Együtt sírni és együtt nevetni

A magyar dráma napján, szeptember 21-én lesz a nagyváradi Szigligeti Színház évadnyitó előadása. A színház emeleti páholyelőcsarnokában megtartott évadindító sajtótájékoztatón Czvikker Katalin főigazgató beszámolt a fejlesztésekről, a repertoárt, a terveket, más újdonságokat pedig a kulturális intézmény mindhárom társulatának vezetője – Novák Eszter, a Szigligeti Társulat új művészeti vezetője, Botházy Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője és Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője – ismertette. (A sajtótájékoztatóról beszámoló tudósításunk után a Szigligeti Színház teljes évadterve is megtalálható.)

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Hamarosan elkészül a Sonnenfeld-palotában létrehozott Szigligeti Stúdió másik része is, így szeptemberben átadhatják az egész stúdióteret – újságolta el Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója. Műhelyt, jelmez- és díszletraktárat is kialakítanak az új térben. További komoly fejlesztések is várhatók. Különféle gépeket vásárolnak, amelyeket a díszletek előállításánál hasznosítanak. Modernizálják a jegy- és bérleteladáshoz használt számítógépes programot, amellyel részletesebben feldolgozhatják a statisztikai adatokat, ami segíthet a közönségszervezésben is. A színházbérletek adminisztrálása is könnyebb lesz.

Novák Eszter Jászai Mari-díjas színházrendező, a Szigligeti Társulat új művészeti vezetője az előző évad kiemelkedő eseményéről, A mi osztályunk című produkcióról szólt bevezetésképpen. Az előadás a nyáron elnyerte a kisvárdai színházi fesztivál fődíját. Novák Eszter megjegyezte: A mi osztályunk kimagasló szakmai és érzelmi élmény, s amikor a váradi premieren látta, hogy a közönség miként fogadja a produkciót, úgy érezte, Nagyvárad olyan város, ahol kiemelkedő a minőségérzék is. A fődíj is nagy büszkeség a társulatnak, s jó érzés ilyen önbizalommal indítani az évadot. Novák Eszter kifejtette: előtte nincsenek műfaji korlátok. Csak jó színház létezik, meg rossz színház. Reméli, hogy jó színházat, egyre erősebb színházat tudnak majd csinálni. Fontos, hogy a repertoár minél változatosabb legyen, hogy mindenki találjon kedvére való előadást, akkor is, ha szórakozni óhajt, akkor is, ha elmélyülésre vágyik. A művészeti vezető közölte: olyan rendezőket hívott a társulathoz, akikkel közös nyelvet beszélnek. Hozzáfűzte: a legfőbb ok, amiért eljött a nagyváradi színházhoz, a társulat, amelyet nyitottság, kíváncsiság, fölfedezőkedv jellemez, és ez nagy vonzerővel bír. Már egy-kétnapos műhelymunka után is átélhető ez az élmény. A színház azért is fontos, mert az egyik olyan utolsó hely, ahol emberek közösségben élnek át élményeket. Lényeges egy nézőtéren együtt átélni valamit másokkal. Együtt sírni, együtt nevetni kiváltság –magyarázta a művészeti vezető.

