Hazaváró Monospetriben

Augusztus első hétvégéjén Hazaváró címmel nagyszabású ünnepséget rendeztek Monospetriben, több helyszínen. Ekkor szokták megrendezni a falunapokat, de ez a mostani ennél sokkal több volt, mivel a település most ünnepelte 800 éves fennállását.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Eddig is sok elszármazott hazajött minden évben Monospetribe a falu ünnepére, most azonban mindenkit hazavártak a 800. „születésnapra”. A kétnapos rendezvény hagyományosan az ökumenikus istentisztelettel kezdődött a római katolikus templomban. Az istentisztelet jelmondata: „Krisztussal 800 évig”; mottója: „Múltunkat a Te irgalmadba, jelenünket a Te szeretetedbe, jövőnket a Te gondviselésedbe ajánljuk, Urunk.” A faluban jelen lévő összes felekezet lelkipásztora prédikált, az alapigét megegyezésük szerint a XC. zsoltárból vették. Nyitóbeszédet Varga Sándor római katolikus plébános tartott. Köszöntötte az igehirdető ortodox, református és baptista lelkipásztorokat, a híveket és a meghívott vendégeket. Külön üdvözölte a hazaérkezett elszármazottakat. „Monospetri mindenkit hazavár. Kérjük Istent, hogy a falunknak legyen még legalább 800 éve” – fohászkodott.
Az istentiszteleten jelen voltak a helyi és megyei politikai élet képviselői – Cseke Attila és Szabó Ödön parlamenti képviselők, Szabó József RMDSZ-es megyei ügyvezető alelnök – valamint a környező települések polgármesterei – Beke László és Vékony Mihály – is. Az énekszolgálatot a katolikus kórus adta, az előéneket pedig meglepetésként a nemrég megalakult Monospetri Fúvószenekar játszotta.
Az ünnepség a templomkertben felállított világháborús emlékműnél folytatódott, a résztvevők lerótták kegyeletüket a falu elesett hősei előtt, és elhelyezték a talapzaton a megemlékezés koszorúit. Az alkalomhoz illő zenét a régebbi fúvószenekar, a Monospetri Baptista Fúvószenekar játszotta. Innen a művelődési központba vonultak az egybegyűltek, élen a menettáncosokkal. A kultúrházban hangzottak el az ünnepi beszédek.
Elsőként a Hazaváró főszervezője, Barcui Barna polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Megköszönte azon elszármazottak munkáját, akik távolról is segítik szeretett szülőfalujukat, öregbítik hírnevét. „Egy évben egyszer időt kell szánnunk az építkezés mellett a közös ünneplésre, mely akkor igazán szép, ha az elszármazottak is jelen vannak. Boldog születésnapot, Monospetri!” – zárta felszólalását az elöljáró. Cseke Attila a 800 évet egy emberöltővel vetette össze; e hosszú idő alatt már 32 generáció élt itt. Az ő munkájuk fejlődést, megmaradást hozott a településnek. „Büszkék lehetnek a petriek, hiszen a hivatalos feljegyzések szerint a környező három város – Margitta, Érmihályfalva és Székelyhíd – fiatalabb náluk” – jegyezte meg a képviselő.
A falu ismert szobrász-fafaragó művésze, Szabó István is készült az évfordulóra: fába faragta a 800. „születésnap” emlékművét. Az alkotást Barcui Barna és Cseke Attila avatta fel. Szabó István bemutatta művét a jelenlévőknek, elmondta a rajta lévő szimbólumok jelentését, majd további sikeres éveket kívánt a falunak. Az emlékművet a falu szülötte, Scheck László tenkei plébános szentelte meg. Ugyancsak ő mondott beszédet az elszármazottak nevében: „Mindig szívesen jövök haza, különleges élmény ez számomra, hiszen nincs szebb és jobb a szülőföldnél!”
A szellemi és lelki feltöltődést követően a polgármester mindenkit meghívott ünnepi ebédre, s alkalom nyílt az étkezésen túl a beszélgetésre, az élmények megosztására is. Felelevenedtek a régi barátságok, és újak is születtek. A szervezők meglepetést is tartogattak: egy óriási születésnapi tortát, amiből mindenkinek jutott egy szelet, sőt az otthon maradottaknak is lehetett vinni. Ebéd után az elszármazottak felkeresték szülőházukat, régi élményeik színhelyeit. „Nincs szebb és üdvösebb dolog a hazatérésnél” – mondták, s köszönetüket és elismerésüket fejezték ki a szervezőknek a felejthetetlen, gyönyörű hétvégéért.
A kulturális és szórakoztató programok az iskolában és az iskolakertben felállított szabadtéri színpadon folytatódtak. A tantermekben a falu képzőművészei, Zelina József és Darvay Tünde állították ki munkáikat, de régiségekből, vászonkendőkből, horgolásokból és rajzokból összeállított tárlatok is voltak. Az egyik teremben 800 sakkfigurát mutattak be, különböző készletekből, a műfüves pályán pedig váltott csapatokkal 800 perces focirangadó zajlott. Az előtérben adta át a polgármester a díszpolgári oklevelet Bíró Endre magyarországi nyomdász-monográfiaírónak, aki 2009-ben elkészítette a falu monográfiáját, a mostani alkalomra pedig egy füzetet állított össze a 800 év fontosabb adataival. A kiadványból mindenki kapott egy példányt, valamint egy emléklapot és a Monospetri Hírvivő című újság ünnepi számát. A színpadon a helyi óvodások és iskolások, majd a meghívott előadók szórakoztatták a közönséget. A nap szabadtéri retró diszkóval zárult.
Másnap, vasárnap, akárcsak a régi időkben, felekezetek szerint a templomokban volt az első találkozó. A szabadtéri színpadon egymást követték a fellépők, bemutatkozott az erre az alkalomra összeállt Monospetri Felnőtt Néptáncegyüttes is. Nagy sikert aratott, akárcsak a tombolasorsolás, meg az esti tűzijáték és szabadtéri diszkó.
Mindkét napon nagyszerű, bensőséges volt a hangulat, otthoniak és hazatérők egyaránt jól érezték magukat. „Jó volt találkozni a régi barátokkal, ismerősökkel, a régi élményeink helyszíneivel, jó volt egy kis itthoni levegőt szívni” – mondta a hazatérők egy vidám csoportja.