Jótékonyság Szacsvayval a Szacsvay-szoborért

Tégy jót Szacsvayval! – ezzel a felhívással fordul Bihar megye magyar diákjaihoz, osztályaihoz a Varadinum Alapítvány az 1848-as mártír országgyűlési jegyző váradi szobrának helyreállítása érdekében. A legjobbak jutalmul megnézhetik a Légy jó mindhalálig musicalt.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Megállapodást kötött a Varadinum Alapítvány a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel arról, hogy évente a magyar iskolák, osztályok diákjainak bevonásával kulturális-történelmi vetélkedőt szervezzen egy-egy helyi jeles személyiséggel a középpontban Biharország az én szép hazám címmel. Az idén Szacsvay Imre a kiválasztott történelmi alak. Minderről Koncsek Vadnai Zita, az alapítvány kuratóriumi elnöke tájékoztatta a sajtót Szabó Ödönnel, az RMDSZ megyei ügyvezető elnökével együtt. Az idei versenybe a diákok egyénileg és osztályközösségben is benevezhetnek. A verseny mellett az osztályok bekapcsolódhatnak a váradi Szacsvay-szobor restaurálásához szükséges pénz gyűjtésébe.

Három korosztálynak szól a kiírás: az óvodások és előkészítő, illetve I–II. osztályosok rajzban fejezhetik ki, mit gondolnak Szacsvay Imréről, a III–VI. osztályosok rajzolhatnak vagy kollázst készíthetnek, a VII–XII. osztályosok pedig bármilyen művészeti nyelven – képzőművészet, írás, film stb. – elmondhatják, mit jelent nekik, hogyan viszonyulnak ma a történelmi személyiséghez, a tettéhez, a korhoz, amelyben élt. A pályamunkákat az RMDSZ megyei irodájába kell eljuttatni, beküldési határidő november 20. Az elbírálás 26-án lesz, a legügyesebb alkotók és a legtöbbet gyűjtők, összesen 15 osztály megnézheti december 6-án koradélután a Légy jó mindhalálig című musicalt a Mandala Dalszínház előadásában. A nyíregyházi társulat este is fellép filharmónia színpadán a felnőtt közönség előtt: a felkészítő pedagógusok, a tevékeny szülőbizottságok jutalma lesz az előadás, és azok a magánszemélyek is belépőt nyernek rá, akik legalább 50 lejt ajánlanak fel a szobor helyreállítására. A legkisebbek a musical helyett a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának előadását is választhatják jutalmul.

Szabó Ödön hangsúlyozta, hogy a megyénkben létező 800 magyar osztályból minél többnek a részvételére számítanak. A gyerekek megtapasztalhatják a jótékonyság és a közös alkotás élményét, játszva tanulhatnak, hiszen a pályamű elkészítéséhez megismerhetik Szacsvay Imre életét és korának, a magyar szabadságharcnak a történelmét. Elhangzott, hogy mivel a tanfelügyelőség hivatalos partner a vetélkedőben, a részt vevő pedagógusok kreditpontokat kapnak.