Azt is megtudtuk: minden bérletház megmaradt, s emellett létrehoztak három újféle bérletet, amelyek nagyobb szabadságot nyújtanak a nézőknek. A Trió elnevezésű szabad bérlet három előadásra érvényes. A Szigligeti Színház bármelyik társulatának bármely előadásán érvényesíthető. A Trió bérlet egész évben megvásárolható, ára 35 lej. A Szabadidő bérlet, amelyik 50 lejbe kerül, a következő négy nagyszínpadi előadásra érvényesíthető: Buborékok; Yerma-21; Boldogságtól ordítani; Három nővér. A Szigligeti Stúdió elnevezésű bérlet 35 lej, és négy stúdióelőadásra érvényes.
Novák Eszter beszélt a Szigligeti Stúdió jelentőségéről is. Különleges tér egy gyönyörű ipari épületben, az egykori Sonnenfeld nyomdában. Egyébiránt európai trend ipari építményben kialakítani kulturális tereket. Ebben az évadban is folytatódik a Daraboló című felolvasószínházi sorozat, amelynek eseményei szintén az új stúdióban kapnak helyet. A stúdió természetesen próbahelyet is jelent a színháznak. Több terv fűződik a stúdióhoz, tartanak majd ott kiállításokat és egyéb rendezvényeket is.
A Szigligeti Társulat szeptember 21-én, a magyar dráma napján indítja az évadot Az eset című stúdióelőadással. E darab nyerte el a Szigligeti Színház, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház dráMÁzat II. elnevezésű pályázat Debüt kategóriájának fődíját. A dráma szerzője a nagyváradi Szíjártó Tímea Aletta, rendezője pedig Sardar Tagirovsky, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendező szakos hallgatója.
Ebben az évadban a Szigligeti Társulathoz szerződött Balogh Attila színművész, rendező. A múlt évadban ő rendezte A hetedik lépcsőfok – Hrabali mesék című előadást. Egyes új produkciókban föltűnnek majd új arcok is, ha nem is társulati tagokként, hanem művészvendégként. A Szigligeti Színháznál fontosnak tartják, hogy lehetőséget adjanak pályakezdő fiataloknak. Novák Eszter elmondta: keresni fogja a kapcsolatot a váradi egyetemekkel, ugyanis szívfájdalma az, hogy az egyetemisták nem járnak színházba. Sajnos ez is európai „trend”. A művészeti vezető hozzáfűzte: mindent megtesz azért, hogy ez változzon Váradon. Azt is lényegesnek tartja, hogy mindenik előadás feliratozva legyen románul, hiszen Nagyvárad vegyes nyelvű város, sok a vegyes házasság és a vegyes baráti kör is.

Botházy Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője megemlítette, hogy javában készülnek az október 5–10. között tartandó Fux Fesztiválra, melyen kilenc bábtársulat 15 előadását tekintheti meg a közönség. Az új évadban négy bemutató előadása lesz a Lilliput Társulatnak. Egyébként úgymond keretbe foglalják az évadot, hiszen népmesével kezdenek, és népmesével zárják a szezont. Az elemistáknak, az I-IV. osztályosoknak létrehozott Tabéry Géza-bérlet 15 lejbe kerül, és három előadásra érvényes.
Az is újdonság, hogy ebben az évadban szétválasztják a korosztályokat. Külön színházbérlet lesz az V-VIII. osztályos diákoknak (a Szacsvay Imre-bérlet). Amúgy kimondottan ez a korosztály lesz a célközönsége a Leánder és lenszirom című produkciónak, amelyet Tóth Tünde, a Szigligeti Társulat színművésznője rendez.

Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője elmondta: közelednek a színház létrehozásakor kitűzött célhoz, és eszerint a három társulat – önálló művészi arculatát megőrizve – úgymond egy integrált áramkör részeként működik. Néhány éve az önmeghatározás útján indult el a Nagyvárad Táncegyüttes. Az új évadban három bemutató előadásuk lesz, mindegyik egyféle világirodalmi reflexió: a Yerma-21 Federico García Lorca drámája nyomán készül, a Stabat Mater Rossini oratorikus művén alapszik, a Kata-történetek pedig Shakespeare Makrancos Katájából indul ki, és ehhez a figurához a magyar népmesevilágot hozzárendelve vizsgálja a megzabolázhatatlan menyecske viszonyát a legyűrendő férfivilághoz.

Tóth Hajnal


                            


                                A Szigligeti Színház évadterve


A Szigligeti Társulat bemutatói:

Nagyszínpadi előadások:

Csiky Gergely
BUBORÉKOK
vígjáték
Rendező: Novák Eszter
Bemutató: 2015. október

BOLDOGSÁGTÓL ORDÍTANI
zenés időutazás
Rendező: Harsányi Sulyom László
Bemutató: 2015. december

Anton Pavlovics Csehov
HÁROM NŐVÉR
Rendező: Balogh Attila
Bemutató: 2016. március

Stúdióelőadások:

Szíjártó Tímea Aletta
AZ ESET
Rendező: Sardar Tagirovsky
Bemutató: 2015. szeptember

Szilágyi Andor
LEÁNDER ÉS LENSZIROM
mese
Rendező: Tóth Tünde
Bemutató: 2015. november

