Kitüntették a Bihari Múzeumot

A magyarországi Bihar központjában, Berettyóújfalu szívében áll az 1874-ben épült egykori községháza, ennek emeletén kapott helyet jó egy évtizede a Bihari Múzeum. A negyven évet betöltött intézményt 2014-re Az év múzeumának választották.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A táj és az ember – Herpálytól a faluvárosig című állandó kiállítással nyitotta meg kapuit 2003–2004-ben Berettyóújfaluban a Bihari Múzeum a jelenlegi helyén, a XIX. század végi egykori községháza emeletén. A hét kiállítótérben régészeti, néprajzi, helytörténeti, irodalom- és játéktörténeti gyűjteménnyel várják az érdeklődőket. Két éve kihelyezett múzeumi órákat is tartanak a bihari járás iskoláiban, tájházaiban, egyéb kiállítóhelyein. A városban, a járásban és már határon túl is ismertek a Múzeumok Éjszakáján és a Múzeumok Őszi Fesztiválján szervezett nagyrendezvényeik. Tavalyi évük különösen sikeres volt, de korábban is folyamatosan pályáztak; közel 100 millió forint EU-s forrást szereztek három pályázattal, újítottak, fejlesztették szolgáltatásaikat, ezért idén megkapták a múzeumok számára elérhető legmagasabb szakmai elismerést.
A Bihari Múzeum 1974-ben nyitotta meg kapuit a Fényes család egykori lakóházában, a Kossuth utca 36. szám alatt. 1992. július 1-jétől Kállai Irén állt a gyűjtemény élére, megjelenésével stabilitás következett az intézmény vezetésében. Új korszak kezdődött az új épületbe való átköltözéssel, megnyílt a lehetőség a fejlesztések előtt, s ezzel kiválóan éltek az intézmény munkatársai. Háromszor pályáztak Az év múzeuma címre; a 2004-es és a 2011-es tevékenységükért minisztériumi különdíjban részesültek, idén pedig végre a megkapták Az év múzeuma 2014 címet a hozzá tartozó réztáblával és anyagi támogatással. Közben 2012-ben a Pulszky Társaság Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozata ismerte el a berettyóújfalui szakmai munkát, Poroszlay Ildikó-díjat adományozott az intézménynek. Egyebek mellett ezeket is hallottuk tavaly október 20-án, a Bihari Múzeum 40. születésnapján dr. V. Szathmári Ibolya nyugalmazott megyei múzeumigazgatótól, aki tanúja lehetett annak, hogyan lett az egyszemélyes kis közgyűjteményből napjainkra a település és a bihari térség számára meghatározó kulturális-közművelődési intézmény, országosan is példaértékű múzeumi komplexum, ahol a szakminisztérium megbízásából elsőként járási hatókörű mintaprojekt valósulhatott meg.
A Bihari Múzeum 2013. január 1-jétől Berettyóújfalu város fenntartásába került, és idén május 16–17-én, a 20. Múzeumi Majálison a Nemzeti Múzeum kertjében az ott megjelenő 110 közgyűjtemény között is bemutatkozott. Sátrában megismerhették és felpróbálhatták a jellegzetes rátétes bihari szűrt, a gubát a pásztorkalapokkal, a hölgyek a hímzett derecskei kisbundát, a gyerekek a szűrrátétes mellényt. Berettyóújfalui társasjátékkal és más népi játékokkal is várták az érdeklődőket. Standjukon megtekinthető volt a múzeum legújabb évkönyve, néhány egyéb kiadvány, valamint Az év múzeuma 2014 elismerés réztáblája és oklevele. Ezt a magas szakmai elismerést idén a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum is kiérdemelte. A berettyóújfalui intézmény a bírálóbizottság indoklása szerint: „A múzeumban őrzött tudás széles körű megosztásáért, az oktatásban, nevelésben játszott szerepéért a városban és a gyűjtőkörébe tartozó teljes területen” kapta meg. Kállai Irén vette át a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár ötfős múzeumi szakmai csapatának, valamint Vitányi István országgyűlési képviselőnek, Bulcsú László megyei közgyűlési alelnöknek, Muraközi István polgármesternek és Kolozsvári István városi kulturális menedzsernek a jelenlétében.

A kitüntetett intézmény vezetőjével június 20-án az egyik legnagyobb rendezvényükön, a Múzeumok Éjszakáján beszélgettünk.
– Mióta rendezik meg Berettyóújfaluban a Múzeumok Éjszakáját?
– Egyike voltunk annak a 16 vidéki múzeumnak, amely már 2005-ben bekapcsolódott a Budapestről indult kezdeményezésbe. Először még csak egy éjszakai tárlatvezetést tartottunk, 2006-ban honfoglaló őseink korát idéztük meg, 2007-ben Berettyóújfalu két világháború közötti életét, 2008-ban a XX. századot elevenítettük fel zenében, táncban, ruhákkal, kiállításokkal. Volt már témánk a sport, a fény, a vízi világ, a katonaélet, de a méz körül is pergett már éjszakai program. Idén az Utazás a Gutenberg-galaxisban volt a téma, hiszen ezzel is ünnepeltük városi könyvtárunk fennállásának 65. évfordulóját. Ma vendégünk lesz Micimackó és a bojti származású Pető István, aki a Légy jó mindhalálig musical első Nyilas Misije volt. A József Attila Általános Iskola diákjai A rátóti csikótojást viszik színre, városunk néhány középiskolása és a püspökladányi F & F duó pedig versekkel, dalokkal és komolyzenével idézi meg a könyvek „szellemét” a színpadon. Az épület minden zugában zajlik valami érdekes programelem, mindenki találhat itt valami kedvére valót.
– A múzeum egyik nagyon fontos feladata, hogy a lokális kulturális örökséget megőrizze…
– Nem az egyik, hanem a legfontosabb feladata egy vidéki kismúzeumnak, hogy összegyűjtse, megőrizze, megóvja a táj, a terület kulturális értékeit, örökségét, és azt bemutassa ne csak az idelátogatóknak, hanem az itt lakóknak is, ezzel erősítse az identitást bennük. A bihari emberek, gyerekek és felnőttek legyenek büszkék bihariságukra, ismerjék őseik életét, gyökereiket, tudják, honnan indultak.
– Az év múzeuma díj indoklásában kiemelték a közgyűjteményben felhalmozott tudás széles körű megosztását…
– Honlapunkon is látható, hogy a három nagy programcsomag mellett 35-féle foglalkozással várjuk az óvodásokat, általános és középiskolásokat, de több foglalkozásunk is adaptálható a felnőtt, nyugdíjas korosztály számára is. Az elmúlt tíz év alatt a Bihari Múzeumban megerősödött a múzeumpedagógia: sokféle múzeumi órát, tematikus foglalkozást, sőt szakköröket is ajánlunk az iskoláknak, tizenöt éve szervezünk vetélkedőket, idén 39. alkalommal szervezzük meg a Bihari Honismereti Tábort.
– Az év múzeuma elismerés remek visszajelzés. Hogyan tovább?
– A múzeumi szakmában Az év múzeuma díj a csúcs. Ezt elértük, és szeretnénk ezt a szintet megtartani. Ezért sokat kell dolgozni, forrásokat szerezni, megújulni úgy, hogy az értékmegőrzés a középpontban maradjon. Folytatni kell a munkát, hiszen a múlt értékeit, tárgyait ezentúl is össze kell gyűjteni, meg kell őrizni, be kell mutatni a felnövekvő nemzedéknek. Ennek a munkának sosincs vége.