányzenekar húzta a talpalávalót, s az est fénypontját az egyik magyarországi tehetségkutatón feltűnt énekes, Antal Timi koncertje jelentette.
Ha már egyszer a faluünnepet dinnyefesztiválként definiálták, akkor a kedvenc gyümölcs sem maradhatott el a produkciók sorában. A helyi gazdák vasárnap mutatták be portékájukat, amiből az idén kevés adatott, viszont ízben, zamatban kiváló a termés. A bemutatón a legnagyobb dinnyével Csomós Sándor jelentkezett, a mérlegelésnél 24 kilót nyomott görögdinnyéje. A gyermekek és a közönség szórakozására dinnyeevésben jeleskedtek a bátor jelentkezők. Kezüket hátra téve falták a piros bélűt, egy perc alatt kilónyit sikerült egyenként lenyelniük.
Az esti program a könnyed szórakoztatás jegyében tel, s az eseménysor záró akkordjaként tűzijátékban gyönyörködhettek a résztvevők.