Aszfaltsiratók öröme

Már lecsengőben van a több Bihar megyei önkormányzat által sikerként elkönyvelt 322-es pályázati kiírás. Az egységesen 2,5 millió eurós beruházás nagy segítséget jelentett a települések arculatváltásában. Szalacson körülményesen alakult a megnyert pályázat sorsa.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A szalacsi önkormányzat még 2010-ben sikeresen pályázott a településfejlesztési kiírásra, de később a közbeszerzés körüli formai hibákra hivatkozva mégis visszavonták a finanszírozást. Következett az aszfaltsiratás, hogy mostantól mindennek vége, inkompetens módon elbaltázták a falufejlesztést. A 2012-ben polgármesterré választott Horváth Béla ellenlábasai pocskondiázásba kezdtek, egyes sajtóorgánumok kárörvendő lelkesedéssel vetették rá magukat a témára. A polgármester nem hagyta magát, vélt igazát törvényszékre vitte, s két év hadakozás után 2014-ben kimondatott a szentencia: márpedig a sikeres pályázatra járó pénzt köteles átutalni Szalacsnak a kifizetési ügynökség.
A hárompólusú pályázat egy iskolai napközi (after scool) megépítését foglalja magában, emellett a Szalacshoz tartozó Ottomány kultúrotthonába való felszerelések beszerzését, valamint hét kilométernyi út leaszfaltozását. A községközpontban már felépült a gyerekek délutáni foglalkozásának helyet adó ingatlan, a belső berendezések szerelésével egy hét alatt végeznek – közölte lapunkkal az elöljáró. A kultúrházba szánt eszközöket a közeljövőben beszerzik, június elején pedig megjelentek a várva várt aszfaltöntő gépek a faluban.
Az eddig hitetlenül legyintgetők közül többen elismerően csettintettek. „Csak ügyes ez a Béla gyerek, pedig ki gondolta volta, hogy sikerül kijárnia a dolgot” – mondogatták az idősebbek.
A polgármester elmondása szerint a brassói Eurostrada kivitelező cég munkáját lassítja, hogy a szennyvízelvezető rendszer szakszerű elhelyezésére is ügyelnie kell, illetve hogy az aszfaltozással egyidejűleg a vízelvezető árkokat is kibetonozzák. A megnyert 2,5 millió euróból az aszfaltozás megközelítőleg 2,15 millió eurót visz el, az after scool 300 ezer euróból épült fel, s a fennmaradó összegből gazdagítják az ottományi kultúrotthont.
Persze még így is marad tennivaló, hisz a község 26 kilométernyi utcáiból a mostani munkálatok végezte után is marad 11 kilométer aszfaltborítás nélkül. Szerencsére az Ottományon áthaladó 8 kilométeres aszfaltút karbantartása nem az ő feladatuk, az a Megyei Utak kezelésébe tartozik. A munkálatok befejezési határideje szeptemberben jár le, Horváth Béla szerint időben elkészülnek mindennel.