Mongólia világa

Nemrégiben a romániai repülőmodellező válogatott Ulánbátorban vett részt a felnőttek világbajnokságán. A keret tagja, a nagyszalontai SZÍJJÁRTÓ SZILÁRD F1A kategóriában bronzérmes lett. A sportoló „civilben” cégvezető és önkormányzati képviselő, ilyen szemmel is szétnézett Mongólia fővárosában.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

– Milyen az élet Mongóliában? Mit kell tudni a belső-ázsiai köztársaságról?

– Maga a főváros most jutott arra a szintre, hogy panellakásokat építsenek. A központban rengeteg az építkezés, 15-20 emeletes tömbházakat emelnek, a lakásokat a külvárosban lakók bérelik majd ki, így beköltöznek a központba. A külváros sajnos nagyon elhanyagolt. Miután az emberek a külvárosból elköltöztek, az állam lebontja a régi házakat. Ulánbátor most éli a változások időszakát. Rengeteg tőke folyik be a városkasszába különböző támogatóktól. Úgy gondolom, hogy tíz éven belül az egész főváros megújul. Úgy láttam, hogy kevés a gyár Mongóliában, kevés a munkalehetőség. Nagyon sokan próbálnak a városban árulni ezt-azt.

– Melyek a legfontosabb tudnivalók egy turista számára?

– Az európai szervezetnek szokatlan az ottani levegő, ismeretlenek az ottani betegségek. Mindenképpen ajánlom, hogy aki ilyen utazás előtt áll, konzultáljon orvossal, és adassa be a védőoltásokat, mert még egy szúnyog is nagy bajt okozhat.

– Milyen különlegességek, érdekességek jellemzik Mongóliát? Milyenek az ételek, italok?

– Ulánbátorra a kis boltok jellemzők, ezek családi vállalkozások, amelyekben a szülők és a gyerekek együtt dolgoznak. Kevés a bevásárlóközpont. Az ételek egyszerűek, inkább főzéssel, párolással készülnek, nem sütéssel. Köretnek leginkább rizset használnak, s igen kevés a szeszes ital.

– Milyenek az ottani emberek? Városvezetőként mit tapasztalt, mit csinálnak másképpen, esetleg jobban a mongol elöljárók?

– Nagyon barátságosak az ottaniak, megadják a tiszteletet a másik embernek. A városvezetők, képviselők meglepően fiatalok. Találkoztam a sport- és ifjúsági miniszterrel a díjátadáson, nem volt több negyvenévesnél. Úgy láttam, a fiatalokat támogatják lakással, munkalehetőségekkel egyaránt.

– Mit kell tudni a vidék látnivalóiról?

– Az infrastruktúra még nem fejlett, az utak például még nincsenek lebetonozva. De szerintem ez csak idő kérdése. Fejlődik az ország. A legfontosabb és legszebb látnivaló a fővárostól jó 50 kilométerre Dzsingisz kán hatalmas lovas szobra. Ez az építmény fantasztikus, több mint négy évig készült.

– Összességében tehát érdemes egyszer elutazni oda?

– Azt gondolom, hogy úgy 5-8 éven belül remek úti cél lesz Ulánbátor a turisták számára.