Egyházi és polgári ünnepség Monospetriben

Szeptember harmadik hétvégéjén egyszerre volt egyházi és polgári ünnepség helyszíne Monospetri. A római katolikus egyház triduuma és az örökös szentségimádás egybeesett a Német Demokrata Fórum szüreti mulatságával, a hagyományos Traubenfesstel.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A katolikus egyházban pénteken kezdődött el az idei második triduum. A monospetri szentmisék főcelebránsa a Budapestről érkezett Barta Szabolcs MC, a Lazarista Misszióstársaság tagja volt. Varga Sándor plébános azért hívta meg a szerzetest, mert Ferenc pápa szándékára az idei évet a szerzetesek évének nyilvánították.
A Lazarista Misszióstársaságot 1625-ben alapította Páli Szent Vince azzal a céllal, hogy a nyomor, a szegénység és a hitetlenség elleni harc egyik bástyája legyen. Magyarországon 1898-ban Piliscsabán hozták létre az első missziós házat, majd 1909-ben és 1920-ban a fővárosban. 1926-tól önálló tartományt alkotnak. Monospetriben a szentmisék előtt a szerzetes fényképes prezentációban bemutatta rendjük történetét, tevékenységét és céljait. Egy másik alaklommal pedig alapítójuk, Páli Szent Vince életét, munkásságát vázolta fel. A bemutatók után kérdéseket tehetett fel a hallgatóság, s a nagyváradi születésű magyarországi vendég pontos, kimerítő válaszokat adott.
Mind a bemutatókon, mind a szentmiséken igen szép számmal voltak jelen a helybeli és más helységekből érkezett hívek. Margittáról az Árpád-házi Szent Margit Nőszövetség tagjainak nagy része szervezett módon mindhárom napon jelen volt.
A triduum harmadik napján tartották meg Monospetriben az örökös szentségimádást, ennek a felelevenített egyházi rítusnak a dátumát településekre leosztva a püspökség határozza meg. A két esemény véletlenül esett egybe. Az örökös szentségimádáson is igen sokan vettek részt, előre beosztoták, hogy a Szentség mellett mindig legyenek imádkozó hívek.
Barta Szabolcs tisztelendő találkozott a helyi fiatalsággal, hosszasan elbeszélgetett velük, majd családokat is meglátogatott. A kórus tagjaival szalonnasütés közben ismerkedett.
Vasárnap polgári ünnepség is volt a településen, szintén nem előre eltervezett módon: ekkor tartotta meg ugyanis a Német Demokrata Fórum (NDF) monospetri szervezete a hagyományos szüreti mulatságát, a Traubenfestet. Mint az előző években, most is a népviseletbe öltözött néptáncosok felvonulásával kezdték. Annyiban különbözött mégis az idei rendezvény az előzőktől, hogy rövidebb útvonalat választottak, mivel esett az eső. Ez azonban nem tántorította el őket az impozáns felvonulástól a Nagyváradi Fúvószenekar zenéjére.
A menet végállomása a katolikus templom volt. Ott kétnyelvű – magyar, német – ünnepi szentmisét celebrált az előbb említett szerzetes és Husztig Róbert érmihályfalvai segédlelkész. A monopetri Katolikus Kórus magyar és német énekekkel szolgált. Mise után az ünneplők a fórum székházáig vonultak, de már nem volt szükség az esernyőkre.
A házigazdák a meghívottakat és a táncosokat ebéddel vendégelték meg. A tánccsoportok bemutatkozásának a Kulturális Központ adott otthont. Eredetileg szabad térre tervezték az előadást, de mivel csüngött az eső lába, Barcui Barna polgármester javaslatára a beltéri színpad mellett döntöttek.
Az impozáns, új épület méltó helye a kulturális rendezvényeknek. Megnyitó beszédet a polgármester és Végső András, az NDF helyi elnöke tartott. A helyieken kívül még öt településről érkeztek táncosok: Margittáról, Nagyváradról, Nagykárolyból, Újpalotáról és Szatmárnémetiből. Valamennyien igen nagy tetszést arattak, bizonyította ezt a közönség hosszas vastapsa. A legkiemelkedőbb sikert a helyiek, a Nagyváradi Fúvószenekar és a margittai Gyöngyvetők Néptánccsoport érte el. Tombolaszelvényeket is lehetett vásárolni, a sorsoláskor értékes nyeremények találtak gazdára.
A szüreti fesztivál felekezeti és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül tartalmas, szórakoztató kikapcsolódást nyújtott minden résztvevőnek.