Choderlos de Laclos-Christopher Hampton
VESZEDELMES VISZONYOK
Rendező: Hargitai Iván
Bemutató: 2016. március

ÁLOMVÁROSNÉZÉS
Ady utca, Márai tér
Rendező: Czajlik József
Bemutató: 2016. április

Nemlaha György
HOL VAN AZ A NYÁR?
Volt egyszer egy Honthy Hanna

Rendező: Bal József
Bemutató: 2016. április

Bérletes vendégelőadás:

Ion Luca Caragiale
AZ ELVESZETT LEVÉL
Rendező: Sorin Militaru; a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadása
Fordító: Seprődi Kiss Attila

Vendégelőadások:

Erkel Ferenc
BÁNK BÁN
opera három felvonásban; a Kolozsvári Magyar Opera előadása
Rendező: Dehel Gábor
Grünwald – Löhner-Beda – Ábrahám

BÁL A SAVOYBAN
nagyoperett; a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadása
Rendező: Novák Eszter

Színházi nevelési program:

KI LESZEK, HA NAGY LESZEK?
Színház az iskolában – Iskola a színházban
Bemutató: 2016. április
Nagyvárad középiskolásainak előadása a nagyszínpadon

Műsoron tartott előadások:

Tadeusz Słobodzianek
A MI OSZTÁLYUNK
dráma
Rendező: Anca Bradu

Parti Nagy Lajos-Darvas Ferenc
IBUSÁR
zenés-táncos huszerett
Rendező: Szabó K. István

A HETEDIK LÉPCSŐFOK
Hrabali mesék
Rendező: Balogh Attila

HAZATÉRÉS
Weöres Sándor versei alapján
vers-játék

Tasnádi-Sáhy Péter
F.E.-VALLOMÁSOK
Firtos Edit egyéni estje

EDITH PIAF ET AGNES
Gajai Ágnes önálló estje

A Nagyvárad Táncegyüttes bemutatói:

YERMA-21
táncszínházi előadás
Federico García Lorca Yerma című drámája nyomán
Rendező-koreográfus: Widder Kristóf
Bemutató: 2015. november

G. A. Rossini
STABAT MATER
táncoratórium
Rendező-koreográfus: Kun Attila
Bemutató: 2016. március

KATA-TÖRTÉNETEK
avagy Ha férfi vagy, légy férfi
Rendező-koreográfus: László Csaba
Bemutató: 2016. Május

Műsoron tartott előadások:

BETYÁRVILÁG
tánc a mindenkori Rózsa Sándorról
Rendező-koreográfus: László Csaba

Euripidész
ELEKTRA
mozgásszínházi előadás
Rendező-koreográfus: Györfi Csaba

Andersen-Ránki
POMÁDÉ KIRÁLY ÚJ RUHÁJA
mese táncban
Rendező-koreográfus: Dimény Levente

Nagy Dániel–Bodolay
A VILÁGCIRKUSZ
A Nagyvárad Táncegyüttes és a Szigligeti Társulat koprodukciója
Rendező-koreográfus: Juronics Tamás

Kiss Ferenc
NAGYVÁROSI BUJDOSÓK
Dramaturg, játékmester: Novák Péter

A Lilliput Társulat bemutatói:

KÉT MESE A HÁRSFA ALATT
Rendező: Vranyecz Artúr
Bemutató: 2015. október

VILÁGGÁ MENTEM, MAJD JÖVÖK
bábelőadás
Rendező: Oláh Anikó
Bemutató: 2015. december

A NÉGYSZÖGLETŰ KEREK ERDŐ
Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdő című
meseregényét színpadra írta: Szabó Attila
Rendező: Szabó Attila
Bemutató: 2016. február

AZ ÉGIG ÉRŐ FA
Rendező: Lélek Sándor Tibor
Bemutató: 2016. április

Műsoron tartott előadások:

Petőfi Sándor
A HELYSÉG KALAPÁCSA
Rendező: Bartal Kiss Rita

Bíró Árpád
SZENT LÁSZLÓ CSUDATETTEI
Rendező: Dió Zoltán

KEZESLÁBAS
Rendező: Bartal Kiss Rita