Építkeznek Kerekiben a reformátusok

Vasárnap van. Áll a betonkeverő, a munkazaj elcsendesedett. Az öreg toronyban harang hirdeti a közelgő templomozást. NYÍRI SÁNDOR főgondnokkal, a község polgármesterével terepszemlézünk.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Munkateleppé vált a kiskereki paplak udvara, ami jó hír, hisz végre elkezdődött a sokat emlegetett lelkészlak építése. A közel négy éve a faluban szolgáló lelkipásztor, Petrucz János megérkezésével egyidős a parókia építésének a gondolata. Van ugyan egy kétszáz esztendős, külsőre jó kiállású lelkészlakás az udvarban, de a főgondnok elmondása szerint annyira salétromosak a falak, hogy lakásnak nem megfelelő. Márpedig nekik olyan lelkipásztor kell, aki családjával, gyermekeivel együtt a hívei között él – szögezte le Nyíri Sándor. Petrucz Jánost egyelőre tömbházlakásba szállásolták el, melyet a gyülekezet bérel számára. Időközben két egymástól független szakértővel is megvizsgáltatták az egykori paplak állapotát, de mindketten úgy vélekedtek, hogy az épület lakásnak nem megfelelő.
A lelkészcserekor pangó egyházközségi bugyellárisba mostanra szép summát gazdálkodtak össze, a paplak „pirosba” emeléséhez megvan a szükséges 100 ezer lejük. A megkezdett munkálatok teljes befejezéséhez még további 150 ezer lejre van szükségük. Nyíri bizakodó a hiányzó összeg előteremtésének tekintetében, annak ellenére is, hogy a magyarországi Bethlen Gábor Alaphoz benyújtott ez irányú pályázatukat elutasították. Más pályázati lehetőségek után kutatnak, s egyúttal abban is reménykednek, hogy a megyei tanácstól, a református püspökségtől, esetleg a román kormánytól is sikerül kicsikarniuk anyagi segítséget. Belföldi és külföldi gyülekezetek támogatását is szívesen fogadnák.
A parókia tervezésekor figyelembe vették a főgondnok elképzelését, így az épület külső megjelenésében az érmelléki népi hagyományok stíluselemei is fellelhetők lesznek. A földszinten egy nappali-ebédlő-konyha, egy fürdőszoba, két szoba és egy irodahelyiség lesz kialakítva, míg a tetőtérbe két hálószobát építenek be, mindkettőt külön fürdőszobával. Mivel domboldalon áll majd az épület, az elülső részén különösen magas alapra lesz szükség, ami még impozánsabbá teszi, ugyanakkor a teraszról is szép lesz a kilátás.
Miután jól körbebóklásszuk a majdani építmény alapját, az udvar másik szegletében folyó munkát tekintjük meg. A régi, „tanácsteremként” ismert épület teljes tatarozását egy hollandiai református gyülekezet vállalta. Más gyülekezetekben is segítettek már a holland önkéntesek, Kiskerekeiben is régi ismerősöknek számítanak, az iskola felújításából már kivették a részüket. Tavaly ősszel kezdték a parókiához tartozó ház tatarozását; saját munkaterv szerint dolgoznak, várhatóan jövőre fejezik be itteni ténykedésüket. Nyaranta két-három hetet töltenek Kerekiben a hollandok, s nemcsak munkaerejüket adják segítségképp, hanem a szükséges építőanyagokat is saját pénzből vásárolják meg. A tetőt már lecserélték, falakat húztak, a villanyhálózatot felújították. A belső térben gyűléstermet, konyhát és fürdőszobát alakítanak ki.
A főgondnoknak a régi paplakkal is vannak tervei. Bár lakóháznak alkalmatlan, lebontani mégis kár lenne, ráadásul sokba is kerülne. Nyíri a belső tér átalakításával egy nagytermet hozna létre, s abban falumúzeumot alakíttatna ki. Pályázati kiírások is vannak erre a célra. A falumúzeum létrehozásával az épületmentéssel egyetemben a helybelieknél még fellelhető régi eszközök, használati tárgyak sem mennének veszendőbe. Kiskerekiben eddig a megfelelő körülmények hiánya miatt nem volt lehetőség találkozók megszervezésére. Ha a tervezett beruházások megvalósulnának, nagyobb konferenciákat, lelkésztalálkozókat, ifjúsági összejöveteleket is tarthatnának itt. A tágas helyszín mellett étkeztetésre és elszállásolásra is lenne mód – fogalmazott a főgondnok.